Slovenië: voor iedere vakantie de juiste mix

3.125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Slovenië
Herten, zon en prachtig uitzicht in Slovenië©Puuropreis

De vrij harde landing van het vliegtuig op koude Sloveense bodem is absoluut geen voorbode van de zachte en warme ontvangst die zal volgen. Wat ga ik doen in Slovenië? Heeft het land fantastische wellnesscentra en mooie natuur? Kun je er geweldig lekker (en gezond) eten? Kun je er ook terecht voor een actieve vakantie? Tijdens een korte, maar zeer intensieve ontdekkingsreis kreeg ik de antwoorden op deze vragen!

Transavia heeft rechtstreekse vluchten naar de kleine, overzichtelijke luchthaven van Ljubljana. De stad zullen we tijdens deze trip niet bezoeken, maar dat heeft dan wel weer als voordeel dat het nog op mijn agenda staat. Een leuk vooruitzicht. Komt nog! Maar voor nu: wat kun je zien, doen en beleven in Slovenië in zelfs maar vier dagen.

Boek je vliegticket naar Slovenie met Transavia

Actief in Slovenië

Slovenië
Wandelen in Slovenië

Actief, cultuur en wellness. Dit zijn de centrale thema’s van de reis. Actief gelukkig met een mild randje. Al zijn niet alle milde activiteiten mild genoeg voor mij. Kwestie van een slechte enkel. Maar enkel en alleen al van de alternatieven word ik blij.

Actief op vakantie naar Slovenie? Boek je vakantie bij Aktiva Tours

Sloveniëslovenië

 

 

 

 

Welke activiteiten laat ik aan mij voorbij gaan? Ik ga niet mee tijdens de sneeuwschoenwandeling in het Skigebied Station Rogla. Ook stap ik niet in de bobslee om zo gillend van pret de slingerroute af te leggen. Jammer. Het kind in mij is het zwijgen opgelgegd. Gelukkig ontwaakt het en maakt het juichende geluidjes als ik over en langs de skipistes wandel. Waar kinderen les krijgen, ouderen zo vanuit hun hotel of een restaurant de skipistes opduiken en ik sneeuwballen gooi, gewoon omdat het kan. 

Sloveniëslovenië

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overigens: camperaars opgelet: er is een camperplaats direct naast de skipiste!

Mijn enkel gooit ook roet in het eten bij de wandeling naar de ‘Toren van Gezondheid en Geluk’ in Kozjansko. Het is maar een pad van een paar honderd meter, maar gaat wel steil omhoog over een kronkelig bospad en het idee van een kneuzing maakt me niet gelukkig. Gelukkig word ik wel gelukkig van het alternatief: een fijne boswandeling op het gelijkmatige (wandel)pad in het bos waar de Toren ligt. Waar ik klein wild spot, praat met eigenaren van loslopende honden en de tijd vergeet op een bankje met uitzicht op de bergen.

Waar ik ook enthousiast van word is de Treetop walk in Pohorje on Rogla. Dat je op de 517 meter hoge berg veel wind vangt mag duidelijk zijn, maar de eenvoudige beklimming van de 37 meter hoge toren en het bijbehorend adembenemende uitzicht over de omgeving zorgen voor veel leuke foto- en filmfragmentjes. Een aanrader en heel goed te doen dus!
En dan verdrink ik in bambi-ogen. Van de hertjes wel te verstaan. Want in Olimje lopen de hertjes gewoon op straat en komen ze naar je toen als je ze roept, vooral met eten in je hand. De een is wat brutaler dan de ander, maar een natgelikte hand krijg je zeker.

Sneeuwballen gooien
Sneeuwballen gooien

Slovenië vanuit de boomtoppen
Slovenië vanuit de boomtoppen
Doorkijkje
Doorkijkje
Cultuur in Slovenië

Ooit het paviljoen van de Wereldtentoonstelling, is het Expano Pavilion nu een tentoonstelling op een permanente plek. En een stop die zeker de moeite waard is. In de interactieve expositie zie, hoor en leer je op een speelse manier van alles over Slovenië, de natuur en de cultuur. Heb je een beetje last van concentratieproblemen? Probeer dan de Neurospa. Mijn concentratie bleek niet echt om over naar huis te schrijven. Dat doe ik dan maar niet. En heb je zelf geen drone maar wil je Slovenië toch van bovenaf bekijken? Zet in de Panofly de 3Dbril op en vlieg mee over steden, bergen en dalen. Het Expano Pavilion ligt aan  vlakbij het stadje  Murska Sobota. 
Klein cultureel zijn de bezoekjes aan een kleine chocoladewinkel waar alle chocola handgemaakt is en een klooster met daarin een antieke apotheek in het stadje Olimje. Gewoon niet overslaan als het op je route ligt.

b_360_260_16777215_00_images_stories_Slovenie_Wellnessreis_Slovenie_chocola.jpg

b_355_260_16777215_00_images_stories_Slovenie_Wellnessreis_slovenie_apotheel.jpg

 

 

Eten in Slovenië

Glutenvrij? Geen vlees? Geen probleem. De koks in de restaurants waar we aten draaien hun hand niet om voor een gezelschap met allerlei eetwensen. Ik had nog niet eerder boekweit gegeten, maar het werd volop geserveerd. Als koekjes, als bijgerecht... ik ben helemaal om voor deze glutenvrije graansoort. In veel restaurants staat inktvis op het menu. Zelf ben ik daar niet zo’n liefhebber van, maar het is verrasend op hoeveel manieren je dit kunt serveren. De vele lekkere visjes waren dan weer wel aan mij besteed, net als de mooie groentegerechten. De lunch in een restaurant met  ‘Michelinster vermelding’ was ook al zo’n feestje. Het ene gerecht nog mooier en verfijnder als het ander. Voor de vleesliefhebbers: ja hoor, je kunt er ook een schnitsel, biefstuk of ander gerecht bestellen. Maar ik was aangenaam verrast door de vele mogelijkheden voor alternatieven.

Slovenië
Eten in Slovenië: een feestje op je bord
Kleur en smaak in overvloed
Kleur en smaak in overvloed
Eten deden we niet in Rogaška Slatina Spa, maar water drinken wel. Naast het complex is een paviljoen met fonteintjes waaruit natuurlijk minderaalwater uit de Donat Mg te tappen is.  Als je iets te veel van het magnesiumwater (met de hoogste concentratie magnesium ter wereld) drinkt worden je darmen erg actief. Dat doen we dus niet. We nemen gepaste slokjes en luisteren naar de uitleg over de kuurmogelijkheden in dit centrum. Het is vast het idee, maar na dat kleine glaasje water voel ik me heel gezond.

Lunches en diners hadden we in de diverse wellneshotels en restaurants zoals Gostilna Repnik in het middeleeuwse Kamnik; in Gostilna Rajh in Murska Sobota; Ski Resort Rogla en Jelenov.

Wellness in Slovenië

Als een van de belangrijke thema's wellness is, dan verwacht je ook Wellness met een hoofdletter W. Slovenië, je bent geslaagd! Van intieme complexen tot grote wellnesspaleizen… het is maar waar je van houdt, wat je zoekt en wat je wilt ervaren.

En dat gaat in Terme Ptuj-Sava Hotels en resorts ver.  Heel ver. Terug in de tijd zelfs want we worden er opgewacht door Marcus Antonius himself! Natuurlijk wil hij wel op de foto en hij is leuk, maar we krijgen een absoluut wow-gevoel als we de deuren van ons privé-wellnesscentrum openen! Wow. Een sfeervol ingerichte wellnessruimte, compleet met bubbelbad, sauna, stoombad en ligstoelen. En om de ervaring van luxe compleet te maken staan er schalen vol lekkere hapjes, flesjes water (en bubbels) en liggen de zachte handdoeken klaar op de ligbedjes om bij te komen van het saunarondje. Maar… de ervaring is niet af zonder een stevige massage. Om de beurt worden we uit ons privé-paradijs gehaald en gekneed en gerold door de handen van een potige masseur. Een prima ervaring, al is het anders dan de pompoenzaadoliemassage in eerder kreeg inTerme 3000 Moraske Toplice . Die voelt naast stevig ook zeer ontspannen. De masseuse heeft het letterlijk in de vingers om te voelen waar de knopen, of zijn het kabeltouwen, zitten. Ze werkt hard om in een half uur zoveel mogelijk gespannen spieren weer tot rust te laten komen. Heb ik al gezegd dat ik haar graag elke avond wel wil inhuren om ontspannen in slaap te vallen?

Slovenië
Klankschaalsessie in Slovenië
Onze eigen privé-sauna
Onze eigen privé-sauna
Zwemmen in het maanlicht. Hoe romantisch. Wat een geluk dat het net volle maan is en we ons in het buitenbad van Terme 3000  kunnen vergapen aan de sterrenhemel en volle maan. Het is koud buiten, maar na eerst in de sauna te zijn geweest voelt de temperatuur van het zwembad in ieder geval aangenaam warm. Dat is ook het geval in de (buiten)zwembaden van terme Olima. Dit enorme complex heeft afdelingen voor families en voor volwassenen. Hier blijven we de laatste avond ook slapen, maar niet voor we getrakteerd worden op een klankschaalsessie. De lieve dame die de sessie leidt doet haar best, maar het is niet heel erg aan mij besteed, zeker niet omdat er andere gasten zijn die af en toe opstaan, hoesten of (redelijk hard) fluisteren. Misschien dat ik het ooit nog eens in een kleinere setting probeer. Maar goed, op de planning staat ook een opgietsessie in een sauna. Dit laat ik aan me voorbij gaan. Zoveel hitte kan ik niet aan en bovendien, de zwembaden lonken. Ik begin in de buitenbaden en eindig in het romantisch verlichte bubbelbad onder de sterrenhemel dat in trek is bij stelletjes die genieten van de bubbels en elkaar. Mmm, mij net even té romantisch. Gelukkig is er binnen is er ook nog heel veel te zwemmen en te ontspannen en het is dan ook heerlijk om de avond op deze manier af te sluiten.

Boek een reis naar Slovenië bij TUI.nl

Zwemmen in het maanlicht!
Zwemmen in het maanlicht!

b_400_550_16777215_00_images_stories_Slovenie_Wellnessreis_slovenie_water.jpgb_413_550_16777215_00_images_stories_Slovenie_Wellnessreis_slovenie_wellness.jpg

 

 

Slapen in Slovenië

En dan moet je na alle inspanningen en leuke activiteiten natuurlijk ook nog een keertje gaan slapen. Tijdens deze reis sliepen we in wellnesshotels die ieder iets ‘bijzonders’ hebben of bieden.

  • Het dichtst bij een stad: de eerste overnachting in Termen Snovik: hoogste spa in Slovenie, op korte afstand van Ljubljana in het hart van de Tuhinj Valley.  Dit hotel is duidelijk gekozen omdat het relatief dicht bij de stad ligt. Door de ietwat gedateerde uitstraling voelt het niet als een wellnesscenter, maar volgens de manage zijn er grootste plannen om binnenkort grondig te moderniseren. Als die plannen gerealiseerd zijn kan het hotel een prima startpunt zijn voor mensen die een wellnesscentrum op korte afstand van de stad zoeken.
  • Het dichtst bij een skigebied: Terme Ptuj - Sava Hotels & Resorts waar de traditie van de oude Romeinse badhuizen naadloos is toegepast in een uiterst modern saunacomplex. Naast het complex ligt ook een camping.
  • Het enige hotel met natuurlijk (zwart)  thermaal water: je kunt douchen in 'gewoon' water, maar ook je bad vol laten lopen met zwart thermisch water. Jouw keus in Terme 3000 Moraske Toplice. 
  • Het beste wellnessresort van Slovenië: Terme Olimia. Voor gezinnen met kinderen is het naastgelegen Family Wellness Termalija met Thermal Park Aqualuna een aanrader. 

Wil je een van deze, of andere wellnesshotels boeken? Dat kan via Booking.com

Vier dagen Slovenië was net genoeg, en veel te kort, om handen te schudden met dit land in het midden van Europa dat in het noorden wordt begrensd door Oostenrijk, in het westen door Italië en de Adriatische Zee, in het zuiden en oosten door Kroatië en in het noordoosten door Hongarije. Al deze invloeden vind je terug in Slovenië, het land dat een eigen identiteit kreeg, en door die mix aan alle vakantie-eisen kan voldoen.b_780_585_16777215_00_images_stories_Slovenie_Wellnessreis_slovenie_expano.jpg

 

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder