Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Hond mee op vakantie
Hond mee op vakantie
Je hond meenemen op vakantie kan prima. Heb je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Blijf je in Nederland? Neem dan wel altijd het dierenpaspoort van je hond mee op reis. In het buitenland gelden vaak aanvullende regels en bepalingen.

Algemene tips

  • Voor het meenemen van huisdieren als honden , kantten of fretten heb je altijd een EU-dierenpaspoort nodig. Dit is bij de dierenarts te krijgen. In het paspoort staateen beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de verplichte chip (standaard wordt de ISO microchip ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Dit moet ouder zijn dan 21 dagen. Voor Duitsland geldt acceptatie van zowel het één- als driejarig entschema.
  • Verder bevat het paspoort ruimte voor  een gezondheidsverklaring (meestal mag die maar maximaal 14 dagen oud zijn) en andere behandelingen of inentingen.
  • Sinds juli 2011 geldt een tatoeage niet meer als identificatie voor het huisdier.
  • In sommige landen moeten huisdieren vastzitten in de auto. Kijk op de website van de ANWB voor welke landen dat geldt.

Per land gelden vaak ook nog andere regels

Spanje
Voor de pitbull, Argentijnse dog, Rottweiler, American Staffordshire terriër of andere door de Spaanse wet omschreven  'gevaarlijke' honden gelden strenge regels.
Dieren moeten ouder zijn dan 3 maanden en 3 weken.

Frankrijk
Verboden honden in Frankrijk: Pitbulls, kruisingen met pitbulls zonder stamboom; kruisingen van Engelse Staffordshire- en American Staffordshire terriër zonder stamboom;   Mastiff ( Boerbul); Tosa zonder stamboom.
Honden moeten ouder zijn dan drie maanden. Reis je met meer dan  vijf honden of katten wilt meenemen, dan is een invoervergunning nodig. Voor bepaalde rashonden gelden extra voorwaarden.

Duitsland
Je mag maximaal 5 dieren vrij meenemen.
Honden die zwaarder zijn dan twintig kilo en een schofthoogte hebben van meer dan veertig centimeter, moeten altijd aangelijnd zijn.
Een muilkorf is verplicht
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet ingeënt te zijn maar wel gechipt.

Oostenrijk, Tsjechië,  Slowakije
In het openbaar vervoer moeten honden aangelijnd en gemuilkorfd zijn

Hongarije
Muilkorf en riem moet je altijd bij je hebben

Checklist voor je huisdier

  • Hang een naamplaatje of kokertje aan de halsband met je mobiele nummer.
  • Gebruikt je huisdier medicijnen neem dan voldoende voorraad mee in de originele verpakking.N
  • eem een borstel en/of kam mee.
  • Ook een  huisdier kan teken krijgen: neem dus een tekentang mee.
  • Behandel je huisdier al voor de vakantie met een anti-vlooien en -tekenmiddel.
  • Vergeet de poepzakjes niet. In veel landen ben je verplicht de hondenpoep op te ruimen.

Heb jij nog handige/nuttige tips?

Reactie toevoegen

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder

Top 11 hoogste beklimbare torens

Top 11 hoogste beklimbare torens

De trappen op, de toren in. Puur op reis zocht de 11 hoogst beklimbare torens in Nederland en België. Het is even doorbijten en af en toe uitrusten… maar het uitzicht is in alle gevallen magnifiek. En mocht je een treetje meer of minder tellen, laat het ons weten.

Lees verder

Zomerdrukte, zomervakantie en zwarte zaterdagen

Zomerdrukte, zomervakantie en zwarte zaterdagen

De zomervakantie is voor de meeste mensen dé periode om er lekker op uit te trekken. Dat leidt niet alleen tot drukte op de luchthavens, maar ook tot lange files op de autosnelwegen, op weg naar het zonnige zuiden. Weet je waar de files en knelpunten dan kun je daar in je vakantieplanning wellicht rekening mee houden. Soms is een dagje later vertrekken helemaal zo gek nog niet.

Lees verder

Veilig internetten met een VPN

Veilig internetten met een VPN

Heerlijk. Reizen, vakantie, even weg uit de dagelijkse sleur. Een andere omgeving, ander eten, andere dingen doen. Toch willen we ook tijdens de vakantie bereikbaar zijn en verbonden blijven met de ‘wereld’. Email ophalen, sociale media, whatsappen. Wifi is voor veel mensen dan ook een must. Maar net zoals je veilig op vakantie gaat, je huis vakantieproef achterlaat en een goede reisverzekering hebt, wil je ook veilig kunnen internetten. Het gebruik van openbare wifi is zeker niet zonder risico en een VPN biedt dan uitkomst.

Lees verder

Tips voor een kampeervakantie

Tips voor een kampeervakantie

Nederlanders zijn gek op kamperen en elk jaar trekken er weer veel mensen met tent, vouwwagen, caravan of camper de wijde wereld in voor het vrije vakantiegevoel. Lekker in de buitenlucht, op één plek, of juist rondtrekken. De een is gelukkig in een simpel tentje, de ander kiest voor een kant-en-klare accommodatie op een camping

Lees verder