Week van de teek

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Teek by André KarwathLekker wandelen en fietsen. Frisse lucht, beweging, genieten in de natuur... heerlijk. Maar pas op voor teken. Die kleine beestjes kunnen je goed ziek maken. Een van de kwalijkste gevolgen van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Om mensen bewust te maken van de risico’s en aandacht te vestigen op de ziekte van Lyme is het van maandag 13 tot en met zondag 19 april de ‘Week van de Teek’.

De week wordt georganiseerd door de GGD, Stigas, Vereniging voor Lymepatiënten, FNV en Natuurmonumenten.

Steeds meer mensen hebben de ziekte van Lyme. De afgelopen 20 jaar is het aantal slachtoffers verviervoudigd en wordt de ziekte nu elk jaar bij zo’n  25.000 mensen vastgesteld. De teken zijn de gevaarlijkste insecten die in Nederland voorkomen. Teken  leven in gemengde loofbossen met een ondergroei van varens en bosbessen, maar ook in dennenbossen, duinen en parken, vooral als er hoge grassen onder de bomen staan. De insecten worden actief als het warmer wordt en vochtig is.

Niet alleen het aantal slachtoffers van tekenbeten groeit, ook het aantal teken neemt snel in aantal toe. Ze zien er uit als kleine spinnetjes en worden groter als ze zich volzuigen met bloed.

Wat kun je zelf doen om tekenbeten te voorkomen:

  • Draag tijdens wandelingen of fietstochten een lange broek met sokken over de broekspijpen.
  • Check jezelf en je medewandelaar/fietser altijd op teken.
  • Verwijder een teek NIET met alcohol. De teek braakt dan zijn inhoud uit en die kan bij mensen in het bloed komen. Gebruik een speciale tekentang.

Koop goede wandelkleding en wandelschoenen

Bol.com reisartikelen

DealeXtreme: gadgets, reisartikelen
Zwerver buitensportartikelen en kaarten

Fietsbroekspecialist

Hardloopgeest

Reisartikelen

 

Wat is Lyme?

De ziekte van lyme is een infectieziekte. Het kan beginnen met  huidproblemen, maar kan verergeren, het zenuwstelsel aantasten en spier- en hartproblemen veroorzaken.  Omdat het steeds duidelijker wordt dat de ziekte langdurige, ernstige gevolgen kan hebben komt er een landelijk onderzoek naar klachten van mensen met de ziekte van Lyme.Iedereen van 18 jaar of ouder die een antibioticabehandeling gaat beginnen tegen de ziekte van Lyme kan zich voor dit onderzoek aanmelden via de (huis)arts of via tekenradar.nl.

Reactie toevoegen

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. Natuurlijk weten we allemaal wel dat we dan moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je nog meer doen?

Lees verder

De vele bekoringen van Łódź

De vele bekoringen van Łódź

Nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op een straat. Mijn jongste bekoring is Piotrkowska, de levensader van Łódź, de derde stad van Polen. De noord-zuidverbinding trekt al eeuwen een kaarsrechte streep door Woedsch, zoals de uitspraak bij benadering luidt, en mag zich met meer dan vier kilometer inmiddels een van de langste winkelstraten van Europa noemen. Maar wandelen door Piotrkowska is veel meer dan lopen alleen, het is stappen door de tijd.

Lees verder

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder