Welke stad heeft de mooiste kerstmarkt van Europa?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kerstmarkt Budapest

Wat vinden de bezoekers de beste kerstmarkten van Europa? Dit jaar hebben meer dan 280.000 bezoekers gestemd op hun favoriet. Wordt het Nederland? Of toch Duitsland? Wie staat er op 1? En hoe zit het met Zagreb, dat al drie jaar achtereenvolgend de titel in de wacht sleepte.Op Europeanbestdestinations staan de 100 mooiste kerstmarkten van Europa. We geven de top 10.

1. Mooiste Adventmarkt in Budapest (Hongarije)

De winnaar: Budapest! Voor veel reizigers is het adventsfeest in de Basiliek al lang hun favoriete kerstmarkt in Hongarije, maar het is nu officieel, het adventsfeest in de Basiliek is de mooiste kerstmarkt van Europa! Trakteer jezelf op een leuke middag op de ijsbaan en geniet van een glas glühwein en de traditionele Hongaarse keuken. Mis de grootste 3D lichtshow van Europa zeker niet! Naast de beste kerstmarkt krijgt de kerstmarkt in Budapest ook nog de titel ‘Beste milieuvriendelijke kerstmarkt.’

2. Magische kerstmarkt in Wenen (Oostenrijk)

Elk jaar staat Wenen in de lijst van ‘Beste kerstmarkten van Europa.’ Een van de bekendste kerstmarkten is de traditionele "Weense adventsmagie", die van het stadhuisplein een stralend sprookjesachtig land maakt. De bomen bij het stadhuis zijn feestelijk versierd en deze zee van licht wil je zeker niet missen, dus boek zeker een hotel en geniet een paar dagen van deze sfeer..

3. Romantische kerstmarkt in Gdańsk (Polen)

Het is waarschijnlijk de meest romantische kerstmarkt van Europa. Op een speciale plek hangt een maretak en wie daar met zijn geliefde een kus uitwisselt kan vast rekenen op een langdurige romance. Gelegen in het historische centrum van Gdańsk, is de kerstmarkt als een sprookje waar zowel de lokale bevolking als toeristen graag hun tijd doorbrengen. De opmerkelijke sfeer van de kerstmarkt van Gdańsk wordt vooral gecreëerd door het unieke en sfeervolle landschap.

4. Majestueuze kerstmarkt in Brussel (België)

Kerstmarkt BrusselMet ruim 2,5 miljoen bezoekers is Winterpret het niet te missen eindejaarsevenement. Op de Grote Markt wachten prachtig geluid en licht, de majestueuze boom, de levensgrote kribbe, de schaatsbaan, de magische lichten, een reuzenrad, verschillende tentoonstellingen en nog veel meer. En wist je dat de kerstboom op de Grote Markt tot de mooiste kerstbomen van Europa behoort?

 

 

 

5. Betoverende kerstmarkt in Montbeliard (Frankrijk)

Montbéliard heeft de mooiste kerstmarkt van Frankrijk. Deze kerstmarkt is wereldberoemd vanwege de schitterende verlichting en de authentieke en traditionele insteek. Gelegen in de Franche-Comté (Oost-Frankrijk), verandert de stad Montbéliard  enkele weken voor Kerstmis in een pure betovering met ruim 170 prachtige kraampjes. Een hotel is zo geboekt.

6. Warm kerstlicht in Bazel (Zwitserland)

Bazel heeft een diepgewortelde traditie als de mooiste en grootste kerstmarkt van Zwitserland en is elk jaar een bezoek waard. Niet alleen de goed bewaarde oude binnenstad straalt in het warme kerstlicht, maar ook de winkels en de gevels van veel gebouwen schitteren met een gouden gloed. Ruwweg honderd hoge pijnbomen begrenzen de straten alss fel verlichte schildwachten die de weg wijzen. Bijzonder aan te bevelen is de kerstmarkt, die niet alleen op de Barfüsserplatz, maar ook op de Münsterplatz - een van de mooiste pleinen van Bazel - wordt gehouden.

7. Geurig en kleurige kerstmarkt in Metz (Frankrijk)

Kom in de geest van het feestelijke seizoen en geniet van een warm welkom tijdens je bezoek aan de kerstmarkten die te vinden zijn op de zes belangrijkste pleinen van de stad. Vind handgemaakte cadeaus in de kerstpiramide en proef de beste peperkoek die er te krijgen is. Draai een rondje op de openlucht-ijsbaan, verwarm je koude handen rond een glühwein of warme chocolademelk en maak een wandeling door de magische "Sentiers des lantaarns".

8. Familieplezier in Cluj Napoca Roemenië

Cluj-Napoca kerstmarkt is de beste in Roemenië en staat elk jaar in de lijst van favorieten kerstmarkten. De beste omschrijving van deze kerstmarkt is: familiefeest. Iedereen is op de kerstmarkt te vinden en de kleine witte huisjes bekoren je ogen met hun strakke lijnen en de meest verbazingwekkende selectie van seizoensgebonden verkopers. Het sprankelende ijs van de ijsbaan nodigtuit voor een ritje rond het standbeeld van Matia Corvin.

9. Ondergrondse kerstmarkt in Valkenburg (Nederland)

KerstspullenValkenburg is een paradijs van fonkelende lichtjes en prachtig versierde kerstbomen. In alles zie, ruik, ruik, hoor en proef je Kerstmis. En ondergronds zijn er de unieke kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Bewonder de zandsculpturen bij de Wilhelminagrot en kom op tijd weer boven voor de fascinerende kerstparade met zijn verlichte praalwagens en prachtig gekostumeerde dansers. Trek gekregen? De culinaire wandeling 'Route d'Amuse' brengt je naar de beste restaurants van Valkenburg en slapen doe je in de beste hotels van Valkenburg.

10. Oudste kerstmarkt in Novi Sad (Servië)

Winterfest in Novi Sad, de tweede grootste stad van Servië en de hoofdstad van de provincie Vojvodina, is de eerste en oudste kerstmarkt van het land. De grootste attractie is de grote Zingende Kerstboom, waar dagelijks kinderen en volwassen koren uit de hele Vojvodina optreden. De provincie is multicultureel, daarom zingen de koren in 10 verschillende talen. In het historische centrum van Novi Sad - Liberty Square zijn ongeveer 50 houten chalets ingericht en zijn na 30 jaar ook de ‘fijakers’ en paardenkoetsen terug in de straten van Novi Sad.

 

Geen Duitse kerstmarkten

In de top 10 komen de Duitse kerstmarkten niet voor. Maar deze zijn zeker de moeite waard!

Drie jaar lang de beste kerstmarkt in Zagreb

Drie jaar lang, in 2016, 2017 en 2018 was Zagreb de beste kerstmarkt van Europa. Volgens de regels van de Europeanbestdestinations was Zagreb dit jaar uitgesloten van de competitie. De hoofdstad van Kroatië is echter mooier dan ooit. En dat kunnen we bij Puur op reis beamen. Lees ons verhaal over deze schitterende kerstmarkt maar!

Overigens zijn er meer leuke kerstmarkten in Kroatië.

Boek een hotel in een van deze kerststeden bij Booking.com of Trivago

 

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder