Week van de teek

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Teek by André KarwathLekker wandelen en fietsen. Frisse lucht, beweging, genieten in de natuur... heerlijk. Maar pas op voor teken. Die kleine beestjes kunnen je goed ziek maken. Een van de kwalijkste gevolgen van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Om mensen bewust te maken van de risico’s en aandacht te vestigen op de ziekte van Lyme is het van maandag 13 tot en met zondag 19 april de ‘Week van de Teek’.

De week wordt georganiseerd door de GGD, Stigas, Vereniging voor Lymepatiënten, FNV en Natuurmonumenten.

Steeds meer mensen hebben de ziekte van Lyme. De afgelopen 20 jaar is het aantal slachtoffers verviervoudigd en wordt de ziekte nu elk jaar bij zo’n  25.000 mensen vastgesteld. De teken zijn de gevaarlijkste insecten die in Nederland voorkomen. Teken  leven in gemengde loofbossen met een ondergroei van varens en bosbessen, maar ook in dennenbossen, duinen en parken, vooral als er hoge grassen onder de bomen staan. De insecten worden actief als het warmer wordt en vochtig is.

Niet alleen het aantal slachtoffers van tekenbeten groeit, ook het aantal teken neemt snel in aantal toe. Ze zien er uit als kleine spinnetjes en worden groter als ze zich volzuigen met bloed.

Wat kun je zelf doen om tekenbeten te voorkomen:

  • Draag tijdens wandelingen of fietstochten een lange broek met sokken over de broekspijpen.
  • Check jezelf en je medewandelaar/fietser altijd op teken.
  • Verwijder een teek NIET met alcohol. De teek braakt dan zijn inhoud uit en die kan bij mensen in het bloed komen. Gebruik een speciale tekentang.

Koop goede wandelkleding en wandelschoenen

Bol.com reisartikelen

DealeXtreme: gadgets, reisartikelen
Zwerver buitensportartikelen en kaarten

Fietsbroekspecialist

Hardloopgeest

Reisartikelen

 

Wat is Lyme?

De ziekte van lyme is een infectieziekte. Het kan beginnen met  huidproblemen, maar kan verergeren, het zenuwstelsel aantasten en spier- en hartproblemen veroorzaken.  Omdat het steeds duidelijker wordt dat de ziekte langdurige, ernstige gevolgen kan hebben komt er een landelijk onderzoek naar klachten van mensen met de ziekte van Lyme.Iedereen van 18 jaar of ouder die een antibioticabehandeling gaat beginnen tegen de ziekte van Lyme kan zich voor dit onderzoek aanmelden via de (huis)arts of via tekenradar.nl.

Reactie toevoegen

Week van de teek 2019

Week van de teek 2019

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Lees verder

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

Langere vliegreizen, zeker als het nachtvluchten zijn, wil je zo goed en comfortabel mogelijk doorkomen. Een uurtje slapen helpt daarbij. Zelf vind ik lange vliegreizen vervelend omdat ik er heel slecht tegen kan om de hele reis met mijn benen naar beneden te zitten. Vaak lees je de tip om ‘zelf’ je stoel uit te kiezen, maar dat kan met de huidige voorwaarden van veel vliegtuigmaatschappijen behoorlijk wat geld kosten. Bovendien is dat zeker geen garantie dat je dan wel slaapt. Dat is afhankelijk van meer factoren. Nee, ik ben bang dat slapen in een vliegtuig me nooit zal lukken, maar met deze tips doezel ik wel een beetje weg.

Lees verder

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Zeker bij een buitenlandse vakantie kun je bijna niet meer zonder een creditcard. Je boekt er je vliegtickets mee en hebt (bijna) altijd een creditcard nodig om een huurauto te reserveren. Ook voor het boeken van een hotelkamer heb je meestal een creditcard nodig. Waar moet je op letten als je een creditcard gebruikt en hoe zit dat als er een bedrag wordt afgeschreven waar je het niet mee eens bent?

Lees verder

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Stakingen, vertragingen, annuleringen. Het zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt als je je vliegvakantie hebt geboekt. Maar het komt wel voor, en niet altijd geeft de betreffende vliegmaatschappij je dan de service of compensatie waar je recht op hebt. Wat zijn de regels?

Lees verder

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

Winterwandelen groeit aan populariteit, zeker nu skigebieden meer en meer winterwandelroutes uitzetten. Dit met het doel je even weg te voeren van de drukke pistes. Zo kun je genieten van de rust en de stilte van een winters natuurlandschap, terwijl de sneeuw zachtjes onder je voeten knarst. Met deze tips maak je van een winterwandeling een succes.

Lees verder