Eten en drinken in Stein

1.1071428571429 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar

Tijdens onze korte twee-daagse break in Stein stappen we op de fiets, ontdekken per kajak de stroomversnellingen in de Grensmaas en worden culinair in de glutenvrije watten gelegd. We lunchen de eerste dag in Brouwerij de Fontein, dineren we ’s avonds in Kasteel Elsloo, waar we ook logeren, en sluiten de volgende dag af met een lunch in Brasserie Steinerbos.

Brouwerij de Fontein

Salade©MvdW
Salade©MvdW
Onze eerste culinaire stop is Brouwerij de Fontein. De kaart biedt een ruime keus uit heel veel lekkers. Wij kunnen kiezen uit glutenvrij belegd brood of salades met brood. We gaan voor dat laatste en krijgen allebei een verschillende salade die niet alleen mooi ogen, maar ook nog eens heel lekker zijn, net als het glutenvrije brood.

Naast het restaurant zit ook de kleine brouwerij. Lonneke en Rik Brouns studeerden allebei aan de Universiteit van Wageningen. Na het afstuderen zagen ze allebei een carrière bij een groot bedrijf niet zo zitten. “We wilden iets voor onszelf en vonden twaalf jaar geleden deze prachtige plek naast de kasteelruïne van Stein. Hier zijn we begonnen met onze brouwerij en het restaurant.  Veel ingrediënten en producten zijn lokaal of komen van onze eigen moestuin die we in de loop van de jaren hebben aangelegd.” Het restaurant en de brouwerij krijgen al snel een goede naam. Toch slaat het noodlot toe als twee jaar geleden brand ontstaat in het restaurant.
Lonneke: “We hadden net een nieuwe brouwinstallatie laten plaatsen. De brandweer was snel ter plaatse waardoor de brouwerij behouden kon blijven, maar we moesten wachten met in gebruik nemen omdat onze aandacht eerst uitging naar de herbouw van het restaurant. Het is dat we al een aantal jaar lekker bezig waren, want anders zou je van minder moedeloos worden en het bijltje er bij neergooien.”
Dat doen Lonneke en Rik Brouns dus niet. Sterker nog, ze grijpen de brand aan om er iets positiefs uit te halen en brouwen elk jaar rondom de dag van de brand een heel speciaal biertje: Bluswater, gemaakt van gerookte en gebrande mout. Lonneke Brouns: “Die eerste keer hebben we ervoor gezorgd dat alle brandweermannen bij ons in het restaurant waren om het biertje te proeven. Als dank voor hun inzet. En sindsdien is het een traditie.”  Plannen voor de toekomst zijn er absoluut: de brouwerij die nu een capaciteit van 90.000 liter per jaar heeft wordt nog wat uitgebreid. Ook heeft het echtpaar net een systeem geplaatst om het bottelen van het bier automatisch te laten verlopen omdat het met de hand erg tijdrovend is. “We willen innoveren en een beetje uitbreiden, maar met mate, want we willen ook genoeg aandacht overhouden voor ons gezin met onze twee prachtige dochters.”

Brouwerij De Fontein ©Elisha Verhaar
Brouwerij De Fontein ©Elisha Verhaar
Brouwerij de Fontein©Elisha Verhaar
Brouwerij de Fontein©Elisha Verhaar

 

 

Kasteel Elsloo

We keren terug naar Kasteel Elsloo waar Fanny en Jo Meijers al meer dan 25 jaar de scepter zwaaien. Dat ze hun culinaire passie overbrengen op hun gasten blijkt uit de onderscheiding door Michelin met de Bib Gourmand: “een kwaliteitskeuken, waar seizoensgebonden gerechten de hoofdrol spelen en voor maximaal 37 euro een menu wordt geserveerd”. Op het terras krijgen we het naar onze wensen aangepaste menu geserveerd. De amuse (een salade) en het voorgerecht (zalm en paling) vallen erg in de smaak, net als het hoofdgerecht. De Heek, een niet zo heel bekende vissoort, wordt geserveerd met groenten en een culinaire aardappel. Het fruitdessert met framboos maakt het Bib Gourmandmenu helemaal af.

b_150_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VoorgerechtS.jpgb_200_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VisgerechtMW.jpgb_177_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-voorgerecht2MW.jpgb_156_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-toetjeMW.jpg

 

 

 

 

 


 

Meijers © Elisha Verhaar
Meijers © Elisha Verhaar
“Ons restaurant is er voor iedereen, ook voor mensen die niet in het hotel overnachten”, legt Meijers uit. “Toen we ruim 28 jaar geleden de exploitatie van het kasteel overnamen wilden we van de keuken iets bijzonders maken. En dat is zeker gelukt.”  Jo Meijers is geboren en getogen in Elsloo en werkte al op jonge leeftijd in het kasteel. “Mijn moeder was kapster in het dorp en kreeg eens in de zoveel tijd de ‘dame van het kasteel’ in haar zaak. Ze kwam dan voorrijden met haar rode auto en kreeg altijd voorrang. Op een bepaald moment, ik was 14, vond mijn moeder dat ik in de zomervakantie maar moest gaan werken. Zij legde dat voor aan haar voorname klant en ik mocht gaan solliciteren. Die eerste zomer stond ik in de afwaskeuken. In de jaren die volgden werkte ik er elke zomer en kwam door mijn inzet al snel in de bediening terecht.” De interesse van Meijers voor het vak was gewekt. Hij ging naar de hotelschool, op buitenlandse stage en vervolgens aan het werk. Zijn tijd in het kasteel was voorbij, tot hij een aantal jaar later in een blad de vacature van manager voor een kasteel in Limburg las. “Ik was wel weer toe aan een nieuwe uitdaging en belde op carnavalsmaandag op. Het was echt heel bijzonder toen ik hoorde dat het voor kasteel Elsloo was. Er volgde een gesprek en ik werd aangenomen. Na een aantal jaar kon ik de exploitatie overnemen en de rest is geschiedenis.”
Op korte termijn wil Meijers een aantal kamers opnieuw inrichten, maar grote plannen zijn er niet. “Ik ben blij met onze medewerkers en de schaalgrootte. We kunnen dit zo prima aan." Kasteel Elsloo heeft een grote aantrekkingskracht, net als de naastgelegen Botanische tuin die in handen is van het Limburgs Landschap. Meijers: "Ik denk dat we die aantrekkingskracht moeten behouden en vergroten, want we hebben echt verborgen pareltjes.” En die inpandige watermolen uit 1551, de achterkant van het kasteel en de botanische tuin zijn inderdaad pareltjes die ontdekt mogen worden

Een overnachting boeken in Kasteel Elsoo

Botanische Tuin©Elisha Verhaar
Botanische Tuin©Elisha Verhaar

Botanische Tuin
Botanische Tuin

Brasserie Steinerbos

b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-BrasserieSteinerbosMW.jpgDe brasserie ligt in het Steinerbos en geeft vanaf het terras een leuk uitzicht op de plas. Het terras stroomt langzaam vol. Op de menukaart lonkt de ‘Bosti’, een tosti met bospaddestoelen en de salade met brie. Allebei verkrijgbaar met glutenvrij brood. Omdat de paddestoelen op deze vroege maandagmiddag op zijn kiezen we voor de salade die prima smaakt.  Tijd voor een verdere ontdekking van de brasserie hebben we helaas niet. De kajak wacht!


b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-SteinerbosplasbotenMW.jpg

Reactie toevoegen

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder

Top 11 hoogste beklimbare torens

Top 11 hoogste beklimbare torens

De trappen op, de toren in. Puur op reis zocht de 11 hoogst beklimbare torens in Nederland en België. Het is even doorbijten en af en toe uitrusten… maar het uitzicht is in alle gevallen magnifiek. En mocht je een treetje meer of minder tellen, laat het ons weten.

Lees verder

Zomerdrukte, zomervakantie en zwarte zaterdagen

Zomerdrukte, zomervakantie en zwarte zaterdagen

De zomervakantie is voor de meeste mensen dé periode om er lekker op uit te trekken. Dat leidt niet alleen tot drukte op de luchthavens, maar ook tot lange files op de autosnelwegen, op weg naar het zonnige zuiden. Weet je waar de files en knelpunten dan kun je daar in je vakantieplanning wellicht rekening mee houden. Soms is een dagje later vertrekken helemaal zo gek nog niet.

Lees verder