Camper kopen? Onderhoudsboekje niet altijd correct

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Camper

Wie een tweedehands camper wil kopen, kan niet meer blind vertrouwen op het bij de camper behorende onderhoudsboekje voor het controleren van de kilometertellerstand. Deze boekjes kunnen vervalst zijn, zo staat te lezen in het ledenmagazine Kampeerauto van de NKC. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om een boekje te vervalsen.

Het artikel brengt in kaart hoe een geïmporteerde camper tot drie keer toe bij camperbedrijven te koop wordt aangeboden, terwijl de tussenhandelaar die de camper in Duitsland kocht, weet dat deze buscamper ruim 2,5 ton meer heeft gelopen dan rond de 45.000, zoals op de teller staat. De wagen ziet er pico bello uit en is voorzien van een onderhoudsboekje met de complete onderhoudshistorie en de tussentijdse tellerstanden. Nader onderzoek leerde echter dat het onderhoudsboekje vals is. De garages in Duitsland die volgens het boekje onderhoud hebben uitgevoerd, hadden de camper nog nooit gezien. De vervalsers zijn zo geraffineerd te werk gegaan, dat ook een gerenommeerde dealer niet in de gaten had dat hij een kat in de zak in zijn showroom had staan.

Teller teruggedraaid bij meer dan 20 procent van de campers

Volgens onderzoek van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) heeft ruim 20 procent van de uit Duitsland geïmporteerde personenauto’s een teruggedraaide teller en de organisatie vermoedt dat dit aantal bij campers nog hoger ligt. Van de gebruikte campers die in Nederland te koop staan, komt een fors deel uit Duitsland. Volgens cijfers van de Bovag worden er jaarlijks zo’n vierduizend geïmporteerd. Het risico van teruggedraaide tellers doet zich vooral voor bij geïmporteerde tweedehands campers, omdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bij het afgeven van een Nederlands kenteken hiervoor niet sluitend kan controleren of een tellerstand klopt. Bij origineel Nederlandse campers is er doorgaans wel een sluitende registratie van tellerstanden. Al met al een waarschuwing dus aan mensen die een tweedehands camper willen kopen, om niet blind te vertrouwen op onderhoudsboekjes en nader onderzoek naar het verleden van de camper te doen, bijvoorbeeld door contact te zoeken met de bedrijven die het onderhoud hebben uitgevoerd. Ook een aankoopkeuring kan onregelmatigheden aan het licht brengen. 

Liever een camper huren?

Wil je niet direct een camper kopen maar eerst uitproberen of camperen iets voor je is, dan kun je het beste eerst een camper huren en daar een mooie rondreis mee maken. Daarvoor kun je terecht bij Tenzing Travel; World Wide Campers of Travelhome.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder