Horeca: alleen een flesje water of ook water uit de kraan?

1.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Glas kraanwater
Glas kraanwater

Op Twitter is een discussie gaande over water. Niet het watertekort of de droogte in het land, maar over het al dan niet verstrekken van een glaasje kraanwater door de Nederlandse horeca. Als ik kijk naar de reacties dan zet ongeveer de helft van het aantal horecaondernemers (gratis) een glas of fles kraanwater op tafel. Ik eet geloof ik vaak bij de andere helft…

Kraanwater. Het wordt met kannen vol geserveerd in heel veel landen. In Amerika en Canada is het niet meer dan normaal dat je voor je hele gezelschap water krijgt. Glazen staan op tafel en het bedienend personeel vult uit grote kannen rijkelijk bij. Zonder probleem.

Ook in een aantal Europese landen heeft de horeca geen probleem met het serveren van kraanwater. In Frankrijk is bij wet (uit 1967)geregeld dat horecaondernemers gratis een karaf water moeten aanbieden. Sterker nog , zo meldt krnwtr.nl: gasten hoeven niet eens te betalen voorbrood, kruiden of ingrediënten of het gebruik van het bestek, borden etc.  Bij aanpassingen in die wet in 1987 en 1990 werd er vastgesteld dat water gratis is, tenzij expliciet op menu en affiches van het restaurant staat dat er voor betaald moet worden. Betalen voor je couvert is in Italië dan weer wel gebruikelijk, maar wordt steeds minder kraanwater geschonken, net als in Spanje. In Duitsland moet je vaak betalen voor water omdat het gezien wordt als ‘service’. Bij onze zuiderburen blijkt het een zeldzaamheid te zijn als er ‘kraantjeswater’geserveerd wordt. In Groot-Brittannië is het simpel: wanneer de horeca alcohol serveert dan moet er ook gratis kraanwater ter beschikking gesteld worden.

Kijk hier in welke landen je water uit de kraan kunt drinken.

Nederlandse horeca en kraanwater

Terug naar Nederland. Hoe gaat de Nederlandse horeca om met het serveren van kraanwater? Er wordt, zo zie ik op Twitter, nogal eens geredeneerd dat mensen die kraanwater bestellen niets anders drinken. Maar is dat zo? Ik denk zelf dat dit nogal meevalt. Zelf drink ik graag een sapje bij mijn eten, maar ook een glas water. En omdat ik, zoals ik boven al schreef, in Nederland blijkbaar bij de andere helft eet, bestel ik dan maar een grote fles mineraalwater. Precies. Zo zullen sommigen denken. Dat is dus een extra bestelling. Eigenlijk vind ik dat raar. Schenk lekker ongelimiteerd kraanwater in. Reken er desnoods 1 euro per persoon voor. Arm zul je daar als horeca niet van worden. Ik heb nog nooit iemand 10 liter water weg zien klokken…En als iemand het toevallig alleen maar ‘doet’ met kraanwater? Ach, de prijzen van de maaltijd zullen dat niet bestelde glaasje fris echt wel compenseren.

Wat vinden jullie: kraanwater gratis in de horeca ja of nee?

 

Reacties  

 
#1 Egbert 06-08-2018 23:01
Helemaal eens! Was van de week bij een meer dan gemiddelde horeca-uitbater in Zeeland en als ik had geweten wat hij vroeg voor een fles van 0,75 liter Spa 'Bruis' (€ 7,50!!!! echt volledige belachelijk en buiten elk prijs op z'n menulijst!) dan had ik om kraanwater gevraagd!
Privé gebruik ik een Soda Stream, m'n eigen 'bruis' en ook nog eens geen gesleep met (lege) flessen!
Citeer
 
 
#2 Jan 10-12-2018 16:14
gratis water hoort normaal te zijn
Citeer
 
Reactie toevoegen

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

Op Puur op reis vind je heel veel tips en artikelen met handige informatie onder ‘handig’ en ‘reisnieuws’. Omdat het bijna vakantietijd is hebben we 21 tips handige geselecteerd, van toepassing vóór, tijdens en na je vakantie. Heb je ook nog een handige tip? We vinden het fijn als je jouw tip of opmerking deelt. Translation in English available below tip number 21.

Lees verder