Een tip voor een Nederlandse kruideniersmentaliteit?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

puuropreis: eten
puuropreis: eten
Een vrouw met blaasontsteking mag niet plassen in de apotheek waar ze staat te wachten op haar medicijnen tegen blaasontsteking. Een buitenlands gezelschap in een restaurant vraagt zich af waar de afwas in wordt gedaan, want op de vraag om een karafje kraanwater – naast hun riante drankbestelling – antwoordt de jonge serveerster  dat ze geen kraanwater hebben. Pardon? Wat een compassie voor je medemens,  wat een warm welkom aan je gasten.

Is het een Nederlandse kruideniersmentaliteit dat overal voor betaald moet worden? Een plas doen kost in sommige toiletten een euro. EEN EURO! Voor een mandje brood bij de maaltijd in een restaurant betaal je zeker vijf euro. Om over het karafje water maar te zwijgen. Ik heb meegemaakt dat er twee euro voor gevraagd werd. Echt.

At your service?

En dan de service. Of eigenlijk, het ontbreken daarvan. Het is werk en tot overmaat van ramp zijn daar mensen bij betrokken: “Als het er niet bij ligt hebben we het niet”, is het antwoord op de vraag of een truitje in een andere maat te krijgen is. “Heeft het gesmaakt?” komt  het als uit een automatisch mondje bij het ophalen van de borden. Niet wachtend op het antwoord, en van een ‘prima’ uitgaand.
Moet je eens zeggen dat het niet ‘prima’ was en dat het niet gesmaakt heeft. Een kleine aarzeling en ongemerkt schouderophalen wordt gevolgd door “Ik zal het aan de keuken doorgeven”.

Hoe ervaren toeristen die kruideniersmentaliteit. Vooral de toeristen uit landen waar de karaf water en het brood – met smeersels of olijfolie – standaard gratis op tafel komen? Waar de bediening echt wil weten of je ook echt van het eten genoten hebt. En waar je mag plassen. Ook als je geen gast bent van het restaurant.

Is het Nederlands, dat gebrek aan horecakwaliteit, zowel in letterlijke als figuurlijke zin? O ja, uiteraard kunnen we allemaal een groot aantal uitzonderingen opnoemen. Maar de gemiddelde toerist die hier een paar weken verblijft zal meer regel dan uitzondering treffen denk ik. Die zal voor een plasje met twee kleine kinderen simpelweg drie euro af moeten rekenen. Die zal het half rauwe of te gare stukje vlees naar de keuken terugsturen en daar tot zijn of haar verbijstering geen enkele reactie op krijgen.

Tip voor een tip

Een tip voor een Nederlandse kruideniersmentaliteit: volgens mij moet het toch niet heel moeilijk zijn om klanten het idee te geven dat ze gewaardeerde klanten zijn. Dat ze hun geld uitgeven en daar gewoon iets goeds voor terugkrijgen. Iets waar ze blij van worden. Waar ze met plezier aan terugdenken. Waar ze je voor willen belonen met een tip.
Wordt er eigenlijk tip verwacht wanneer je mensen klantonvriendelijk behandeld?  Wanneer je geen glaasje kraanwater serveert terwijl er ook ‘gewoon’ drank besteld wordt? Wanneer het eten zo slecht is dat je het niet eens op wilt eten.

Geven jullie tip als het eten niet goed is en/of de bediening slecht?

Reactie toevoegen

De vele bekoringen van Łódź

De vele bekoringen van Łódź

Nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op een straat. Mijn jongste bekoring is Piotrkowska, de levensader van Łódź, de derde stad van Polen. De noord-zuidverbinding trekt al eeuwen een kaarsrechte streep door Woedsch, zoals de uitspraak bij benadering luidt, en mag zich met meer dan vier kilometer inmiddels een van de langste winkelstraten van Europa noemen. Maar wandelen door Piotrkowska is veel meer dan lopen alleen, het is stappen door de tijd.

Lees verder

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder