Naar Friesland: doen in elk seizoen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Friesland - Leeuwarden

Of het nu vriest of de mussen van het dak vallen, in de provincie Friesland is elk seizoen wel iets te doen. En wist je dat volgens  Merk Fryslân de Friezen de gelukkigste inwoners van Nederland zijn? Sterker nog; ze behoren tot de gezondste mensen ter wereld. Hun geheim? Water.

Onderzoek wijst uit dat mensen die aan het water wonen over het algemeen een betere mentale gezondheid hebben. Aangezien Friesland samen met de Waddeneilanden een enorme kustlijn heeft en voor 50 procent uit water bestaat, zou je zeggen dat er een link is. Niet voor niets dromen Friezen van toetreding tot de Blue Zone. Bovendien viel een Fries bedrijf begin dit jaar in de prijzen op een techbeurs in Las Vegas. En wel voor het zuiveren van water. Alle reden voor een feestje.

Other.Worldly, Fries Museum

Met Other.Worldly toont het Fries Museum de mysterieuze onderwaterwereld in al haar facetten; de schoonheid, het afschrikwekkende, het genegeerde en het fantastische. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het werk Osedax van Edgar Cleijne en Ellen Gallagher. In deze installatie maak je een hypnotiserende reis langs een booreiland, betoverende zeedieren en deinende planten. Op naar Friesland dus van 15 februari tot en met 3 januari 2021 - Leeuwarden

Bekijk onze reportage uit Leeuwarden

Gezonken Schatten, Keramiekmuseum Princessehof

De keramiek die duikers vonden in historische scheepswrakken, vertellen in deze tentoonstelling fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute in Azië. Daarmee gaat een verborgen wereld open van internationale handel, strijd op zee, mensensmokkel en schatgravers. 
Tot en met 28 juni - Leeuwarden

Boek je hotel in Leeuwarden en maak er een mooi weekend van

100 jaar Woudagemaal UNESCO Werelderfgoed

Het oudste stoomgemaal ter wereld speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal dat de Friezen droge voeten houden. Er zijn speciale draaidagen, waarop het gebouw en de Friese boezem beneveld zijn met stoom. Een spectaculair gezicht. De draaidagen worden bekend gemaakt op de website.
Hele jaar geopend - Lemmer

De mooiste activiteiten in Leeuwarden boek je hier

11 Fountains

Door de klimaatverandering weten we niet of hij er ooit nog komt, de inmiddels wereldberoemde Schaats Elfstedentocht. Elfsteden verbonden door water. Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân verrijkt met 11 nieuwe bronnen. Internationaal gerenommeerde kunstenaars ontwierpen op basis van Friese en eigen historie een unieke fontein voor alle Elf Steden.
Van maart tot en met oktober. De fontein in Leeuwarden en Dokkum staan het hele jaar aan.

HT Roeisloepenrace

Vrijdag 22 mei vindt de 46ste editie van de spectaculaire HT-roeisloepenrace plaats. Tijdens deze zeer zware race roeien ongeveer 140 sloepen van Harlingen naar Terschelling. Met haar 32 km dwars over de Waddenzee is de race is een van de zwaarste roeiwedstrijden van het land. Of je de racers in Harlingen uitzwaait of op Terschelling opwacht, als toeschouwer wil je hier gewoon bij zijn.
Vrijdag 22 mei – Harlingen, Terschelling

75 jaar Skûtsjesilen, Fries Scheepvaartmuseum

Wie Friesland zegt, zegt Skûtsjesilen. Het SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen), organisator van deze stoere zeilwedstrijden, viert dit jaar haar 75-jarige bestaan. Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek toont de wereld van de Skûtsjesilers in een unieke tentoonstelling. De kampioenschappen vinden plaats in de tweede helft van juli.
5 juni tot en met 30 augustus 2020 - Sneek

Boek elk hotel in Friesland voor een goede deal

Wadopera, het verhaal van visser Peter Grimes

Een operaspektakel met als achtergrond Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Ruim 180 spelers, zangers en musici nemen je mee naar het Engeland van begin 19de eeuw. Naar een dorp aan de kust van Suffolk waar de plaatselijke lijkschouwer Swallow, die ook advocaat en burgemeester is, visser Peter Grimes ondervraagt over de dood van zijn scheepsjongen. Grimes heeft het zwaar: want is hij in de kleine gemeenschap niet al schuldig bevonden voordat het oordeel is geveld?
September 2020 - Paesens Moddergat

Een heerlijke bungalowvakantie in Friesland boek je hier

Oesterwandelingen

Met laagwater neemt local Gerrit je mee het Wad op. Gerrit is eilander, jutter en visserman, hij weet alles over het Wad, de getijden, wat er leeft en wat je daarvan kan eten. Je plukt je eigen oester. Maar hoe eet je ze? Wat eet en drink je erbij? In de jutterstuin staan de lekkerste ingrediënten en smaakmakers klaar om onbeperkt van je zelfgeplukte oesters te genieten.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder