Vakantiebeurs: de wereld dichtbij - Vakantiebeurs nieuws
Artikelindex
Soulfood uit Servië
Culinaire rondreizen zijn het speerpunt voor het nationaal bureau voor toerisme van Servië. Onder het motto ‘Soulfood Serbia’ wordt aandacht gevraagd voor de combinatie cultuur en gastronomie van het land. Samen met touroperator Glob Metropoliten Tours heeft het toeristenbureau een serie culinaire rondreizen opgezet, waarin je als deelnemer kennis maakt met de specialiteiten van de verschillende Servische regio’s. Elk reisprogramma wordt begeleid door een gastronomie- en wijnexpert en een lokale gids. Tijdens de 5-daagse reizen maak je ook kennis met de belangrijkste cultuurhistorische bezienswaardigheden van het land. De reizen vragen van de deelnemers wel een actieve opstelling. Zo maak je tijdens je trip in Servië zelf streekgerechten, waarin vlees, kaas, gebak en kruiden een voorname rol spelen. Ook ga je een dag vissen op de Donau, waarna van de gevangen vis een vissoep wordt bereid.
Hal 10, stand B020.
Scandinavië in een oldtimer
Sommige Nederlandse en Belgische eigenaren van oldtimers rijden al sinds dertig jaar naar Scandinavië voor een ontspannen vakantie met gelijkgestemden. De bestemmingen Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs IJsland zijn geselecteerd vanwege de nostalgische sfeer, de kalmte op de wegen, het landschap en de veiligheid van de veelal kostbare voertuigen. Met Scandinavian Oldtimer Tours kun je als deelnemer aan de gezamenlijke toertochten kiezen uit arrangementen van 5 tot en met 22 dagen.
Hal 10 (IJsland).
Cruises vallen in de smaak
Over de hele wereld zijn cruises een sterk groeiende markt. Het populairst zijn de cruises in Europa met als toppers het Middellandse Zeegebied en de Noorse fjorden. Cruisen is ook een comfortabele manier van vakantievieren waarbij elementen als service, kwaliteit, beleving, tijd voor elkaar en gezelligheid meer dan ooit centraal staan. Het imago van de cruise is dan ook behoorlijk veranderd, niet in de laatste plaats door het toenemende aanbod en de verschillende prijsklassen. Je kunt ook een cruise maken die een specifiek thema heeft, zoals de yogacruises op de relatief kleine Star Clipper. Aan dek worden ook de yogalessen en –oefeningen gegeven door een yogaprofessional die ook meditatiesessies bij ondergaande zon en lezingen over filosofie geeft. Op de yogacruises kun je kiezen voor vegetarische voeding, waarvoor de kok in de kombuis allerhande producten voorradig heeft om een smakelijke maaltijd te bereiden. Het ontbreekt je aan niets en de maximaal 170 passagiers worden door 74 bemanningsleden heerlijk in de watten gelegd. Warm geworden voor een cruise? Kom een voorproefje nemen op het cruiseterras.
Cruise Travel International vind je in hal 3, stand B086.
Dineren in Brusselse tram
Hebben we in Nederland de ‘snerttram’, in Brussel rijdt de dinertram, onderdeel van de culinaire activiteiten 'Brusselicious'. Je rijdt twee uur met de tram door Brussel en geniet van een heerlijke maaltijd. Tijdens de Vakantiebeurs krijg je een voorproefje van alle culinaire lekkernijen in de stand van België. Maar lekker eten en drinken kan het hele jaar door in de Brussel en de toeristenorganisaties van Vlaanderen en Wallonië werken hand in hand om Brussel als culinaire hoofdstad aan de man te brengen. Naast de trambeleving kun je op de zondagen in het zomerseizoen, officieel van 1 mei tot en met 15 september, meedoen aan grote picknicks in de Brusselse parken. Ook de eenvoud van lekker eten wordt getoond. Illustratief hiervoor is het typisch Belgische frietkot dat in 2012 in de schijnwerpers wordt gezet, evenals de bieren tijdens het Wereldbierfestival dat eind augustus begint. Na Duitsland en Frankrijk is België is voor Nederlanders al heel lang de derde toeristische bestemming. Van alle buitenlandse bezoekers is 11 procent afkomstig uit ons land, blijkt uit de statistieken van het continu vakantie onderzoek (CVO) van het NIPO. Waarom is België zo aantrekkelijk voor Nederlanders? Het is dichtbij, je kunt er smakelijk eten en drinken en genieten van natuur en cultuur, sportieve ontspanning, mooie steden en bezienswaardigheden. Naast de hotels, de campings en de B&B adressen zijn vooral de vakantiehuizen populair.
Hal 11, stand E04 en D052.
Tsjechië zet erfgoed centraal
Twintig, twaalf, oftewel 2012. Voor Tsjechië een bijzonder jaar, vooral als het gaat om het cultureel erfgoed in het land. Twintig jaar geleden kreeg Tsjechië de eerste vermelding van UNESCO, inmiddels komt het land twaalf keer voor op de prestigieuze lijst van werelderfgoederen. Voor de geïnteresseerden: inmiddels mogen Brno, Český Krumlov, Holašovice, Kroměříž, Kutná Hora, het areaal van Lednice-Valtice, Litomyšl, Olomouc, Praag, Telč, Třebíč en Žďár nad Sázavou zich verheugen op waardering van UNESCO.
Hal 10, stand C010.