Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
wintersportvakantie
Veilig op wintersportvakantie©Puuropreis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Vooral mannen blijken hun eigen kunnen te overschatten: 90 procent tegen 64 procent van de vrouwen. Vaak doordat ze geen rekening houden met bepaalde weersomstandigheden en zich niet fysiek voorbereiden op de wintersport. Die goede voorbereiding is dan ook van groot belang om het risico op een ongeval op de piste zoveel mogelijk te beperken: zowel fysiek (door extra of gerichter te sporten), technisch (door het aanleren van een goede skitechniek) als mentaal (door stressvrij en goed uitgerust op reis te gaan). Daarnaast is het belangrijk om voor vertrek je verzekering op de juiste (wintersport)dekking te controleren.

Wintersport op latere leeftijd

Ook op latere leeftijd kun je nog prima wintersporten. Kijk maar naar prinses Beatrix die op hoge leeftijd nog op de lange latten staat. Heb je nog nooit eerder iets gedaan in de sneeuw? Nog niet bekend met een skivakantie Geen probleem. Je kunt nog prima leren skiën, langlaufen of op een andere manier van wintersport genieten. Wel is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft om de kans op letsel zo klein mogelijk te maken.

Algemene voorbereiding voor je wintersportvakantie: goede fysieke conditie

Wintersport vereist een goede fysieke conditie. Begin ruim voor je vertrek met het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Versterk je spieren, vooral die rond de knieën en enkels, met gerichte krachtoefeningen. Dit helpt blessures te voorkomen en verbetert je stabiliteit op de piste. Regelmatig bewegen, zoals wandelen of fietsen, kan helpen om je algehele conditie te verbeteren. Ook zwemmen helpt je lichaam fitter te krijgen.

Denk ook aan je gezondheid in het algemeen. Zorg dat je vaccinaties up-to-date zijn, vooral als je naar het buitenland reist. Een bezoek aan de huisarts voor een algehele gezondheidscontrole is geen overbodige luxe.

Wintersportgebieden bevinden zich vaak op grote hoogte, wat invloed kan hebben op je lichaam. Neem de tijd om te acclimatiseren en forceer jezelf niet te snel. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, maar wees ook bewust van de alcoholinname, vooral op grote hoogte.

Kies voor evenwichtige maaltijden om je energieniveau op peil te houden. Vermijd zware maaltijden voor het skiën en geef je lichaam de nodige brandstof met gezonde snacks.

Wintersportuitrusting: meer dan alleen ski’s

Of je tijdens je wintersportvakantie nu op de lange latten staat, de snowboardhellingen trotseert of simpelweg geniet van winterwandelingen, de juiste uitrusting is cruciaal. Investeer in kwalitatieve skikleding die zowel warmte als bewegingsvrijheid biedt. Zorg voor goede skischoenen die goed passen en laat ze op tijd nakijken voor eventuele slijtage. Laat je ski's of snowboard controleren en afstellen door een professional om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw niveau en lichaamsbouw.

Vergeet niet de beschermende uitrusting, zoals een helm en polsbeschermers. Een goede zonnebril met UV-bescherming en een zonnebrandcrème met een hoge factor zijn onmisbaar, zelfs op bewolkte dagen.

De weersomstandigheden en veiligheid op de skipistes

Tijdens je wintersportvakantie is het essentieel om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Zijn er waarschuwingen? Hoe is de sneeuw? Ga niet op pad als er geen goede sneeuwcondities zijn, vermijd risicovolle situaties en respecteer gesloten gebieden. Ben je een ervaren wintersporter, overschat je vaardigheden niet. Of je nu een doorgewinterde skiër bent of voor het eerst op de latten staat, het kennen en respecteren van de pisteregels is van cruciaal belang. Deze regels zijn niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen op de piste.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus het is van vitaal belang om voorbereid te zijn op noodsituaties. Draag altijd een identificatie bij je en zorg ervoor dat je gezelschap op de hoogte is van je locatie en plannen voor de dag. Ook een lawinepieper kan het verschil uitmaken tussen leven en dood.

Een mobiele telefoon met een volle batterij is een must, maar realiseer je dat de ontvangst in bergachtige gebieden soms beperkt kan zijn. Overweeg het meenemen van een EHBO-kit, inclusief basisbenodigdheden zoals pleisters, pijnstillers en een nooddeken.

Graag met de auto, maar pas op!

De auto blijkt voor veel Nederlanders het ideale vervoermiddel om op wintersport te gaan. Maar velen gaan onvoldoende voorbereid richting de sneeuw, blijkt uit onderzoek van Allianz Direct. Meer dan 1 op de 5 Nederlanders (22%) weet niet hoe zij sneeuwkettingen om hun banden moeten monteren. 12% zegt zelfs zonder winterbanden op wintersport te gaan. En dat terwijl het in veel bekende wintersportoorden verplicht is om met dergelijke banden te rijden, stelt Allianz. Zo is het in Duitsland, Oostenrijk en bepaalde gebieden in Frankrijk en Italië verboden om in de winter zonder winterbanden te rijden. In Zwitserland wordt het sterk aanbevolen hier 's winters gebruik van te maken. En het rijden in winterse gebieden blijkt niet altijd goed te gaan: van de sneeuwliefhebbers heeft 23% ooit schade gereden en 17% heeft weleens een auto-ongeluk gehad onderweg naar de bestemming of tijdens de wintersportvakantie.

Geen wintersporter? Toch genieten

Wel op wintersportvakantie maar zelf niet op de lange latten? Dan is er nog genoeg vermaak. Je kunt kiezen voor een dagje wellness, of lekker slenteren door een van de gezellige wintersportdorpen en stadjes. Ga je naar buiten, kleed je dan in ieder geval warm aan, draag comfortabele winterschoenen en zorg voor voldoende bescherming tegen de kou. Thermosflessen met warme dranken kunnen een welkome metgezel zijn. Plan gezellige ontmoetingen in de bergrestaurants of in de gezellige chalets. Een goede maaltijd en warme dranken kunnen de wintersportervaring verrijken, zelfs voor de niet-skiërs.

Ongeacht of je een ervaren skiër bent of voor het eerst de berg afgaat, de sleutel tot een veilige wintersportvakantie is voorbereiding. Luister naar je lichaam, volg de regels op de piste en geniet van alles wat de winter te bieden heeft. Of je nu actief deelneemt aan de wintersportactiviteiten of liever toekijkt, met de juiste voorbereiding kun je vol vertrouwen de bergen verkennen en creëer je herinneringen die een leven lang meegaan. Veel plezier in de sneeuw!

De beste ski-uitrusting koop je bij Reisartikelen.nl 

Zonnebrandmiddelen, een EHBO-doos en alles wat je verder nodig hebt tijdens je wintersportvakantie koop je heel voordeling bij de Drogist Online

Hotel boeken? Vergelijk de prijzen bij Trivago

Gezellige vakantiewoningen bij LandalSkiLife 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder