Zomerdrukte, zomervakantie en zwarte zaterdagen

0.83333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisDe zomervakantie is voor de meeste mensen dé periode om er lekker op uit te trekken. Dat leidt niet alleen tot drukte op de luchthavens, maar ook tot lange files op de autosnelwegen, op weg naar het zonnige zuiden. Wie weet waar de files en knelpunten zijn kan daar wellicht in zijn vakantieplanning rekening mee houden. Soms is een dagje later vertrekken helemaal zo gek nog niet.

Zomervakanties in Nederland 2016ANWB Vanaf 5 250x250

Scholen

Noord: 16 juli tot en met 28 augustus
Midden: 9 juli tot en met 21 augustus
Zuid: 23 juli tot en met 4 september

Bouwvak

Noord: 1 augustus tot en met 19 augustus
Midden: 25 juli tot en met 12 augustus
Zuid: 8 augustus tot en met 26 augustus

Wanneer kun je de ergste drukte verwachten en waar wordt aan de weg gewerkt? Het overzicht volgens de ANWB.

Frankrijk

Puur op reis: LyonVan 2 t/m 24 juli staat Frankrijk in het teken van de Tour de France. Tijdens het passeren van de karavaan en het peloton worden geen snelwegen afgesloten, maar de routes zijn wel altijd heel druk. Ook wordt het enorm druk in het centrum van Parijs op zondag 24 juli, omdat veel mensen daar de finish willen bijwonen.

Zwarte zaterdagen

Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen in Frankrijk met honderden kilometers file. Aanrader is om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen.
Zeer druk wordt het rond de zaterdagen16en 23 juli en topdrukte rond de zaterdagen 30 julien 6 augustus. Vanaf zaterdag 30 julizitten er zowel veel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg. Er staan dan files in zuidelijke en in noordelijke richting.
De grootste problemen zijn te verwachten op de A10 Parijs - Bordeaux - Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon - Orange - Spaanse grens. Op de zondagen wordt er minder drukte verwacht.

Bison Futé-posten

De Franse overheid bemant tijdens drukke vakantieweekeinden speciale Bison Futéposten langs de snelweg, waar onder meer verkeersinformatie en routeadviezen worden gegeven. Er is ook een gratis wegenkaart met alternatieve routes verkrijgbaar.
De Bison Futé-posten zijn onder meer te vinden langs de A31 bij Toul en vlak voor Dijon, op de A6 iets voorbij Auxerre, nabij Beaune en net voor Mâcon. Op de A43 kunt bij Bourgoin-Jallieu. Volg de groene borden met daarop een gele 'i' en de mededeling 'Information Bison Futé'.

Milieuzones Frankrijk

Een aantal Franse steden overweegt in navolging van Parijs de invoering van een milieuzone. In enkele departementen wordt een ecotaxegeheven, maar dit geldt alleen voor vrachtvervoer.
Parijs: Het gebied binnen de ring (Boulevard Périphérique) is vanaf 1 juli 2016  milieuzone. Dat betekent een verbod voor alle oudere motorvoertuigen, geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motorfietsen met een eerste registratie van vóór 1 juni 2000. Hieronder vallen ook voertuigen met buitenlands kenteken. Het verbod is alleen van kracht op werkdagen tussen 8 en 20 uur, niet in het weekend en op feestdagen. Overtredingen zullen tot september 2016 onbestraft blijven. Daarna geldt een boete van € 35. Vanaf 1 januari 2017 zal een hogere boete gaan gelden van € 78. Begin 2017 wil de overheid een milieusticker gaan invoeren (pastilleof vignette), naar voorbeeld van de Duitse Umweltplakette.

 

Drukke wegen

Snelwegen

A6 Parijs - Lyon / knelpunten bij Dijon, Beaune, Macôn, Villevranche sur Saône, en Lyon.
A7 Lyon - Marseille / knelpunten bij Vienne, Valence en Montélimar.
A8 Aix-en-Provence - Italiaanse grens / knelpunt bij Aix-en-Provence.
A9 Montpellier - Perpignan / knelpunten bij Montpellier, Béziers, Narbonne, en bij de Spaanse grens.
A10 Parijs - Bordeaux / knelpunten bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux.
A31 Luxemburg - Nancy / knelpunten bij de Luxemburgse grens, Thionville, Metz, en Nancy.
A46/N346 Ringweg Lyon / knelpunt tussen Mions en aansluiting A7 Châlon-sur-Saône.
A61 Bordeaux - Narbonne / knelpunt bij Narbonne.
A63/N10 Bordeaux - Spaanse grens / knelpunten bij St.-Geours-de-Maremme en de Spaanse grens.
A71 Orléans - Clermont-Ferrand / knelpunt bij Clermont-Ferrand.
A75 Clermont-Ferrand - Montpellier / knelpunten bij Millau en Lodève.

Routes nationales

N11, bij La Rochelle; N20, bij Foix; N136, ringweg Rennes; N165, tussen Vannes en Nantes.


Duitsland

Drukke dagen

Puur op reisDe drukste weekends in Duitsland zijnvan half juli en tot half augustus. In Duitsland is het in de zomer niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan 50 kilometer. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag. In de zomerperiode is een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland op doorreis naar Scandinavië of naar het zuiden. Al die toeristen op doorreis zorgen vooral op vrijdagen en zaterdagen voor veel files. Het is dan niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan vijftig kilometer. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag.

Piekuren

Richting het zuiden: vr van 13-20 uur en za van 9-15 uur. Richting het noorden: vr van 14-18 uur en za van 11-18 uur en zo van 16-20 uur.

Drukke wegen

A1 Osnabrück - Bremen - Hamburg - Lübeck - Fehmarn, knelpunten bij Bremen en Hamburg.
A3 Keulen - Frankfurt - Neurenberg, knelpunten bij de steden.
A5 Heidelberg - Karlsruhe - Basel, knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.
A7 Flensburg - Hamburg, knelpunt bij Hamburg.
A7 Würzburg - Ulm - Füssen, knelpunten tussen Kempten en Füssen.
A8 Karlsruhe - Stuttgart - München - Salzburg, knelpunten tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg.
A61 Mönchengladbach - Koblenz.
A99 ringweg München

Nieuwe wegen

A1 Keulen - Saarbrücken, tussen Gerolstein en Daun. In voorbereiding. Oplevering verwacht na 2020.
A30 Osnabrück - Hannover, rondweg Bad Oeynhausen. In voorbereiding. Datum oplevering (2016) onbekend.
A33 Osnabrück - knooppunt Wüneberg-Haaren, traject Steinhagen - Bielefeld/Brackwede (8 km). Datum oplevering onbekend.
A33 Osnabrück - knooppunt Wüneberg-Haaren, traject Borgolzhausen - Steinhagen (13 km). Oplevering verwacht in 2017.
A71 Südharz - Erfurt - Schweinfurt, traject Etzleben - Sömmerda-Ost (11 km). Opgeleverd in september 2015.
A72 Hof - Chemnitz - Leipzig, traject Borna - Leipzig (17 km). Oplevering verwacht in 2020.

Werkzaamheden

A3 Ring Keulen; A3 Frankfurt - Würzburg; A3 Würzburg - Neurenberg; A7 Fulda - Würzburg; A7 Hamburg - Flensburg; A8 München - Salzburg, tussen München-Zuid en Holzkirchen tot 6 juli 2016; A8 Stuttgart - Ulm; A9 München - Ingolstadt; A61 Mönchengladbach - Koblenz.

Tol in Duitsland

De wegen in Duitsland zijn op dit moment nog tolvrij voor toeristen. Het plan is om, mogelijk in de loop van 2017 of 2018, tol te gaan heffen voor voertuigen met een buitenlands kenteken.Voor het gebruik van enkele privéweggetjes in de bergen van Beieren wordt een kleine vergoeding gevraagd.Zware campers zijn vrijgesteld van tolheffing zolang zij niet worden in gezet voor het vervoer van goederen.


Oostenrijk

Puur op reisIn Oostenrijk zijn de weekends van half juli tot en met half augustus het drukst .In de zomerperiode zijn de grootste knelpunten de A10 Salzburg - Villach en de B179 (Fernpasstrasse). 
Wie op weg naar Italië zoveel mogelijk de snelweg wil mijden kan bijvoorbeeld kiezen voor de route via de Brenner Bundesstraße.Deze loopt parallel aan de Brenner Autobahn. Houd er wel rekening mee dat deze weg verboden is voor auto's met aanhanger.

Drukke wegen

A1 West Autobahn: knelpunten bij Salzburg, Linz en St.Pölten.
A2 Süd Autobahn: knelpunten tussen Wenen - Baden en tussen Graz - Klagenfurt.
A4 Ost Autobahn: knelpunten tussen Wenen - Bruck a/d Leitha.
A9 Pyhrn Autobahn: knelpunten Voralpen - Graz - Spielfeld, tussen Inzersdorf en Kalwang en bij Graz.
A10 Tauern Autobahn: knelpunten Salzburg - Villach, tussen Golling en Bishofshofen, voor de Katschbergtunnel, tussen Gmünd en de Millstätter See en bij tolstation Sankt Michael im Lungau.
A12 Inntalautobahn: knelpunten Kufstein - Innsbruck - Landeck bij Wörgl, Wiesing, Innsbruck en Imst.
13 Brenner Autobahn: knelpunten Innsbruck - Brenner bij tolstation Schönberg  en bij de Brennerpas.
A14 Rheintal Autobahn: knelpunten Bregenz - Bludenz, voor de Pfändertunnel bij Bregenz.
A21 Aussenring Autobahn: knelpunten A1 - A2 bij Steinhäusl en bij Vösendorf.
A23 Ringweg Wenen: knelpunten tussen Vösendorf en Prater.
B179 Fernpasroute: knelpunten tussen Füssen en Imst, bij de Lermoosertunnel en bij de grenstunnel bij Füssen.
S1 Aussenringschnellstrasse Wenen: knelpunten A2/A21 - A4 tussen Vösendorf en Prater.
S16 Arlbergschnellstrasse: knelpunten Bludenz - Arlberg - Landeck bij Dalaasertunnel.

Drukke grensovergangen

Richting Duitsland: grenstunnel bij Füssen (B179); bij Kufstein (A12).
Richting Italië: Brenner Autobahn (A13), Brenner Bundesstraße (B182). Een alternatieve route naar Italië buiten de snelwegen loopt via de Brenner Bundesstraße. Deze loopt parallel aan de A13 Brenner Autobahn. Houd er wel rekening mee dat deze weg verboden is voor auto’s met aanhanger. Bijna alle overige grensovergangen met Italië liggen in bergpassen (onder meer de Reschenpas, Timmelsjoch, Staller Sattel en Plöckenpas). Ervaring in het rijden in de bergen is hier wenselijk.
Richting Slovenië: Karawankentunnel (A11).

Tunnels

In Oostenrijk heeft het veiliger maken van de vele tunnels hoge prioriteit. Verschillende tunnels krijgen daarom een tweede tunnelbuis.

A10 Tauerntunnel (Salzburg - Villach): sinds 2010 zijn er twee tunnelbuizen. A10 Oswaldibergtunnel: 1 buis dicht. Werkzaamheden tot 15 juni 2016. A11 Karawankentunnel: de tweede tunnelbuis wordt opgeleverd in 2019. Daarna werkzaamheden aan de oude tunnelbuis tot 2023. A14 Pfändertunnel (Rheintalautobahn): sinds 2013 zijn er twee tunnelbuizen. A9 Borsrucktunnel: tweede tunnelbuis is opgeleverd, geen erkzaamheden meer. A9 Gleinalmtunnel (Wels - Spielfeld): de tweede tunnelbuis wordt opgeleverd in 2017. S16 Arlbergtunnel: tot 14 november 2015 is de tunnel dicht, omleiding via de B197. In de periode half november 2015 en half april 2017 zijn er ‘s nachts verkeersstops. In 2017 gaat de tunnel van 18 april tot 26 september opnieuw dicht. S16 Perjentunnel: aanleg tweede tunnelbuis. Oplevering in 2018/2019.

Nieuwe wegen

B108/P1 Toegangsweg naar Felbertauernstrasse Mittsersill - Lienz. Opgeleverd in 2015.

Werkzaamheden

A10 Salzburg - Villach, werkzaamheden tussen knooppunt Pongau en de Reittunnel. Oplevering oktober 2016.
A23 Zuidwestring Wenen, werkzaamheden tussen knooppunt Inzersdorf en Favoriten. Oplevering in 2018.
A23 Zuidwestring Wenen, werkzaamheden bij knooppunt Prater. Oplevering in 2017.


Zwitserland

Puur op reisIn Zwitserland is het drukste weekend dat van vrijdag 29 juli t/m maandag 1 augustus. In de zomerperiode is vertraging voor de Sint Gotthardtunnel niet te vermijden. Zeker op vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat het stil vanwege vertrekkend verkeer. Op zondag is het de hele dag druk door terugkerend verkeer. Het verkeer wordt met verkeerslichten gereguleerd om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan.

Drukke wegen

A1 Bern - Zürich - Winterthur: knelpunten tussen Önsingen en Aarau en bij Brüttisellen, Limmatal, Härkingen, Zürich en Wiggertal.
A1/A6/A12: knelpunten bij Bern.
A1/A3: knelpunten bij Zürich.
A1/A9: knelpunten bij Lausanne.
A2 Basel - Luzern - Gotthard - Chiasso: knelpunten tussen de Belchentunnel en knooppunt Wiggertal, voor de St. Gotthardtunnel aan beide zijden en bij Chiasso.
A13 St. Margrethen - Sargans - Bellinzona: knelpunten bij St. Margrethen, bij Chur en aan beide zijden van de San Bernardinotunnel.
A13/H13 Bellinzona - Locarno (april - september)

Drukke grensovergangen

Richting Duitsland: Basel; Thayngen/Schaffhausen; Konstanz/Kreuzlingen.
Richting Oostenrijk: St. Margrethen; Au.
Richting Italië: Chiasso.
Richting Frankrijk: Bardonnex/Genève.

Werkzaamheden

Tunnels

A1 Sisikoner- en Morschachertunnel: werkzaamheden tot 2023.
A2 Gotthardtunnel (San Gottardo): werkzaamheden zijn gepland op 6-10 juni, 13-17 juni, 20 - 24 juni, 27 juni-1 juli, 12-16 september, 19-23 september, 26-30 september, 3-7 oktober en starten telkens op maandagavond 21:00 uur en eindigen op vrijdagmorgen 5.00 uur. Van vrijdagmorgen tot maandagavond is de tunnel dus altijd open. Omrijden kan via de A13 (San Bernardinotunnel). Data kunnen nog wijzigen, kijk voor actuele informatie www.gotthard-strassentunnel.ch.
A2 tweede Gotthardtunnel: bouw start vermoedelijk in 2020 en zal waarschijnlijk duren tot 2028.
A2 Belchentunnel: werkzaamheden tot 2023. Het verkeer ondervindt hier geen hinder van.
A4 Sisikomer- en Morschachertunnel: werkzaamheden tot 2023.
A8 Sachselntunnel: werkzaamheden tot 2019.

Weg

A2 Basel - Chiasso: tussen Stansstad en Beckenried. Datum oplevering (2017) onbekend.
A4 'Axenstrasse', Brunnen - Flüelen en Mositunnel. Datum oplevering (2016) onbekend.
A6 Bern - Thun/Interlaken: traject Bern - Muri en traject Rubigen - Thun - Spiez. Datum oplevering (2022) onbekend.
A9 Lausanne - Montreux: traject Lausanne-Vennes - Chexbres. Oplevering eind 2017.
H2 Sint Gotthardpas: werkzaamheden tussen april en oktober/november tot 2019.


Italië

Puur op reisIn Italië is het drukste weekend van vrijdag 29 juli tot en met maandag 1 augustus, maar ook het weekend daarna van vrijdag 5 t tot en met zondag 7 augustusis zeer druk. 15 augustus is het druk op vanwege Maria Hemelvaart. In de zomerperiode is het extra druk op vrijdagmiddag en zaterdag. Op zondag is het dan drukker op de wegen richting de grote steden.

Verkeersdrukte

Drukke wegen

A1 Milaan - Florence - Rome: knelpunten bij Modena en bij Florence.
A4 Milaan - Triëst: knelpunten bij Milaan en Venetië.
A10 Franse grens - Genua.
A14 Bologna - Ancona: knelpunten bij Bologna en bij Rimini.
A22 Brennerpas - Verona: knelpunten tussen Trento en Verona.
Ringweg Milaan.
Ringweg Genua.
Wegen rond de grote meren in het noorden.

Drukke grensovergangen

Richting Frankrijk: Fréjus- en Mont Blanctunnel.
Richting Zwitserland: Chiasso.
Richting Oostenrijk: Brennero en Tarvisio.
Ricting Slovenië: Trieste.

Nieuwe wegen

A1 Bologna - Florence: tussen La Quercia en Barberino (43 km). Traject wordt aangeduid met 'A1 Variante di Valico'. Opgeleverd in december 2015.

Werkzaamheden

A1 Milaan - Rome: tussen Barberino en Florence-Noord, Oplevering eind 2018.
A1 Milaan - Rome: tussen Florence-Noord en Incisa. Oplevering in 2016, datum onbekend.

Reactie toevoegen

Week van de teek 2019

Week van de teek 2019

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Lees verder

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

Langere vliegreizen, zeker als het nachtvluchten zijn, wil je zo goed en comfortabel mogelijk doorkomen. Een uurtje slapen helpt daarbij. Zelf vind ik lange vliegreizen vervelend omdat ik er heel slecht tegen kan om de hele reis met mijn benen naar beneden te zitten. Vaak lees je de tip om ‘zelf’ je stoel uit te kiezen, maar dat kan met de huidige voorwaarden van veel vliegtuigmaatschappijen behoorlijk wat geld kosten. Bovendien is dat zeker geen garantie dat je dan wel slaapt. Dat is afhankelijk van meer factoren. Nee, ik ben bang dat slapen in een vliegtuig me nooit zal lukken, maar met deze tips doezel ik wel een beetje weg.

Lees verder

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Zeker bij een buitenlandse vakantie kun je bijna niet meer zonder een creditcard. Je boekt er je vliegtickets mee en hebt (bijna) altijd een creditcard nodig om een huurauto te reserveren. Ook voor het boeken van een hotelkamer heb je meestal een creditcard nodig. Waar moet je op letten als je een creditcard gebruikt en hoe zit dat als er een bedrag wordt afgeschreven waar je het niet mee eens bent?

Lees verder

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Stakingen, vertragingen, annuleringen. Het zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt als je je vliegvakantie hebt geboekt. Maar het komt wel voor, en niet altijd geeft de betreffende vliegmaatschappij je dan de service of compensatie waar je recht op hebt. Wat zijn de regels?

Lees verder

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

Winterwandelen groeit aan populariteit, zeker nu skigebieden meer en meer winterwandelroutes uitzetten. Dit met het doel je even weg te voeren van de drukke pistes. Zo kun je genieten van de rust en de stilte van een winters natuurlandschap, terwijl de sneeuw zachtjes onder je voeten knarst. Met deze tips maak je van een winterwandeling een succes.

Lees verder