21 tips voor Charleston en omgeving

1.56 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pineapple Charleston©puuropreis
Pineapple Charleston©puuropreis

In tegenstelling tot veel andere Amerikaanse steden, waar het centrum bestaat uit een langgerekte hoofdstraat, heeft Charleston een echt centrum. Daarnaast heeft Charleston, gelegen aan de oostkust van Amerika, ook een Europese geschiedenis. In 1670 stichten de Engelsen Charles Town en waren daarmee de eerste bewoners van het latere Charleston. Die geschiedenis is ook vandaag de dag nog zichtbaar én voelbaar. Charleston is dan ook Europees aandoende stad gecombineerd met de Amerikaanse zuidelijke lifestyle. Het is een stad waar je met gemak een week kunt doorbrengen zonder je een moment te vervelen. We geven je 21 tips.

Gratis te bezoeken én de moeite waard

1. City Market

CityMarket Charleston©puuropreisVroeger werd op de City Market de verse vis verhandeld, tegenwoordig is de overdekte markt het domein van ‘Low Country Artists’ en vind je er een keur aan lokale, handgemaakte producten, snacks en souvenirs. De markt is grotendeels overdekt. 

2. The Battery
Tientallen eikenbomen zorgen in de zomer voor een schaduwrijke wandeling in dit park. Plof neer op een van de vele bankjes en geniet van de verkoelende bries op deze plek waar de Ashley- en Cooper rivier samenkomen. Wandel dan langzaam door naar Waterfront Park via East Bay Street langs de historische Rainbow Row: een aaneengesloten rij van 13 huizen geverfd in pasteltinten.

3. Waterfront Park
Ook hier weer tientallen zitjes en mooie plekjes. In het Waterfront Park  vind je twee fonteinen, waaronder de beroemde ‘ananasfontein’. Neem plaats op een van de schommels op de pier en geniet van het uitzicht op de Arthur Ravenel Jr. brug, de haven en Fort Sumter.

4. Arthur Ravenel Jr. brug

Charleston©PuuropreisDe brug is hét icoon van Charleston en overspant de Cooperrivier waardoor Charleston en Mount Pleasant aan elkaar verbonden worden. Jaarlijks wordt er een hardloopwedstrijd over de brug gehouden.  Loop of fiets over de brug voor een fantastisch uitzicht op Charleston, Mount Pleasant en het water. Tip: parkeer in Mount Pleasant (gratis), loop over de brug en neem de watertaxi (niet gratis) terug naar Mount Pleasant.

 

 

 

5. Begraafplaatsen

Begraafplaats Charleston©PuuropreisHet klinkt luguber, maar de begraafplaatsen in Charleston zijn eigenlijk prachtig en de moeite van een bezoekje waard. Elke kerk heeft een grotere of kleinere begraafplaats. Onder de rustieke bomen, waar het Spaanse mos als een sluier boven de green boven de graven hangt, ligt de geschiedenis van de stad en van South Carolina. En zijn de kerken open? Wandel dan ook daar even naar binnen. Soms wordt je zomaar getrakteerd op een mini-orgelconcert.

Booking.com

6. Angel Oak
Zo’n 16 kilometer buiten Charleston op Johns Island, maar ook een landmark is de Angel Oak in het Angel Oak Park. Deze eeuwenoude boom is zonder enige twijfel een van de indrukwekkendste bomen die ik ooit zag. Dikke takken kronkelen zich in allerlei bochten en overspannen tientallen meters grond. De boom is ook een favoriete plek voor het maken van trouwfoto’s.

AngelOak©Puuropreis

7. Shem Creek
Ga voor een lunch of diner op een bijzondere plek naar Shem Creek in Mount Pleasant, direct over de Ravenelbrug. Tientallen aan het water gelegen restaurantjes serveren verse garnalen die in het haventje worden aangevoerd. Geen zin om iets te eten? Wandel dan over de boardwalks en bewonder het uitzicht.

Tip: stop voor je naar Shem Creek doorrijdt op Patriots point en zie de brug eens van de andere kant. Geen zin om over de brug te lopen? Wandel dan over de lange pier voor een mooi uitzicht op de stad.  

8. Galeries
In het French Quarter in Charleston bevinden zich tientallen galeries en kunstwinkeltjes die gratis toegankelijk zijn.

9. Wandelen door de stad
Calhoun©PuuropreisLoop door het zuidelijkste deel van de stad: het Historic District met als kern de Museum Mile aan Meeting Street. In King Street vind je naast winkels met luxe merken, ook leuke lokale winkeltjes en veel restaurants. Marion Square Park ligt op de kruising van King Street en Calhoun Street. In het park is vaak van alles te doen. Een prominente plek is ingeruimd voor het standbeeld van John Caldwell Calhoun, een politicus uit de Zuidelijke Verenigde Staten. Hij was een aantal keer vice-president maar werd het meest bekend als voorstander van de slavernij.

Niet gratis, maar wel de moeite waard

1. Het Charleston Museum
Opgericht in 1773 en het oudste museum in de county. In de permanente tentoonstelling onder andere een prehistorisch skelet en natuurlijk veel voorwerpen uit de historie van Charleston en de county.

2. Het South Carolina Aquarium
Je hebt er een prachtig uitzicht over de Cooperrivier en maakt er een reis door de verschillende landschappen van de Low Country: bergen, moerassen en de zee.

3. Het Gibbes Museum of Art
In de permanente tentoonstelling vind je, naast werk van lokale artiesten, honderden geschilderde miniaturen. Check de website voor de tijdelijke exposities.

4. De USS Yorktown
Dit marineschip uit de Tweede Wereldoorlog ligt aan de kade op Patriots Point. Het schip heeft in 1968 de capsule van de Apollo 8 uit zee geborgen. In de directe nabijheid van het schip nevinden zich ook het Medal of Honor Museum en de Vietnam Experience.

b_350_263_16777215_00_images_stories_Amerika_Charleston_Krokodil1.jpg5. De plantages
Boone Hall plantation, Drayton Hall, Middleton-Place, Mc Leod Plantation en Magnolia Plantation & Gardens. Bezoek hier ook de Audubon Swamp Garden. Met een beetje geluk liggen er alligators te zonnen.

6. Het Aiken-Rhett House
Het mosterdkleurige museumhuis in Elizabeth Street is hét voorbeeld van elegante architectuur in het antebellem, de periode voor de Amerikaanse Burgeroorlog.

7. Fort Sumter National Monument
Natuurlijk speelt de die Amerikaanse Burgeroorlog, de Civil War een belangrijke rol in het leven van Charleston. Welke? Dat ontdek je hier. Het monument is alleen te bereiken per boot. Vertrekpunten van de Fort Sumter Tours zijn Patriots Point (Mount Pleasant) en Liberty Square (Charleston).

8. Charles Towne Landing
De eerste plek waar de Engelsen zich permanent vestigden en dé geboorteplaats van wat we nu kennen als Charleston. In het park vind je replica’s of kanonnen, het schip Adventure en een dierentuin waar de dieren in natuurlijke omgeving leven.

9. Theaters
Een van de bekendste is het Dock Street Theater. Maar ook in de vele andere theaters van Charleston is altijd wel een leuke voorstelling, musical of balletuitvoering te zien.Witte brug Magnolia Plantation en Gardens

Stranden en parken

O, en dan zijn er natuurlijk nog die kilometers lange uitgestrekte stranden. Heerlijk voor een zonnedagje, maar omdat de temperaturen ook in de winter nog aangenaam zijn, ook voor een heerlijke strandwandeling én de mooiste zonsondergangen. Drie tips:

1.  Folly Beach
Pier Folly BeachGezellig en sfeervol is Folly Beach. Restaurantjes en barretjes omzomen de hoofdstraat die leidt naar Folly Beach Pier. De gratis toegankelijke pier wordt vooral gebruikt om te vissen én voor een wandeling. In de vroege ochtend of late namiddag loop je zelfs grote kans om dolfijnen te spotten. Folly Beach ligt op een schiereiland met in het westen het Folly Beach park en in het oosten het Lighthouse Inlet Heritage preserve. Het Morris Island Lighthouse staat overigens in zee. 

2. County Parks
Kijk op de kaart en je ziet nog veel meer strandmogelijkheden, meestal in de County Parks. Je hebt er, buiten mooie stranden, verder weinig meer faciliteiten dan toiletten, douches en parkeergelegenheid, dus neem eten en drinken mee.

3. James Island County Park
Een uitzondering is het James Island County Park. In de winter bekend vanwege het Festival of Lights dat duizenden liefhebbers trekt. In de zomer is het park het domein van mensen die hier lekker willen relaxen en recreëren. In het park bevindt zich ook een camping. 

Meer foto's op Instagram

Lees ook: 21 tips voor Charlotte

Reisartikelen.nl

Booking.com

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder