Verrassingen in de Belgische Ardennen

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ovifat
©Joran Quinten

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

De aantrekkingskracht van het bosrijke laaggebergte van België is heel divers. Sommigen gaan een weekendje weg in de Belgische Ardennen voor het landschap, om er een paar dagen tot rust te komen of juist heel actief te zijn op de fiets, in wandelschoenen of anderszins. Anderen trekken er heen om culinair te genieten, waarbij op tafel een lokaal gebrouwen trappistenbiertje vaak niet ontbreekt.

Weer anderen zijn in Wallonië, zoals het Franstalige deel van België heet, juist gefascineerd door de rijke geschiedenis, waarin bij menigeen direct de Tweede Wereldoorlog te binnen schiet. In de winter van ’44-’45 waren de Ardennen het toneel van de laatste stuiptrekkingen van het Duitse leger, dat de geallieerde linies wilde doorbreken in de richting van de belangrijke havenstad Antwerpen. De tastbare herinneringen aan dit mislukte Ardennenoffensief zijn in het gebied legio.

Ideeën voor een bijzonder verblijf

Voor de reis hoef je het niet te laten, want vanuit elke bestemming in Nederland kun je er in een paar uur zijn. Voor wie dit avontuur bij onze zuiderburen ook eens wil aangaan, hebben we ideeën over slapen, lopen, fietsen, kijken en rijden op een rijtje gezet.

We beginnen met bijzondere accommodaties: naast vakantiehuizen, hotels en campings, zijn er ook slaapplekken waar je in je stoutste dromen niet aan zou denken. De boomhut hebben we al genoemd, maar je kunt ook diep in de natuur van de Ardennen overnachten in cabanes (hutten), in een huifkar en in een voormalig treinstation. Kortom, avontuurlijk of juist van alle gemakken voorzien.

Letterlijk naar het hoogste punt

Als tweede voorbeeld speurden we een bijzondere roadtrip voor je op die je met de motor of auto kunt doen. Een beetje Luik-Bastenaken-Luik, maar dan niet voor fietsers, met als toppers de heerlijke wellness-stad Spa, Bastogne, Durbuy en La-Roche-en-Ardenne. Voor liefhebbers van kastelen valt er onderweg ook volop te genieten. Een aanrader is Ovifat, waar het kasteel van Reinhardstein ligt. De burcht is letterlijk een hoogtepunt: het is niet alleen de hoogst geleden van België, maar vlakbij ligt ook de hoogste waterval van het land. Het water stort zich er met 60 meter verval in de rivier de Warche.

Wie bijzondere musea zoekt, komt in de Belgische Ardennen ook goed aan zijn of haar trekken. Er zijn er meer dan 60, waarvan zeker 10 zich richten op de al genoemde Slag om de Ardennen. Het belangrijkste dan wel het bekendste staat in Bastenaken, het Bastogne War Museum. Maar ook museum Remember 44 in La Gleize is een trekker, zeker vanwege de Duitse Tiger tank die er voor de deur staat. Wie vooral is geïnteresseerd in andere aspecten van de lokale geschiedenis kan bijvoorbeeld naar het Museum van het Belgische bier in Lustin, waar 20.000 verschillende flessen bier zijn te zien en meer dan 1000 bijpassende glazen. Meer belangstelling voor kunst? In de monumentale Halle aux Blés in Durbuy is het Museum voor moderne en hedendaagse kunst ondergebracht, dat wisselende exposities kent. Maar ook voor liefhebbers van oude ambachten, treinen, de onderaardse wereld, carnaval of religieuze kunst kan in de Ardennen op een ‘eigen’ museum rekenen.

In de buitenlucht

Toch liever de natuur in? Dan kan er ook, soms direct vanuit je vakantie-accommodatie! Voor bijzondere wandelingen zijn de Hoge Venen, misschien ook wel bekend onder de Franse naam Hautes Fagnes, uitermate geschikt. Het hooggelegen deel van Natuurpark Hoge Venen-Eifel, op de grens met Duitsland, kent naast heide- en grasland ook veenmoerassen. Er zijn veel wandelroutes uitgezet van diverse lengtes, geschikt op te lopen in zomer én winter! Van de tientallen mooie wandelingen in de Ardennen ligt er een aantal rond het stuwmeer en -dam van Gileppe, in de provincie Luik. Daar is ook een uitkijktoren, die een panoramisch uitzicht biedt over de natuurrijke regio.

Ten slotte: voor zowel profs als liefhebbers is de regio een magneet als het gaat om fietsen. We hebben zeker 50 bijzondere fietsroutes ontdekt, geschikt voor e-bikes, mountainbikes, racefietsen en gewone rijwielen. Voor berggeiten is Houffalize de bekendste plek, daar vinden mountainbikers door de vele rotsen en hellingen werkelijk alles van hun gading. Wie het wat rustiger aan wil doen, zou kunnen kiezen voor de Vennbahn met de e-bike. Deze route van 125 kilometer, uiteraard op te splitsen in meerdere dagen, gaat langs een oude spoorbaan door de prachtige Oostkantons. Tips voor tussenstops? De historische stadjes Malmedy en Eupen.

Deze tips zijn uiteraard allemaal suggesties; tijdens je verblijf in de Belgische Ardennen kun je nog veel meer ontdekkingen doen.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder