Romantisch maanlicht met Casanova

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Casanova
Casanova
Maakten we bij het sneeuwschoenwandelen in Graubünden kennis met Romeo, in de Moonlight Express ontmoeten we Casanova. Hij is de treinconducteur die ons tijdens het avondritje een glaasje wijn en fris inschenkt. Romantischer kan de reis van St. Moritz naar Alp Grüm bijna niet beginnen. De Moonlight Express is een tocht met panoramarijtuigen van de Rhätische Bahn op het moment dat het volle maan is. Zes keer per jaar, in de maanden januari, februari en maart heb je de kans om deze bijzondere treinreis te maken. De maanlichttocht is populair en daarom moet je bijtijds een zitplaats reserveren.

 

 Op naar de top

Alp Grüm
Alp Grüm
De rit van St. Moritz naar top 'Alp Grüm' duurt ongeveer een uurtje en het is een magische ervaring om het maanverlichte sneeuwlandschap aan je voorbij te zien trekken. In de treinen is de verlichting gedimd, zodat je zoveel mogelijk van de buitenwereld kunt zien. En het is zeker prachtig om de maan door het glazen dak van de trein te zien schijnen. Met recht een 'Moonlight trip'. Aangekomen bij Albergo Ristorante op Alp Grüm krijg je eerst in de trein al het voorgerecht van je diner geserveerd. Na de rust tijdens de reis heerst nu in de coupé een uitgelaten stemming. Na de hapjes moeten we allemaal het restaurant in voor de originele Zwitserse kaasfondue. De lucht van gesmolten kaas komt je al tegemoet als je over de drempel stapt. De trein zat vol en ook alle tafels in het restaurant zijn bezet. De broodjes worden in de fondue gedoopt en wijn en schnaps vloeien rijkelijk. Als de heftige kaaslucht je even teveel wordt kun je op het terras van het restaurant een kraakhelder vriesluchtje scheppen en kijken naar de gletsjer die glimt in het maanlicht.

Magische maan

Volle maan
Volle maan
De rit terug is net zo romantisch, alleen jammer dat in onze coupé een groep uitgelaten vriendinnen de zacht klinkende klassieke muziek overstemt met hun luid gelach en gepraat. We probeerden nog om het volume van de dames wat te temperen, maar ze hadden het zo naar hun zin dat ze binnen een minuut weer luidkeels lieten weten hoe ze van de trip genoten. Eenmaal terug in St. Moritz is het nog maar een korte wandeling naar het hotel. De maan verlicht de stille straten. De sneeuw knispert onder onze voeten, de pluimpjes van onze adem zijn zichtbaar in het heldere maanlicht. We staan even stil en kijken naar de glimmende bergen die het dorp aan een kant lijken te omlijsten... magisch!

 

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Voor iedereen die er graag op uittrekt en houdt van het buitenleven staat de Kampeer en Caravan Jaarbeurs weer in de agenda: tussen 9 en 13 oktober is het zo ver. Met bijna 60.000 m2 kampeermiddelen is de Kampeer en Caravan Jaarbeurs de grootste beurs in Nederland die volledig in het teken staat van kamperen. En bij Puur op reis kun je kaarten winnen voor de beurs.

Lees verder

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Een masterclass Japans lakwerk, houtsnijden, een haak smeden en nog veel meer. De Hallen in Amsterdam staan zaterdag 28 en zondag 29 september bol van het ambacht, tijdens de zevende editie van het festival Ambacht in Beeld. Tijdens het evenement, dat in het teken staat van ambachtelijk meesterschap, delen meer dan vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en ervaring met het publiek.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder