De andere kanten van Bordeaux

1.5178571428571 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Blik op Bordeaux

We reisden een paar dagen door de Aquitaine en vonden dit deel van Frankrijk het geweldig. We zagen zee en strand, wandelden over duinen en struinden door leuke plaatsjes. Als afsluiter van de trip waren we 24 uur in Bordeaux, de (wijn)hoofdstad van deze regio. Hier proefden we de gelijknamige wijn, kietelden onze smaakpapillen met een heerlijke vismaaltijd en gaven onze ogen de kost (en onze voeten de blaren) in deze b(l)oeiende stad.

Om zo veel mogelijk te zien in 24 uur gaan we op pad met gids Nicolas Pujo. Hij loodst ons langs de bekende plekken, maar laat ons de stad ook - letterlijk- van de andere kant zien. De keus voor gemakkelijke sandalen in plaats van elegante slippertjes blijkt een gouden greep, maar daarover later meer. Ons rondje Bordeaux begint in het centrum van de stad. Veel gebouwen en monumenten waren ernstig aangetast door de uitstoot van uitlaatgassen en bedekt met een dikke laag roet waardoor het leek of ze van lavastenen waren gemaakt. Maar een recente opknapbeurt gaf de stad weer een fris aanzien. 

Parijs en New York in Bordeaux

Puur op Reis: Flat Iron Building in New YorkPuur op reis: BordeauxWe zijn verrast door het groen en open ogend centrum. Dit komt niet in de laatste plaats door de vele bomen en omdat er vooral laagbouw is. Verder doen de lange en brede straten denken aan de Champs d’Elysées in Parijs. Volgens Nicolas zijn er inderdaad overeenkomsten tussen beide steden. Uiteraard kun je niet om het Place des Quinconces heen. Dit plein, aangelegd tussen 1810 en 1828, is een van de grootste pleinen van Frankrijk. Een dominante plek is weggelegd voor het Monument aux Girondins, gemaakt door Paul Picard, die ook het Vrijheidsbeeld (New York) ontwierp. Het immense plein oogt verrassend leeg, maar wordt volgens onze goed geïnformeerde gids geregeld gebruikt voor bijeenkomsten en manifestaties. Er blijkt ook iets van New York te zijn in Bordeaux, of is het andersom? In ieder geval hebben beide steden een 'Flat Iron Building'. We lopen vanaf het plein naar de oever van de rivier de Garonne, die bij Bordeaux de vorm heeft van een halve maan en hierdoor de stad een van haar bijnamen ‘Maanhaven’ gaf. De naam Bordeaux komt van 'au bor de l’eau', ofwel 'aan de oever van het water'. En, omgeven door water dat rechtstreeks in verbinding staat met de zee is het ook niet onlogisch dat de stad in de 18de eeuw na Londen de meest belangrijke haven van Europa was. We duiken nog even het centrum in met de tip om onderweg omhoog te kijken: de gevels in Bordeaux zijn opgesierd met in totaal zo’n 3000 stenen maskers. Volgens Nicolas wordt de stad steeds hipper en dat is goed te zien aan de vele terrasjes die uitnodigen om even neer te ploffen. Dat doen we dan ook op het Place du Parlement.

'Even' langs de andere kant

Puur op reis: BordeauxDan pakken we de tram naar het op het moment van ons bezoek nog in aanbouw zijnde wijnmuseum La Cité du Vin, om vervolgens de stad te bekijken vanaf de andere kant van de rivier. Nicolas stelt de oversteek voor vanaf de nieuwe Pont Chaban-Delmasbrug, via de buitenwijk La Bastide richting de Pont de Pierre en vervolgens het centrum weer in. Dit doen we dan lopend, onder het motto 'wandelend zie je meer'. Het is warm en de zon schijnt uitbundig, maar we stemmen in met het voorstel, ook al omdat onze gids aangeeft dat aan de andere kant bomen zijn zodat we in de schaduw kunnen lopen.

Snel klikken we een foto vanaf de brug en racen naar de overkant in de hoop ergens verkoeling te vinden onder die bomen. Okay, nog een laatste plaatje van de indrukwekkende pijlers dan. La Bastide was behoorlijk verloederd, maar ondergaat een fikse opknapbeurt dankzij het herstructureringsplan van het begin van de 21ste eeuw. We zijn nog niet onder de indruk van het eerste stuk van de wijk waar duidelijk nog veel moet gebeuren. Wel ontdekken we dat de halve maanvorm van de rivier blijkt aan 'onze' kant van de stad het wijdste deel heeft. De terugweg is een stuk langer dan verwacht, ook voor Nicolas, die dit stuk nog niet eerder heeft gelopen en zich verontschuldigd voor deze extra kilometers. Dit is het moment dat ik blij ben met de keuze voor de comfortabele sandalen. We sjokken verder, af en toe profiterend van de schaduw van een enkele boom, want het beloofde park met bomen is nog ver. Bovendien is mijn waterflesje is leeg en eigenlijk wil ik nog maar één ding: uit die brandende zon! Dan, na wat een eeuwigheid lijkt maar in werkelijkheid drie kwartier is, komen we bij de oude, inderdaad fraai opgeknapte industriële hallen aan. Binnen is het koel. En. Er. Is. Water!!

Puur op reis: Bordeaux
 
Puur op reis
 
Puur op reis Puur op reis: Bordeaux

De leukste hotels in het centrum van Bordeaux

Puur op reis: BordeauxEen flesje water en wat mooie foto's later komt de oude, pittoreske en veel gefotografeerde Pont de Pierre in beeld. Deze 486 meter lange brug overspant met 17 bogen de Garonne. Napoleon gaf opdracht tot de bouw van de brug die wel wordt gezien als een van de mooiste van Frankrijk. Vanaf de brug pakken we, omdat we wel genoeg hebben gelopen, de tram die richting ons hotel La Maison du Lierre gaat. Daar nemen we afscheid van Nicolas, die ons ondanks die extra kilometers, een interessante middag heeft bezorgd. 
Gelukkig heeft het bijzondere hotel, dat geheel gerund wordt door vrouwen, heerlijke douches. Zo kunnen we onze 24 uur Bordeaux opgefrist afsluiten met een diner in Le Petit Commerce en, alsof we nog niet genoeg gelopen hebben, toch nog een kort rondje door het centrum. Gewoon. Omdat het er leuk is.

Highlights in Bordeaux

  • De Porte de la Grosse Cloche, de klokkentoren van het oude stadhuis en stadspoort. De klok was vroeger voor de bewoners van Bordeaux erg belangrijk omdat de wijnoogst er mee werd ingeluid. Wanneer de koning de inwoners van Bordeaux wilde straffen liet hij de klok tijdelijk verwijderen met als gevolg dat de druiven op de wijngaarden stonden weg te rotten.
  • De grote anderhalve kilometer lange en kaarsrechte winkelstraat Rue Ste Catherine is de langste van Europa. Niet voor niets wordt gezegd: naar Parijs ga je voor de monumenten, naar Lyon om te eten en naar Bordeaux om te winkelen.
  • Kathedraal Saint-André, waarvan de westgevel een stuk van de voormalige stadsmuren is. Er waren oorspronkelijk vier klokkentorens gepland, maar door het probleem van verzakking van de gebouwen zijn er maar twee gerealiseerd.
  • De 17de-eeuwse Citadel van Blaye
  • Het Quartier St. Pierre midden in Bordeaux met pleinen als het Place de la Bourse, met de fontein ‘Fontaine des Trois-Grâces’, het  Place du Parlement met veel terrassen, cafés en restaurants en het Place Saint Pierre waar de markten worden gehouden.
  • Het Grand Theâtre.
  • Cours Victor Hugo (aan de Place de la Comédie) heeft een indrukwekkende voorgevel met twaalf zuilen en twaalf beelden.
  • De botanische tuin Jardin Botanique aan de Place Bardineau.
  • Het Musee des Beaux Arts, gevestigd in het Palais Rohan.
  • Musée Mer Marine, een echt aanrader!
  • Kijk hier voor nog meer leuke activiteiten en tickets voor attracties
Puur op reis
 
Puur op reis
 
Puur op reis: Bordeaux

Weetjes over Bordeaux

  • Bordeaux is een relatief kleine stad. In het centrum wonen 250.000 mensen, in totaal met de buitenwijken zijn er 800.000 inwoners.
  • 60 procent van de economie rond Bordeaux draait om de gelijknamige wijn.
  • Het logo van de stad heeft drie halve manen.
  • Veel straten hadden eerst andere namen. Dit is vaak nog zichtbaar.
  • De stad heeft veel faciliteiten en een uiterst relaxte sfeer. Niet zo verwonderlijk dat de stad veel aantrekkingskracht heeft. Naar verwachting wonen er binnen een paar jaar dan ook 1 miljoen mensen.
  • Vanaf 2017 kun je met de TGV het traject Bordeaux-Parijs in 2 uur afleggen. Boek hier je treinreis naar Bordeaux.
  • Sinds 2003 rijden er trams in Bordeaux. In eerste instantie waren er drie lijnen, in 2016 is er een vierde lijn bijgekomen die naar de wijnstreek Medoc gaat.
  • De stad is gebouwd op ondergrondse rivieren. Dit betekent dat vocht een groot probleem is en dat huizen verzakken. Veel gebouwen staan daarom op palen.
  • Bordeaux heeft de langst regerende burgemeester van Frankrijk. Allain Jupé is maar liefst vier keer gekozen.
  • De binnenstad van Bordeaux is door UNESCO in 2007 geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Tip: Bordeaux is een geweldige stad om per fiets te ontdekken. Deze zijn op veel plekken te huur.

Wij waren in Bordeaux als afsluiter van onze rondreis langs vier naturistenterreinen in de Aquitaine.

Vergelijk alle hotels in Bordeaux

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder