Eten en drinken in Stein

1.2083333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar

Tijdens onze korte twee-daagse break in Stein stappen we op de fiets, ontdekken per kajak de stroomversnellingen in de Grensmaas en worden culinair in de glutenvrije watten gelegd. We lunchen de eerste dag in Brouwerij de Fontein, dineren we ’s avonds in Kasteel Elsloo, waar we ook logeren, en sluiten de volgende dag af met een lunch in Brasserie Steinerbos.

Brouwerij de Fontein

Salade©MvdW
Salade©MvdW
Onze eerste culinaire stop is Brouwerij de Fontein. De kaart biedt een ruime keus uit heel veel lekkers. Wij kunnen kiezen uit glutenvrij belegd brood of salades met brood. We gaan voor dat laatste en krijgen allebei een verschillende salade die niet alleen mooi ogen, maar ook nog eens heel lekker zijn, net als het glutenvrije brood.

Naast het restaurant zit ook de kleine brouwerij. Lonneke en Rik Brouns studeerden allebei aan de Universiteit van Wageningen. Na het afstuderen zagen ze allebei een carrière bij een groot bedrijf niet zo zitten. “We wilden iets voor onszelf en vonden twaalf jaar geleden deze prachtige plek naast de kasteelruïne van Stein. Hier zijn we begonnen met onze brouwerij en het restaurant.  Veel ingrediënten en producten zijn lokaal of komen van onze eigen moestuin die we in de loop van de jaren hebben aangelegd.” Het restaurant en de brouwerij krijgen al snel een goede naam. Toch slaat het noodlot toe als twee jaar geleden brand ontstaat in het restaurant.
Lonneke: “We hadden net een nieuwe brouwinstallatie laten plaatsen. De brandweer was snel ter plaatse waardoor de brouwerij behouden kon blijven, maar we moesten wachten met in gebruik nemen omdat onze aandacht eerst uitging naar de herbouw van het restaurant. Het is dat we al een aantal jaar lekker bezig waren, want anders zou je van minder moedeloos worden en het bijltje er bij neergooien.”
Dat doen Lonneke en Rik Brouns dus niet. Sterker nog, ze grijpen de brand aan om er iets positiefs uit te halen en brouwen elk jaar rondom de dag van de brand een heel speciaal biertje: Bluswater, gemaakt van gerookte en gebrande mout. Lonneke Brouns: “Die eerste keer hebben we ervoor gezorgd dat alle brandweermannen bij ons in het restaurant waren om het biertje te proeven. Als dank voor hun inzet. En sindsdien is het een traditie.”  Plannen voor de toekomst zijn er absoluut: de brouwerij die nu een capaciteit van 90.000 liter per jaar heeft wordt nog wat uitgebreid. Ook heeft het echtpaar net een systeem geplaatst om het bottelen van het bier automatisch te laten verlopen omdat het met de hand erg tijdrovend is. “We willen innoveren en een beetje uitbreiden, maar met mate, want we willen ook genoeg aandacht overhouden voor ons gezin met onze twee prachtige dochters.”

Brouwerij De Fontein ©Elisha Verhaar
Brouwerij De Fontein ©Elisha Verhaar
Brouwerij de Fontein©Elisha Verhaar
Brouwerij de Fontein©Elisha Verhaar

 

 

Kasteel Elsloo

We keren terug naar Kasteel Elsloo waar Fanny en Jo Meijers al meer dan 25 jaar de scepter zwaaien. Dat ze hun culinaire passie overbrengen op hun gasten blijkt uit de onderscheiding door Michelin met de Bib Gourmand: “een kwaliteitskeuken, waar seizoensgebonden gerechten de hoofdrol spelen en voor maximaal 37 euro een menu wordt geserveerd”. Op het terras krijgen we het naar onze wensen aangepaste menu geserveerd. De amuse (een salade) en het voorgerecht (zalm en paling) vallen erg in de smaak, net als het hoofdgerecht. De Heek, een niet zo heel bekende vissoort, wordt geserveerd met groenten en een culinaire aardappel. Het fruitdessert met framboos maakt het Bib Gourmandmenu helemaal af.

b_150_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VoorgerechtS.jpgb_200_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VisgerechtMW.jpgb_177_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-voorgerecht2MW.jpgb_156_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-toetjeMW.jpg

 

 

 

 

 


 

Meijers © Elisha Verhaar
Meijers © Elisha Verhaar
“Ons restaurant is er voor iedereen, ook voor mensen die niet in het hotel overnachten”, legt Meijers uit. “Toen we ruim 28 jaar geleden de exploitatie van het kasteel overnamen wilden we van de keuken iets bijzonders maken. En dat is zeker gelukt.”  Jo Meijers is geboren en getogen in Elsloo en werkte al op jonge leeftijd in het kasteel. “Mijn moeder was kapster in het dorp en kreeg eens in de zoveel tijd de ‘dame van het kasteel’ in haar zaak. Ze kwam dan voorrijden met haar rode auto en kreeg altijd voorrang. Op een bepaald moment, ik was 14, vond mijn moeder dat ik in de zomervakantie maar moest gaan werken. Zij legde dat voor aan haar voorname klant en ik mocht gaan solliciteren. Die eerste zomer stond ik in de afwaskeuken. In de jaren die volgden werkte ik er elke zomer en kwam door mijn inzet al snel in de bediening terecht.” De interesse van Meijers voor het vak was gewekt. Hij ging naar de hotelschool, op buitenlandse stage en vervolgens aan het werk. Zijn tijd in het kasteel was voorbij, tot hij een aantal jaar later in een blad de vacature van manager voor een kasteel in Limburg las. “Ik was wel weer toe aan een nieuwe uitdaging en belde op carnavalsmaandag op. Het was echt heel bijzonder toen ik hoorde dat het voor kasteel Elsloo was. Er volgde een gesprek en ik werd aangenomen. Na een aantal jaar kon ik de exploitatie overnemen en de rest is geschiedenis.”
Op korte termijn wil Meijers een aantal kamers opnieuw inrichten, maar grote plannen zijn er niet. “Ik ben blij met onze medewerkers en de schaalgrootte. We kunnen dit zo prima aan." Kasteel Elsloo heeft een grote aantrekkingskracht, net als de naastgelegen Botanische tuin die in handen is van het Limburgs Landschap. Meijers: "Ik denk dat we die aantrekkingskracht moeten behouden en vergroten, want we hebben echt verborgen pareltjes.” En die inpandige watermolen uit 1551, de achterkant van het kasteel en de botanische tuin zijn inderdaad pareltjes die ontdekt mogen worden

Een overnachting boeken in Kasteel Elsoo

Botanische Tuin©Elisha Verhaar
Botanische Tuin©Elisha Verhaar

Botanische Tuin
Botanische Tuin

Brasserie Steinerbos

b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-BrasserieSteinerbosMW.jpgDe brasserie ligt in het Steinerbos en geeft vanaf het terras een leuk uitzicht op de plas. Het terras stroomt langzaam vol. Op de menukaart lonkt de ‘Bosti’, een tosti met bospaddestoelen en de salade met brie. Allebei verkrijgbaar met glutenvrij brood. Omdat de paddestoelen op deze vroege maandagmiddag op zijn kiezen we voor de salade die prima smaakt.  Tijd voor een verdere ontdekking van de brasserie hebben we helaas niet. De kajak wacht!


b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-SteinerbosplasbotenMW.jpg

Reactie toevoegen

De vele bekoringen van Łódź

De vele bekoringen van Łódź

Nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op een straat. Mijn jongste bekoring is Piotrkowska, de levensader van Łódź, de derde stad van Polen. De noord-zuidverbinding trekt al eeuwen een kaarsrechte streep door Woedsch, zoals de uitspraak bij benadering luidt, en mag zich met meer dan vier kilometer inmiddels een van de langste winkelstraten van Europa noemen. Maar wandelen door Piotrkowska is veel meer dan lopen alleen, het is stappen door de tijd.

Lees verder

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder