Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Hond mee op vakantie
Hond mee op vakantie
Je hond meenemen op vakantie kan prima. Heb je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Blijf je in Nederland? Neem dan wel altijd het dierenpaspoort van je hond mee op reis. In het buitenland gelden vaak aanvullende regels en bepalingen.

Algemene tips

  • Voor het meenemen van huisdieren als honden , kantten of fretten heb je altijd een EU-dierenpaspoort nodig. Dit is bij de dierenarts te krijgen. In het paspoort staateen beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de verplichte chip (standaard wordt de ISO microchip ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Dit moet ouder zijn dan 21 dagen. Voor Duitsland geldt acceptatie van zowel het één- als driejarig entschema.
  • Verder bevat het paspoort ruimte voor  een gezondheidsverklaring (meestal mag die maar maximaal 14 dagen oud zijn) en andere behandelingen of inentingen.
  • Sinds juli 2011 geldt een tatoeage niet meer als identificatie voor het huisdier.
  • In sommige landen moeten huisdieren vastzitten in de auto. Kijk op de website van de ANWB voor welke landen dat geldt.

Per land gelden vaak ook nog andere regels

Spanje
Voor de pitbull, Argentijnse dog, Rottweiler, American Staffordshire terriër of andere door de Spaanse wet omschreven  'gevaarlijke' honden gelden strenge regels.
Dieren moeten ouder zijn dan 3 maanden en 3 weken.

Frankrijk
Verboden honden in Frankrijk: Pitbulls, kruisingen met pitbulls zonder stamboom; kruisingen van Engelse Staffordshire- en American Staffordshire terriër zonder stamboom;   Mastiff ( Boerbul); Tosa zonder stamboom.
Honden moeten ouder zijn dan drie maanden. Reis je met meer dan  vijf honden of katten wilt meenemen, dan is een invoervergunning nodig. Voor bepaalde rashonden gelden extra voorwaarden.

Duitsland
Je mag maximaal 5 dieren vrij meenemen.
Honden die zwaarder zijn dan twintig kilo en een schofthoogte hebben van meer dan veertig centimeter, moeten altijd aangelijnd zijn.
Een muilkorf is verplicht
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet ingeënt te zijn maar wel gechipt.

Oostenrijk, Tsjechië,  Slowakije
In het openbaar vervoer moeten honden aangelijnd en gemuilkorfd zijn

Hongarije
Muilkorf en riem moet je altijd bij je hebben

Checklist voor je huisdier

  • Hang een naamplaatje of kokertje aan de halsband met je mobiele nummer.
  • Gebruikt je huisdier medicijnen neem dan voldoende voorraad mee in de originele verpakking.N
  • eem een borstel en/of kam mee.
  • Ook een  huisdier kan teken krijgen: neem dus een tekentang mee.
  • Behandel je huisdier al voor de vakantie met een anti-vlooien en -tekenmiddel.
  • Vergeet de poepzakjes niet. In veel landen ben je verplicht de hondenpoep op te ruimen.

Heb jij nog handige/nuttige tips?

Reactie toevoegen

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

Op Puur op reis vind je heel veel tips en artikelen met handige informatie onder ‘handig’ en ‘reisnieuws’. Omdat het bijna vakantietijd is hebben we 21 tips handige geselecteerd, van toepassing vóór, tijdens en na je vakantie. Heb je ook nog een handige tip? We vinden het fijn als je jouw tip of opmerking deelt. Translation in English available below tip number 21.

Lees verder

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Het staat vast, de reis is geboekt, je gaat op vakantie naar Amerika! En net zoals elke vakantie voorbereiding vraagt is dit ook nodig voor de reis naar Amerika. Waar moet je aan denken, en wat wil je vooral niet missen? Lees de tips.

Lees verder

Week van de teek 2019

Week van de teek 2019

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Lees verder

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder