Eten en drinken in Stein

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar

Tijdens onze korte twee-daagse break in Stein stappen we op de fiets, ontdekken per kajak de stroomversnellingen in de Grensmaas en worden culinair in de glutenvrije watten gelegd. We lunchen de eerste dag in Brouwerij de Fontein, dineren we ’s avonds in Kasteel Elsloo, waar we ook logeren, en sluiten de volgende dag af met een lunch in Brasserie Steinerbos.

Brouwerij de Fontein

Salade©MvdW
Salade©MvdW
Onze eerste culinaire stop is Brouwerij de Fontein. De kaart biedt een ruime keus uit heel veel lekkers. Wij kunnen kiezen uit glutenvrij belegd brood of salades met brood. We gaan voor dat laatste en krijgen allebei een verschillende salade die niet alleen mooi ogen, maar ook nog eens heel lekker zijn, net als het glutenvrije brood.

Naast het restaurant zit ook de kleine brouwerij. Lonneke en Rik Brouns studeerden allebei aan de Universiteit van Wageningen. Na het afstuderen zagen ze allebei een carrière bij een groot bedrijf niet zo zitten. “We wilden iets voor onszelf en vonden twaalf jaar geleden deze prachtige plek naast de kasteelruïne van Stein. Hier zijn we begonnen met onze brouwerij en het restaurant.  Veel ingrediënten en producten zijn lokaal of komen van onze eigen moestuin die we in de loop van de jaren hebben aangelegd.” Het restaurant en de brouwerij krijgen al snel een goede naam. Toch slaat het noodlot toe als twee jaar geleden brand ontstaat in het restaurant.
Lonneke: “We hadden net een nieuwe brouwinstallatie laten plaatsen. De brandweer was snel ter plaatse waardoor de brouwerij behouden kon blijven, maar we moesten wachten met in gebruik nemen omdat onze aandacht eerst uitging naar de herbouw van het restaurant. Het is dat we al een aantal jaar lekker bezig waren, want anders zou je van minder moedeloos worden en het bijltje er bij neergooien.”
Dat doen Lonneke en Rik Brouns dus niet. Sterker nog, ze grijpen de brand aan om er iets positiefs uit te halen en brouwen elk jaar rondom de dag van de brand een heel speciaal biertje: Bluswater, gemaakt van gerookte en gebrande mout. Lonneke Brouns: “Die eerste keer hebben we ervoor gezorgd dat alle brandweermannen bij ons in het restaurant waren om het biertje te proeven. Als dank voor hun inzet. En sindsdien is het een traditie.”  Plannen voor de toekomst zijn er absoluut: de brouwerij die nu een capaciteit van 90.000 liter per jaar heeft wordt nog wat uitgebreid. Ook heeft het echtpaar net een systeem geplaatst om het bottelen van het bier automatisch te laten verlopen omdat het met de hand erg tijdrovend is. “We willen innoveren en een beetje uitbreiden, maar met mate, want we willen ook genoeg aandacht overhouden voor ons gezin met onze twee prachtige dochters.”

Brouwerij De Fontein ©Elisha Verhaar
Brouwerij De Fontein ©Elisha Verhaar
Brouwerij de Fontein©Elisha Verhaar
Brouwerij de Fontein©Elisha Verhaar

 

 

Kasteel Elsloo

We keren terug naar Kasteel Elsloo waar Fanny en Jo Meijers al meer dan 25 jaar de scepter zwaaien. Dat ze hun culinaire passie overbrengen op hun gasten blijkt uit de onderscheiding door Michelin met de Bib Gourmand: “een kwaliteitskeuken, waar seizoensgebonden gerechten de hoofdrol spelen en voor maximaal 37 euro een menu wordt geserveerd”. Op het terras krijgen we het naar onze wensen aangepaste menu geserveerd. De amuse (een salade) en het voorgerecht (zalm en paling) vallen erg in de smaak, net als het hoofdgerecht. De Heek, een niet zo heel bekende vissoort, wordt geserveerd met groenten en een culinaire aardappel. Het fruitdessert met framboos maakt het Bib Gourmandmenu helemaal af.

b_150_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VoorgerechtS.jpgb_200_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VisgerechtMW.jpgb_177_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-voorgerecht2MW.jpgb_156_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-toetjeMW.jpg

 

 

 

 

 


 

Meijers © Elisha Verhaar
Meijers © Elisha Verhaar
“Ons restaurant is er voor iedereen, ook voor mensen die niet in het hotel overnachten”, legt Meijers uit. “Toen we ruim 28 jaar geleden de exploitatie van het kasteel overnamen wilden we van de keuken iets bijzonders maken. En dat is zeker gelukt.”  Jo Meijers is geboren en getogen in Elsloo en werkte al op jonge leeftijd in het kasteel. “Mijn moeder was kapster in het dorp en kreeg eens in de zoveel tijd de ‘dame van het kasteel’ in haar zaak. Ze kwam dan voorrijden met haar rode auto en kreeg altijd voorrang. Op een bepaald moment, ik was 14, vond mijn moeder dat ik in de zomervakantie maar moest gaan werken. Zij legde dat voor aan haar voorname klant en ik mocht gaan solliciteren. Die eerste zomer stond ik in de afwaskeuken. In de jaren die volgden werkte ik er elke zomer en kwam door mijn inzet al snel in de bediening terecht.” De interesse van Meijers voor het vak was gewekt. Hij ging naar de hotelschool, op buitenlandse stage en vervolgens aan het werk. Zijn tijd in het kasteel was voorbij, tot hij een aantal jaar later in een blad de vacature van manager voor een kasteel in Limburg las. “Ik was wel weer toe aan een nieuwe uitdaging en belde op carnavalsmaandag op. Het was echt heel bijzonder toen ik hoorde dat het voor kasteel Elsloo was. Er volgde een gesprek en ik werd aangenomen. Na een aantal jaar kon ik de exploitatie overnemen en de rest is geschiedenis.”
Op korte termijn wil Meijers een aantal kamers opnieuw inrichten, maar grote plannen zijn er niet. “Ik ben blij met onze medewerkers en de schaalgrootte. We kunnen dit zo prima aan." Kasteel Elsloo heeft een grote aantrekkingskracht, net als de naastgelegen Botanische tuin die in handen is van het Limburgs Landschap. Meijers: "Ik denk dat we die aantrekkingskracht moeten behouden en vergroten, want we hebben echt verborgen pareltjes.” En die inpandige watermolen uit 1551, de achterkant van het kasteel en de botanische tuin zijn inderdaad pareltjes die ontdekt mogen worden

Een overnachting boeken in Kasteel Elsoo

Botanische Tuin©Elisha Verhaar
Botanische Tuin©Elisha Verhaar

Botanische Tuin
Botanische Tuin

Brasserie Steinerbos

b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-BrasserieSteinerbosMW.jpgDe brasserie ligt in het Steinerbos en geeft vanaf het terras een leuk uitzicht op de plas. Het terras stroomt langzaam vol. Op de menukaart lonkt de ‘Bosti’, een tosti met bospaddestoelen en de salade met brie. Allebei verkrijgbaar met glutenvrij brood. Omdat de paddestoelen op deze vroege maandagmiddag op zijn kiezen we voor de salade die prima smaakt.  Tijd voor een verdere ontdekking van de brasserie hebben we helaas niet. De kajak wacht!


b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-SteinerbosplasbotenMW.jpg

Reactie toevoegen

Beveiligingscode
Vernieuwen

Corso Zundert zet de bloemetjes buiten

Corso Zundert zet de bloemetjes buiten

De grensgemeente Zundert in het zuiden van Nederland telt ongeveer tienduizend inwoners. En bijna het hele dorp heeft last van de corsokoorts. Wil je zelf zien waarom het dorp al meer dan tachtig jaar met de corso’s de bloemetjes buiten zet? Doe dan mee aan onze prijsvraag en win kaarten voor dit jaarlijks evenement.

 

Lees verder

Win entreekaarten voor de 50PlusBeurs

Win entreekaarten voor de 50PlusBeurs

De vakantie is (bijna) voorbij... de beurzen en evenementen gaan weer van start. Zo ook de 50PlusBeurs, al 26 jaar ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers. Struin een dag rond tussen de 550 stands boordevol informatie, entertainment en aanbiedingen. Thematisch ingedeeld met workshops, presentaties en vele optredens op podia met muziek, modeshow en theater. Niemand verlaat de 50PlusBeurs met lege handen. En wil je gratis of met korting naar de beurs, doe dan mee met onze prijsvraag!

Lees verder

De 11 hoogste beklimbare torens

De 11 hoogste beklimbare torens

De paden op, de lanen in of de toren in, de trappen op? Puur op reis zocht de 11 hoogst beklimbare torens in Nederland en België. Het is even doorbijten en af en toe uitrusten… maar het uitzicht is in alle gevallen magnifiek. En mocht je een treetje meer of minder tellen, laat het ons weten.

Lees verder

Stad met het oudste casino?

Stad met het oudste casino?

Het kleine Spa heeft een groot historisch hart. Neem het Casino aan de Rue Royale. Volgens de één gaat het om het oudste van Europa, volgens de ander betreft het zelfs ’s werelds eerste officiële gokgelegenheid. Gelukkig bestaat er over het bouwjaar van het pand in de Belgische Ardennen geen onenigheid: dat is 1763. Tot op de dag van vandaag kun je er nog dagelijks spelen, van 11 uur ‘s avonds tot zonsopgang. Nog zo'n statig oudje in de Waalse gemeente is Galerie Leopold II, het huidige onderkomen van de dienst voor toerisme.

Lees verder

Snel een weekendje weg: boek een last minute

Snel een weekendje weg: boek een last minute

 

Heb je niet veel tijd of wil je er gewoon eens even lekker tussenuit dan is een last minute weekend weg dé ultieme manier om even uit de dagelijkse sleur te komen. Je kunt kiezen voor een citytrip in het buitenland, of voor een korte zon- of autovakantie. Maar ook Nederland heeft genoeg mogelijkheden voor een paar ontspannen dagen weg.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Reaal AOV waarschuwt mensen voor lichamelijke ongemakken na een lange vlucht of lange autoritten. Vooral in de zomervakantie zitten mensen vaak veel langer in het vliegtuig of in de auto dan dat zij gewend zijn en dat kan belastend zijn voor je rug, nek en schouders. 

Lees verder