21 tips voor Charlotte en omgeving

1.075 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Charlotte Naambordjes©Puuropreis
Charlotte Naambordjes©Puuropreis

Een koninklijke stad in de Verenigde Staten? Jazeker. Charlotte in Noord-Carolina is die stad. Genaamd naar koningin Charlotte van Mecklenburg. De stad is verdeeld in diverse wijken, die ieder hun eigen kenmerken hebben. In tegenstelling tot wat je zou denken is niet ‘Downtown’ het stadshart, maar gaat ‘Uptown’ met die titel aan de haal. Lees de 21 tips voor een royale mix aan activiteiten, van gratis tot betaald en van geschiedenis tot modern.

b_175_264_16777215_00_images_stories_Amerika_Charlotte_charlotteskyscraper.JPGDe skyline van Uptown Charlotte doet een beetje denken aan New York en dat is niet onterecht: het stadsdeel is de tweede financiële stad van Amerika. Diverse banken, verzekeringsmaatschappijen en andere ondernemingen hebben hier hun hoofdkantoor. Tussen al die skyscrapers vind je wel het kruimelspoor van de geschiedenis. Kleine huizen, monumentale panden en veel kerken houden dapper stand tussen de gigantische kantoorgebouwen. Uptown Charlotte ontwikkelde zich van handelsroute tot zakendistrict, maar met behoud van een provinciaal randje. 

Voor de Europese toerist is Charlotte niet direct een voor de hand liggende bestemming. Toch, voor wie een rondreis maakt aan de oostkant van de Verenigde Staten is het zeker interessant om hier een paar dagen door te brengen. Het vliegveld van Charlotte is bovendien een overstapbestemming, dus wat let je om je aansluitende vlucht een dagje later te plannen en de stad te ontdekken. De slogan is niet voor niets ‘Charlotte got a lot’.

Gratis te bezoeken én de moeite waard

1. Wells Fargo History museum

Charlotte Wells Fargo


De geschiedenis van de Wachoviabank (later Wells Fargo) en de goudwinning in North Carolina worden op een leuke en interactieve manier getoond. Stap in de postkoets, ga aan de slag met een telegraaf en bewonder de goudklompjes en zeldzame munten. Leuk voor jong, maar zeker ook voor ouder: een foto bij de postkoets of je hoofd op een geldbiljet. Wel lachen hoor!

2. Billy Graham Bibliotheek
Geboren in Charlotte werd evangelist Billy Graham bekend over de hele wereld. Zijn levensverhaal, wat je er van ook mag vinden, is te zien in the Billy Graham Library.

3. Parken
Groot, klein… in Charlotte vind je verschillende parken met ieder een eigen signatuur. Leuk is het Romare Bearden Park, The Green (zie ook 5), het First Ward Park en het Fourth Ward Park, allemaal in Uptown.

4. Begraafplaatsen
Charlotte Settlers©PuuropreisIn Uptown bevindt zich de Settlers' Cemetry, de begraafplaats waar vooral de eerste bewoners van de stad begraven liggen. Bijzonder: de begraafplaats wordt ook gebruikt om honden uit te laten (poepopruimzakjes aanwezig).

5. Skyline

Kijk ook eens omhoog als je in Uptown bent. De skyscrapers lijken zich soms voorover te buigen naar de nietige mens op straat.

6. Struinen door de verschillende buurten

Het centrum van Uptown is Independence Square, de kruising tussen Trade Street en Tryron Street, genaamd naar gouverneur William Tryon. Trade Street was in de historie de handelsroute van de native Americans. Opvallend: op elke hoek van de kruising staat een standbeeld van een ‘wachter’.
Naast Uptown heeft Charlotte nog meer (historische) buurten. Op de historische erfgoedlijst staat bijvoorbeeld Dilworth, een mix van statige bungalows en majestueuze eikenbomen. Een andere buurt is South End, een ware kunstenaarswijk met veel antiekwinkels, galeries en in april het jaarlijkse Art and Soul of South End.

7. Beelden en kunst
Charlotte-Standbeeld Charlotte©PuuropreisGrande Disco©Puuropreis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst staat en ligt in Charlotte letterlijk op straat. Zoals in 'The Green' waar citaten uit boeken en namen van schrijvers je ‘de weg’ wijzen. Glimmend is zeker The Grande Disco en imposant zijn de vier standbeelden op de hoeken van Trade Street en Tryon Street. De naamgever van de stad mag natuurlijk niet ontbreken: koningin Charlotte (zie foto). Ze staat, een beetje verscholen, voor het Holiday Inn. 

8. Charlotte Liberty Walk

Charlotte-Liberty Walk©PuuropreisVolg de bronzen tegels en monumenten in de straten van Uptown voor een goed beeld van de betekenis van Charlotte tijdens de Amerikaanse revolutie.

9. Galeries
Glas, houtsnijwerk… in een aantal wijken van Charlotte, zoals in Uptown, vind je gratis toegankelijke galeries.

468x60 Herfstbesparingen

 

Charlotte Park©PuuropreisGlas in galerie Charlotte©Puuropreis

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet gratis, wel de moeite waard

1.  NASCAR Hall of fame
Charlotte-Nascar Hall of Fame©PuuropreisNASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) is een overkoepelende organisatie die nationale en regionale kampioenschappen organiseert. In de Hall of Fame worden de coureurs geëerd vanwege uitzonderlijke prestaties. Er zijn meer dan vijftig interactieve attracties en duizend voorwerpen die met de racesport te maken hebben. Zo is er een racesimulator en kun je ervaren hoe het is om lid te zijn van de Pit Crew.

2. Circuit Nascar
Brullende motoren, wapperende vlaggen… er is altijd wel iets te doen, zoals de Charlotte Motor Speedway. En in mei natuurlijk de Nascar races.

3. Sportstadia
De arena’s, stadions, zwembaden en openlucht sportvelden van Charlotte zijn goed voor 200 sportevenementen per jaar. Kijk op de websites van de sportstadia zoals Bank of America Stadium, American Legion Memorial Stadium of het BB&T Ballpark naar komende wedstrijden.

4. Bechtler Museum of Modern Art
Beeld Bechtler Museum of Modern Art©PuuropreisEen indrukwekkende collectie met werken van onder andere Miró. Het gebouw zelf is overigens ook een kunstwerk, net als de opvallende sculptuur voor de ingang.

5. Levine Museum of the New South
Hoe is Charlotte ontstaan? Wie woonden er vroeger en welke rol speelt de stad nu? Je ontdekt het in dit museum. Er is de permanente, prijswinnende  expositie ‘Cotton Fields to Skyscrapers: Reinventing Charlotte and the Carolina Piedmont in the New South. Meer dan 1000 voorwerpen, videoclips, beelden, muziek en verhalen vertellen hoe het zuiden in de loop der tijd is veranderd.

6. Mint Museum of Craft and Design
In een kunststad kan een kunstmuseum  en podium voor kunstenaars niet ontbreken. Ontdek de collectie glas-, metaal-, hout- en kleikunst.

7. Het Discover Place Science
Machines van DaVinci, hoe werkt licht… kinderen én volwassenen worden ontdekkers in het Discover Place Science in Uptown Charlotte. Vergeet niet om ook een kaartje voor het IMAX Dome Theatre te boeken. Het is het grootste IMAX-theater van Noord- en Zuid-Carolina.

8. Botanische tuinen
In de top tien van mooiste tuinen van de Verenigde Staten staan de botanische tuinen van Charlotte.

9. Bier en Whisky
Charlotte Whisky RoomCharlotte heeft een aantal grotere en kleinere lokale bierbrouwerijen. Kijk hier voor een lijst met brouwerijen. Bij  toeval ontdekte ik de Whiskey Room.  Boven vind je een proeflokaal voor whisky, en beneden een restaurant. Ik heb de whisky niet getest omdat ik geen alcohol drink, maar volgens het gastenboek heb je hier als whiskyliefhebber een prima tijd.

Eten, winkelen en naar buiten

1. Eten
Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er: van een simpele hamburger tot culinaire hoogstandjes. Neem bijvoorbeeld Angeline’s. In de gezellige ambiance doen de medewerkers er echt van alles aan om je een welkom gevoel te geven. Bediening tot in de puntjes. Net als het maken van een pizza overigens, want geloof me, niet overal zijn glutenvrije pizza’s ook nog eens smakelijk. Overnachten op hoog niveau kan in het onlangs geopende Kimpton Tryon Park Hotel in Uptown. Het hotel in het stadsdeel Uptown ligt vlakbij twee grote sportstadia en het Romae Beardon Park. Neem de lift naar de 19e etage voor een drankje in de rooftop bar voor een spectaculair uitzicht. Leuk is dat het hotel gratis fietsen ter beschikking stelt aan haar gasten. Zie voor meer over fietsen’.

Charlotte Fietsen2. Winkelen
Er zijn in Charlotte verrassend veel winkelcentra. Downtown Charlotte biedt van alles wat, van goedkoop tot zeer exclusief. Maar ook in Concord Mills, Galaria Shopping Center, Rosedale Shopping Center, Northlake Mall en SouthPark Mall vind je een gevarieerd aanbod. Koopjes vind je in het Charlotte Premium Outlet.

3. Naar buiten
Liefhebbers van buitenactiviteiten kunnen hun hard ophalen in de omgeving van Charlotte. Er zijn vele meren, bossen en parken, zoals het  Lake Norman State Park met daarin Lake Norman, het grootste meer van Noord-Carolina. Andere meren zijn Lake Wylie en Mountain Island Lake. Meer over de geschiedenis leer tijdens een rondleiding op een van de plantages, zoals Historic Latta Plantation, Historic Rosedale Plantation of het Historic Brattonsville.

 Wil je op de fiets? Zelden zag ik zoveel verschillende aanbieders van huurfietsen als in Charlotte. Werkelijk op elke straathoek kun je, voor weinig geld, een fiets huren. Zeker de moeite waard als je wat verder weg wilt, of gewoon een uurtje lekker door de stad wilt fietsen. Hou er wel rekening mee dat een deel van Charlotte heuvelopwaarts ligt.

Liberty Square Charlotte©PuuropreisCharlotte Park©Puuropreis

Lees ook: 21 tips voor Charleston

Booking.com

 

 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder