En route op de Schiedamse molenroute

1.4166666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Molen-Puuropreis©Puuropreis
Molen-Puuropreis©Puuropreis

Bij 'molenroute' denken de meeste mensen direct aan de molens van Kinderdijk. Maar ga ook eens naar Schiedam om een aantal fraaie exemplaren te zien. Sterker nog, de Schiedamse molens zijn de hoogste klassieke windmolens ter wereld. Ooit stonden er twintig in Schiedam, nu heeft het centrum van de stad er nog zes. Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen ook de Schiedamse molens komen bezichtigen?

Daar heeft Hugo Boogaard, directeur van Stichting Schiedamse Molens, het antwoord op: "Dat doen we door het promoten van de Schiedamse molenroute langs de vijf graanmolens, de oude Babbersmolen, die net buiten het centrum staat en de nieuwe De Nolet." Anders dan de Kinderdijkse molens, die ingezet worden om de waterhuishouding op orde te houden, zijn vier van de zes nog bestaande molens in Schiedam bedoeld voor het malen van graan.

De molenroute is in 2017 geïntroduceerd en ik ga mee om de route uit te testen. We beginnen in molen De Kameel, een bijzonder exemplaar omdat deze als enige molen in Schiedam een 'grot' heeft. Vanaf het water konden de schuiten zo de molen binnenvaren en hun lading lossen en/of laden. Echt succesvol was het waarschijnlijk niet, zo is het vermoeden van Boogaard, omdat de andere molens in Schiedam zo'n grot niet hebben. Bij de andere molens reden combinaties van paard en wagen door de brede deuren naar binnen en weer naar buiten.

Mooie plekjes Schiedam

Zakkendragershuisje

ZakkendragershuisjeDe route loopt niet alleen langs de molens, maar ook langs het Schiedamse zakkendragershuisje dat, net als andere zakkendragershuisjes, een klokkentoren heeft. Daarvoor was een reden. Wanneer er werk te vergeven was werd de bel geluid. Alle mannen verzamelden zich dan in het zakkendragershuisje. Vaak waren er veel te veel mannen en moest er worden gedobbeld om te bepalen wie mocht werken. Oudere en zieke mannen waren niet sterk genoeg om de zware zakken te dragen en konden zich nog verdienstelijk maken met het wassen van de graanzakken. Dat was een oneervol baantje, getuige ook de oneerbiedige term ‘zakkenwasser’ die werd gebezigd voor de mannen die dit klusje moesten klaren.

 

 

Molenwerkplaats

MolenwerkplaatsDe molens moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Dat gebeurt in en vanuit de molenwerkplaats in het centrum van Schiedam. Niet alleen de Schiedamse molens worden vanuit hier gerepareerd of gerenoveerd, ook andere molens in Zuid-Holland en Zeeland maken van de diensten van de molenwerkplaats gebruik. De Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam is opgericht in 1989 toen brandersmolen De Palmboom moest worden herbouwd.

Is de route leuk?

Molenroute
Molgenroute
Ja. Absoluut. Je komt langs mooie plekjes in Schiedam. De wandeling langs alleen de molens kun je in een uurtje doen. Bezoek je de molens ook van binnen en plof je onderweg ook nog ergens neer op een terrasje of in een van de vele cafés en restaurants langs de route dan ben je een paar uur zoet.

Meer informatieborden bij de molens zelf zou zeker nog iets toevoegen omdat niet alle molens voor publiek open zijn.

 

Tips:

  • Elke molen heeft een eigen naam en gevelsteen. Zoek er maar eens naar.
  • Loop de molenroute op zaterdag wanneer winkels geopend zijn.
  • De route is te verkijgen bij De Schiedamse Molens.

Booking.com

De Schiedamse molens in het kort

Van de 20 Schiedamse stenen stellingbrandersmolens die het gemout graan voor de jeneverindustrie maalden zijn er nog zes over. Bij de Stichting Schiedamse Molens werken zo’n 70 vrijwilligers. Er is nog steeds een opleiding tot molenaar om molen en vakmensen te kunnen behouden.

De Schiedamse molens zijn ook Rijksmonumenten, het vak van molenaar is immaterieel erfgoed.  

Schiedamse molenDe Drie Koornbloemen, gebouwd in 1770
Dit is de oudste nog bestaande molen in Schiedam en de enige molen met een molenaarshuis. De molen werd in het begin van de 19de eeuw gebruikt voor het zagen van mahoniehout. Daarna als pelmolen voor rijst. Bij het opheffen van de maalbelasting in 1857 krijgt de molen haar oude functie als maalmolen voor graan terug. De molen is gerestaureerd en draait nog steeds.

De Walvisch, gebouwd in 1794
De molen dankt zijn naam aan de walvisvaart in Groenland die een bloeiperiode kende in de 18de eeuw. De Walvisch maalde graan voor jenever. De steenlegger was A. Nolet, nog steeds een bekend jenevermerk. Ook deze molen heeft heel wat verbouwingen en aanpassingen op naam staan. Na een brand en restauratieperiode van 3 jaar kon de molen in 1999 weer draaien en in 2002 weer malen. Vanwege een verbouwing is de molenwinkel, die in De Walvisch,zit, verplaatst naar een tijdelijke locatie.

De Palmboom, gebouwd in 1781
De molen brandde af in 1899. De stomp bleef staan. Pas in de jaren 1991-1993 werd de molen herbouwd en heet nu De Nieuwe Palmboom. Met meer dan 30 meter hoogte is dit een van de grootste ter wereld. De molen maalt graan en mout voor plaatselijke bakkers en destilleerderijen en huisvest het museum. Thema's van de tentoonstelling zijn boer, molenaar, bakker en branderijen. Je leert er alles over de molenhistorie van Schiedam. Leuk: op zondag is de molenaar aanwezig.

De Vrijheid, gebouwd in 1785 en gerestaureerd van 1972 tot 1974
Ook deze molen is een van de grootste ter wereld. Dagelijks maalt de molen voor bakkerijen en de jeneverstokerijen. Het meest bijzondere aan deze molen zijn de oorspronkelijke onderdelen, zoals de gietijzeren bovenas uit 1838, die de oudste in zijn soort in Nederland is.

De Noord, gebouwd in 1803
De stenen vervanging voor de houten De Noort Mole die in 1707 wordt gebouwd blijkt te klein te zijn en te weinig wind te vangen op de locatie waar ze staat. Daarom wordt de molen in 1803 afgebroken en dichter aan de waterkant weer opgebouwd. Met 33,3 meter hoogte is ook De Noord een van de hoogste ter wereld. In de molen is restaurant De Noormolen gevestigd. Naar verluidt eet Mark Rutte hier nog wel eens een hapje, al dan niet in gezelschap van internationale politici zoals Angela Merkel.

De Kameel (1715-1868, 2011)
Molen De Kameel is na jaren van herbouw in 2011 officieel weer in gebruik genomen. Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 vlakbij het Doeleplein en maakte deel uit van zo’n twintig stellingmolens die graan maalden voor de Schiedamse jeneverindustrie. De Kameel is 30,5 meter hoog.

Maak er gelijk een weekend Rotterdam/Schiedam van en boek een hotel. Kijk en vergelijk op Reischecker

Buitenbeentjes

Babbersmolen
De huidige Babbersmolen werd gebouwd in 1710 als vervanger van een houten poldermolen. De molen, voor zover bekend nu de oudste nog bestaande stenen poldermolen, had als doel het bemalen van de Babberspolder. In de 20ste eeuw raakte de molen in verval maar is inmiddels weer gerestaureerd tot maalvaardige poldermolen.

De Nolet
Deze molen is gebouwd in 2006 met als opdrachtgever Nolet Distillery, sinds 1691 in Schiedam. De molen produceert energie en is met 43 meter de grootste molen ter wereld. De Nolet verenigt het oude en het nieuwe: aan de buitenkant lijkt het op de bestaande stellingmolens, aan de binnenkant bevindt zich een volautomatische turbine. Ook is er een vergaderruimte en bioscoopzaal in ondergebracht.

Mooie plekjes Schiedam

 

 

Reacties  

 
#1 Paul Sporken 14-06-2018 12:29
Een leuk artikel!

Nog een aanvulling: de Babbersmolen is in het toeristenseizoen (van maart tot november) elke zaterdag van 11 tot 16 uur te bezoeken en er is veel te beleven en te doen.

groet!
Paul
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder