Testen om te reizen of toegang te krijgen tot attracties?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fries Museum - testen
©Puuropreis

In april zijn er in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots gestart waarbij je toegang kunt krijgen met een testbewijs. De overheid is van mening dat dit testsysteem zal helpen om alles weer te kunnen openen. Er is zelfs een ‘testvakantie’ naar Rhodos opgezet waarbij mensen zich voor- tijdens en na hun vakantie moeten laten testen en de EU meldt in juni te willen starten met een coronapas om binnen Europa te kunnen reizen.

Hoe werkt het testen voor toegang?

Wil je je aanmelden voor een evenement of activiteit die deelneemt aan de testpilots dan moet je je aanmelden bij de organisator. Die geeft aan waar je je kunt laten testen en hoe je daarvan een bewijs krijgt. Helaas is niet elke testlocatie toegestaan en kun je het testbewijs voorlopig alleen ook nog krijgen op een smartphone waarop de app ‘Coronacheck’ is geïnstalleerd. Mensen die een kaartje voor het museum naar keuze hebben gekocht, kunnen een gratis sneltest doen bij een aan het museum verbonden sneltestlocatie.

Is het testen blijvend?

Als je op de website van de overheid de redenen leest waarom de pilots in het leven geroepen zijn zou je denken van wel. Of in ieder geval voor langere tijd. Er wordt namelijk ook gewerkt aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ die in moet gaan op 1 mei 2021. Dat zou betekenen dat testen blijvend onderdeel uit zal maken van een bezoek aan bijvoorbeeld een dierentuin of museum. Vaccinaties zijn daarbij geen uitgangspunt. 
Dat is wel het geval bij de coronapas die volgens het Europees Parlement een tijdelijk instrument moet zijn om reizen tussen de EU-lidstaten makkelijker te maken. In het paspoort komt te staan of je ingeënt bent tegen Covid-19, recent negatief bent gestest of een eerdere besmetting hebt doorgemaakt.

Lees hier meer over de testvakantie naar Rhodos

Eerst geen coronapas voor de Eu

Nu wel een coronapas

Welke musea doen mee?

In Nederland zijn vanaf midden april 17 musea maximaal drie dagen open. Hiervoor zijn in totaal zo'n 37.000 kaarten beschikbaar. Behalve dat testen een drempel is heb je voor het reserveren van een tijdvak ook nog een Museumjaarkaart nodig waarmee je je aanmeldt op museum.nl.
De musea die aan de nieuwe testevenementen deelnemen: het Drents Museum in Assen, Fries Museum in Leeuwarden, Jopie Huisman Museum in Workum, Groninger Museum in Groningen, Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch, Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Bonnefanten in Maastricht, Hermitage in Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem, Slot Loevestein in Poederoijen, Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad, Museum de Fundatie in Zwolle, Spoorwegmuseum in Utrecht, Museum Prinsenhof in Delft, Wereldmuseum in Rotterdam en Zeeuws Museum in Middelburg.

Niet voor de veiligheid

De redenen om te testen is in ieder geval niet dat daardoor alles veiliger gemaakt wordt. Daarvoor zijn al eerder met alle sectoren afspraken gemaakt in de coronaprotocollen. Het is de bedoeling om te kijken of bezoekers vertrouwen hebben en zo’n activiteit willen doen, of het testen vooraf bezwaarlijk is, hoe organisaties de testuitslagen controleren en of alle ICT, app’s en speciaal gebouwde teststraten goed functioneren, zo meldt de website van de Overheid.
De Museumvereniging zegt in het persbericht dat de musea graag meewerken aan het experiment van de overheid, maar wijst er ook op dat het coronaprotocol van musea volgens haar goed werkt en veilig is.

"Toen musea nog open waren, is veel ervaring opgedaan met het coronaprotocol. Voor zover bekend hebben er in musea ook geen besmettingen plaatsgevonden", aldus de vereniging. "Sneltesten mogen geen nieuwe, onnodige drempel voor museumbezoek worden. De inzet blijft dan ook dat álle musea in Nederland zo snel mogelijk hun deuren mogen openen voor het publiek - met gebruik van het coronaprotocol en zonder drempel van sneltesten."

Is testen voor toegang echt de enige manier om bijvoorbeeld musea, dierentuinen en attractieparken weer te openen of om weer te reizen? Wat doe jij?

Boek hier je vakantie

ACSI Kampeerreizen

Hotelspecials

Djoser

Traveltroef

Of een van de vele andere aanbieders van vlieg-, trein-, boot-, auto- en campervakanties.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder