Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wandelen in de natuur
Wandelen in de natuur©Puuropreis

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van wandelen

Wandelen heeft talloze voordelen voor de gezondheid, vooral voor 50-plussers. Het versterkt de spieren en botten, verbetert de bloedcirculatie, vermindert het risico op hart- en vaatziekten en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Bovendien is wandelen een geweldige manier om stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te bevorderen.

Welke wandeling kies je

Of je nu kiest voor korte wandelingen rondom je buurt of liever een lange trektocht in de natuur maakt, beide hebben hun voordelen. Korte wandelingen zijn geweldig voor dagelijkse beweging, terwijl langere tochten je de kans geven om de natuur te verkennen en jezelf fysiek uit te dagen. Kies bijvoorbeeld eens een van de genomineerde wandelpaden in de Benelux.
Kies wat het beste bij je past en wat je leuk vindt. Belangrijker nog, zorg ervoor dat je schoenen kiest die passen bij jouw wandelbehoeften en je voeten ondersteunen en beschermen.

Waarom goede wandelschoenen zo belangrijk zijn

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is van cruciaal belang. De juiste schoenen ondersteunen je voeten, beschermen ze tegen verwondingen en zorgen voor comfort, ongeacht de lengte van je wandeling. Ze verminderen de kans op blaren, voorkomen pijnlijke voeten en kunnen zelfs helpen bij het voorkomen van rugklachten. Wanneer je op oneffen terrein wandelt, bieden stevige wandelschoenen stabiliteit en grip, waardoor het risico op uitglijden wordt verminderd. Door te investeren in kwalitatieve wandelschoenen, geef je jezelf de beste kans om lange afstanden te wandelen zonder ongemakken. 

Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

Wanneer je op oneffen terrein wandelt, bieden stevige wandelschoenen stabiliteit en grip, waardoor het risico op uitglijden wordt verminderd. Door te investeren in kwalitatieve wandelschoenen, geef je jezelf de beste kans om lange afstanden te wandelen zonder ongemakken.
  • Kies de juiste categorie: Van A (lichte wandelschoenen) tot D (stevige bergschoenen), kies de categorie die past bij jouw wandelavonturen.
  • Let op de pasvorm: Zorg ervoor dat de schoenen goed passen. Ze moeten comfortabel zitten, niet te strak maar ook niet te los. Test verschillende maten en merken om de beste pasvorm te vinden.
  • Ondersteuning en demping: Kies schoenen met voldoende ondersteuning voor de boog van je voeten en goede demping om schokken te absorberen tijdens het wandelen.
  • Waterdichtheid en ademend vermogen: Afhankelijk van je wandelomstandigheden, kies je voor waterdichte schoenen of schoenen die goed ademen om je voeten droog en comfortabel te houden.

Ook het type wandeling speelt een belangrijke rol in de keuze van je wandelschoenen:

  • Wandelingen in de buurt: Voor korte wandelingen in het park of op vlak terrein volstaan lichtgewicht wandelschoenen met goede demping en een flexibele zool.
  • Langere tochten: Voor langere wandelingen op wisselend terrein zijn stevigere wandelschoenen met meer ondersteuning en een betere grip aan te raden.
  • Ruig terrein: Ga je de bergen in of wandelen op rotsachtig terrein? Dan zijn bergschoenen met een stijvere zool en enkelondersteuning noodzakelijk voor optimale bescherming en stabiliteit.

Voor wandelschoenen, wandelstokken, wandelkleding en rugzakken ga je naar: 

Actie van de dag vakantie-artikelen

Aktiesport

Bol.com

Hardloopgeest

Wandeltips

  • Luister naar je lichaam: Neem pauzes als dat nodig is en forceer jezelf niet te veel. 
  • Begin rustig: Bouw de afstand en intensiteit van je wandelingen geleidelijk op.
  • Hydrateer: Neem altijd water mee om gehydrateerd te blijven, vooral tijdens langere wandelingen.
  • Gebruik wandelstokken: Voor extra stabiliteit en ondersteuning, vooral op oneffen terrein.
 
Of je nu in je eentje, met vrienden of met een wandelclub op pad gaat, het is een activiteit voor alle leeftijden. Door regelmatig te wandelen, geniet je niet alleen van de natuur, maar investeer je ook in je eigen gezondheid en welzijn. Luister naar je lichaam en geniet van elke stap die je zet. Dus, trek die schoenen aan, ga op pad en ontdek de schoonheid van de natuur terwijl je zorgt dat je voeten gelukkig blijven!

Meer lezen over wandelen

Ontdek Düsseldorf te voet

Wandelen over het Gouden Pad in Tsjechië

Lekker ontspannen en wandelen in Zuid-Frankrijk 

Iconic Hiking Trails in Zwitserland

Boomtoppenpad in Slovenië

 

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder