6 Tips voor meer rust en kalmte

0.7962962962963 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sauna
Beeld: Christine Hume - Unsplash

Druk, druk druk... veel tijd voor iedereen en alles en zo weinig tijd voor jezelf. En toch is het belangrijk om tijd vrij te maken om even te kunnen ontspannen. Maar dat is moeilijk. We weten niet altijd wat we moeten doen en gaan gestresst op zoek naar tijd voor onszelf. Maar hoe vind je die tijd? We kunnen daar best een beetje hulp bij gebruiken.

En die hulp moet je af en toe van buiten halen. Niet voor niets boeken we massaal de 'healthy hotels ', gaan we een dagje naar de sauna en laten ons masseren. Je kunt meer rust en kalmte krijgen door een ontspannende wellnessvakantie of een relaxte cruise, maar ook door een aantal ingesleten gewoontes te veranderen. Want je mag dan misschien geen invloed hebben op gebeurtenissen en reacties van anderen, maar hoe je zelf reageert heb je wel in de hand.

Tijd voor wat instant rust en kalmte ...

  1. Begin de ochtend rustig
    De wekker een kwartiertje eerder zetten geeft al meer ruimte voor rust en minder ruimte aan stress. Probeer wat te mediteren of doe aan yoga. Door niet gelijk te starten in een kakofonie van geluid en activiteiten leg je al een basis voor kalmte.
  2. Kijk naar je reacties
    Wat doe je als je in een stressvolle situatie komt? Word je boos? Kom je in actie? Voel je je overweldigd? Trek je je in jezelf terug? Kijk naar jezelf en wanneer je je niet gelukkig voelt met de manier waarop je reageert, doorbreek dan dat patroon. Tel letterlijk eens tot 10! Wanneer je probeert anders te reageren doorbreek je stress en het vervelende gevoel dat je eigen reactie je geeft.
  3. Vat dingen niet te persoonlijk op
    Hoe vaak denken we niet dat dingen persoonlijk bedoeld zijn. Wat een stress kan dat opleveren! We zijn zo onzeker over onszelf en interpreteren reacties vaak als een persoonlijke afwijzing: 'Mijn kind ruimt zijn kamer niet op... hij respecteert mijn vraag dus niet.' Je partner is niet aardig? Ligt vast aan mij. Op je werk is iemand kortaf? Je hebt vast iets verkeerd gedaan.
    Probeer daar eens anders over te denken. Is je partner snauwerig of onaardig dan kan dat zijn omdat hij of zij moe is. Is op je werk iemand kortaf? Misschien zijn er problemen thuis. Je kind ruimt niet op? Hij weet misschien niet waar te beginnen. Maak van het probleem van de ander niet jouw probleem. Zie het als een gebeurtenis waar je niets aan kunt doen: een vogel vliegt, een blad valt van een boom. Je hoeft er niet op te reageren of in ieder geval niet te reageren alsof het om jou gaat.
  4. Ga niet uit stress eten, drinken of...
    Wie zich bedreigd voelt of stress heeft gaat vaak uit frustratie eten, drinken, drugs gebruiken, winkelen etc. Je pakt alles aan om je weer goed te voelen, ook al is het maar voor even. Stress zorgt ervoor dat je tot niks komt en dingen gaat uitstellen. Met als gevolg stress van je stressreactie. Zoek een andere manier om met stress om te gaan als je toch in een stresssituatie komt. Neem even afstand van je eigen eerste reactie. Vervang ongezonde gewoonten door gezondere manieren om te kalmeren: drink een lekkere kop thee, ga sporten of bewegen. Een wandeling is al voldoende voor wat frisse wind in je hoofd. Ook yoga, meditatie en massage van je nek en schouders helpen je om je stressgevoel te doorbreken waardoor je er op een andere manier mee om kunt gaan.
  5. Doe een ding tegelijk
    Multitasken. Het is alsof we de laatste jaren steeds meer alles tegelijkertijd moeten doen en er ook nog trots op moeten zijn. Lezen, tegelijkertijd op je laptop iets uitwerken, ondertussen met je kind praten. Social media bijhouden, ondertussen tv kijken en tegelijkertijd ook een een hapje eten.. Al die dingen tegelijkertijd doen staat betekent dat je niets doet met 100 procent aandacht. Dus mislukt je klus, omdat je tegelijkertijd met je vriendin aan telefoon bent en proef je je eten niet omdat je ondertussen ook het huiswerk van je kind nakijkt. Je gaat fouten maken en dat levert een enorme berg stress op. Deze stress heb je zelf in de hand. Doe één ding tegelijk. Ja, dat kost moeite, want we zijn het niet gewend. Maar het loont ook de moeite, die focus op één ding. Lees je mail tot je inbox leeg is. Eet je maaltijd met aandacht voor wat er op je bord ligt. Praat met die goede vriend of vriendin en hoor wat er gezegd wordt. Je krijgt rust en kalmte door één ding te doen en het andere los te laten.
    Overigens is dit ook een goede tip voor mezelf ;-)
  6. Verminder ruis
    Lawaai, beelden, mensen. het lijkt wel of we bang zijn voor stilte. Je hebt niet alles in de hand: het knoertharde geluid in de kledingwinkel kun je niet uitzetten, en de wereld om je heen niet stil. Maar je kunt het wel voor jezelf rustiger maken. Geniet eens een uurtje van stilte, luister naar jezelf en kom tot nieuwe inzichten.

Ken je iemand die wel een dagje sauna kan gebruiken of wil je zelf naar de sauna? Koop dan je saunatoegang met korting.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder