Fietsen langs het IJzeren Gordijn in Tsjechië

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsen in Tsjechië@Puuropreis
Fietsen in Tsjechië@Puuropreis

IJzeren hekken die onder stroom stonden, observatietorens, greppels, prikkeldraad, strenge grenscontrole en honden. Door het IJzeren Gordijn was Tsjechië 42 jaar lang afgesloten van de buitenwereld en was vluchten naar westerse landen schier onmogelijk. De streng bewaakte grens liep in het zuiden van de Tsjechische Republiek en vormde de scheidingslijn tussen Duitsland en Oostenrijk. Maar tegenwoordig kun je per fiets dit voormalige grenstraject volgen.

Iron Curtain Trail

The Iron Curtain Trail, ofwel De IJzeren Gordijn route, is een internationaal fietstraject en in totaal 10.500 km lang.Daarmee is het de langste EuroVelo route in Europa. De route begint bij de Barentszee ten noorden van Rusland en Noorwegen en gaat onder meer door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar het eindpunt bij de Zwarte Zee. De fietsroute volgt de voormalige grens en leidt door verschillende natuurparken, langs dorpen, steden en historische monumenten.  

Het Tsjechische gedeelte

Het traject van de IJzeren Gordijn route in Tsjechië is 770 km lang en begint in Hranice op de Beierse-Tsjechische grens. Diverse keren passeer je de Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische grens. Dat was vroeger ondenkbaar. Het eindpunt van het Tsjechische gedeelte is in Zuid-Moravië, waar de rivieren Dyje en Morava samenkomen. Hierna gaat de route verder via de Slowaaks-Oostenrijkse grens en vervolgens langs de voormalige grens van Hongarije en Slovenië.

Historische route

De IJzeren Gordijn route is een bijzonder traject. Al fietsend word je je bewust van de geschiedenis en het lot van de mensen die een weg naar vrijheid zochten. Onderweg zie je monumenten die herinneren aan de tijd van de verdeling tussen Oost en West-Europa, zoals oude wachtposten en uitkijktorens.

Ongerepte natuur

De natuur in het eens zo streng bewaakte grensgebied heeft als gevolg van die ontoegankelijkheid een uniek en ongerept karakter. In het park Šumava in Zuid-Bohemen zijn edelherten te vinden. De fietsroute gaat ook door het natuurgebied  Boheems Canada. Het gebied strekt zich uit tussen de steden Kunžak, Dačice, Slavonice, Nová Bystřice en de stad Jindřichův Hradec.In Slavonice staan diverse overblijfselen van het IJzeren Gordijn en is het museum van Verdedigingswerken gevestigd. Dit museum bevat enkele bunkers en informeert over de grensbewaking. Aan de rand van het plaatsje Čížov fiets je langs prikkeldraadhekken en wachttorens. Ook in het nog amper aangetaste Podvjí Nationaal Park zijn de herinneringen nog duidelijk aanwezig. In de Zuid-Moravische stad Mikulov is een nieuwe route genaamd Freedom Trail. Deze 2,3 km lange route begint bij het kasteel van Mikulov en eindigt bij het monument "Gate to heaven". Op de route staan 13 informatieborden waarop hartverscheurende vluchtpogingen staan beschreven. 

Praktische informatie

De Iron Curtain Trail heeft een totale lengte van 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechisch grondgebied. Het grootste gedeelte van de route in Tsjechië is gereed en is goed aangeven met borden. Aan sommige stukken wordt nog gewerkt. Onderweg zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, van hotels, pensions en campings. De IJzeren Gordijn route gaat langs de volgende Tsjechische plaatsen: Aš – Cheb – Rozvadov - Železná Ruda - Vyšší Brod -Kunšach - Draice - Nová Huť – Prední Maršovina - Artole – Čížov – Mikulov – Valtice.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder