Week van de teek 2019

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Bossen
Bossen©David Mark-Pixabay

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Waarom de week van de teek in april?

Met het mooier worden van het weer gaan steeds meer mensen lekker naar buiten en maken een boswandeling knappen de tuin op of gaan een middagje naar het park. Heerlijk, maar het risico op een tekenbeet is groot want het tekenseizoen begint zo begin april. In de week van de teek werken een aantal organisaties samen zoals Staatsbosbeheer, RIVM, STIGAS en de Lymevereniging. Ze slaan de handen ineen om mensen te waarschuwen voorzichtig te zijn en tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen. Steeds meer teken, ruim 20 procent, zijn namelijk besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jaarlijks worden ruim een miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek en zo’n 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme. Van dat aantal houden er jaarlijks 1000 tot 2500 langdurig klachten.

Kijk ook eens bij de aanbiedingen van Landal GreenParks voor een actieve buitenvakantie.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door verschillende vormen van de Borrelia. Welke klachten je kunt krijgen wisselt en is niet voor iedereen hetzelfde. Er wordt ook vaak gezegd dat je huiduitslag krijgt na een besmette tekenbeet, maar dat is lang niet altijd het geval. De diagnose stellen is niet altijd eenvoudig: koorts, spier- en gewrichtspijn en huidklachten kunnen een indicatie zijn voor allerlei aandoeningen. Hoe de diagnose gesteld kan worden is bschreven in de CBO-richtlijn Lymeziekte.

Welke klachten kun je krijgen?

Op de plek van de tekenbeet kan een verkleuring op de huid ontstaan. Dit kan nog tot drie maanden na de tekenbeet zijn. Voorbeelden van verkleuringen kun je zien op www.tekenradar.nl.
In de eerste weken na de tekenbeet kun je koorts, en soms spier- en gewrichtspijn krijgen.
Wordt de ziekte van Lyme niet direct behandeld met antibiotica dan kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan.

Behandeling van de ziekte van Lyme

Volgens het RIVM zijn zowel de vroege als de latere stadia zijn behandelen met antibiotica. Wel is het zo dat hoe langer je de ziekte hebt, hoe meer schade er ontstaan kan zijn. Snel naar de huisarts gaan is dan ook heel belangrijk. Welke behandeling je krijgt verschilt per patiënt. Slaat de behandeling met antibiotica niet aan of komen er klachten bij dan word je doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Teken kunnen zo klein zijn dat je ze bijna niet ziet. En daarin schuilt het gevaar. De beestjes komen overal voor en zitten vooral in gras of bladeren bij bomen of struiken. Ze kunnen omhoog klommen langs een plant zodat ze gemakkelijk op je kunnen stappen. Het controleren van je lichaam als je buiten bent geweest in park, tuin, bos, wei of waar dan ook is heel belangrijk. Ook je kleding moet je goed nakijken. Zitten er teken haal ze dan weg en was je kleding op 60 graden of doe ze in de droger.

  • Trek je er op uit in de natuur doe dan een lange broek, shirt met lange mouwen en dichte schoenen aan. Op witte of lichte kleding vallen teken op. Draag een petje of hoed.
  • Gebruik een tekenwerend middel met DEET of een natuurlijk middel als Tea Tree olie.
  • Stap je in de auto, controleer dan bij het uitstappen of er teken op de stoelen zitten.
  • Controleer ook huisdieren op teken!

Geschikte buitenkleding vind je op Aktiesport

Waar zitten teken op je lijf?

Meestal op warme en vochtige plekken zoals achter je oren, in je lies, bij je billen, knieholte, oksels, nek en zelfs je borst, benen of armen.

Wat doe je als je toch gebeten bent?

De teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is een misverstand dat je pas na 24 uur besmet kunt raken.
Ga naar de huisarts. In de CBO richtlijn wordt een preventieve eenmalig een dosis antibiotica aangeraden binnen drie dagen na de beet.
De teek verwijder je met een tekentang. Hoe je die het beste gebruikt lees je in de bijsluiter. Zorg dan ook dat je een tekentang in huis of bij je hebt.

Bestel je tekentang en tekenwerende middelen op Bol.com

Heb jij nog tips om een tekenbeet te voorkomen?

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder