Lekker eten, heerlijk koken

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

messenblok
messenblok
Jamie Oliver doet het in het zuiden van Italië, Herman den Blijker op een cruiseschip, Gordon Ramsay in Amerika. Aandacht vragen voor koken, want koken is hot, zeker op televisie. De reiswereld haakt in op deze trend, want menigeen wil in de vakantie naast lekker eten ook heerlijk leren koken. Puur op reis zet een aantal mogelijkheden op een rijtje. Op voorhand: bon appetit, buon prevecho, eet smakelijk.




Jamaica en jerk

jerk Jamaica
jerk Jamaica
We steken van wal met een absolute topper! In het ecologische hotel Mocking Bird Hill in Port Antonio kun je een cursus doen van 12 dagen, waarin je werkelijk alles leert over de lekkernijen van Jamaica. Je krijgt tekst en uitleg over de meest spannende gerechten, die hun oorsprong hebben in Spaanse, Britse, Chinese, Indische, West-Afrikaanse en Arawak-keukens; over kruidencombinaties en kooktechnieken. Vaak kook je op de plek waar de ingrediënten voor de maaltijd vandaan komen: zo verwerk je vers gevangen vis op een hagelwit strand en leer je de lekkerste ‘jerk’ bereiden bij de Maroon gemeenschap in de Blue Mountains.

Tip van Puur: Ga ontbijten, lunchen of dineren in Norma’s on the Beach, op het strand van Negril. Chefkok Norma Shirley, vele malen onderscheiden voor haar aanpak, werkt vooral met lokale producten.

Jordanië en mezze

mezzes Jordanië
mezzes Jordanië
Het land in het Midden-Oosten staat vooral bekend om de natuurlijke schatten als Dode Zee, Petra en Wadi Rum. Dat Jordanië ook een belangrijke eetcultuur heeft, is voor menigeen nog een geheim. Laten we beginnen met de mezzes; kleine hapjes van bijvoorbeeld gevuld olijfblad of pittige lamsgehakt, te vergelijken met de Spaanse tapa’s. Ook geitenkazen en dips als hummus en ghanouj - een dip van aubergine - vallen onder mezzes. Vork en mes zijn niet nodig, want niets is lekkerder dan eten met je handen en dippen met vers, warm brood!
Een must is het proeven van een Jordaanse ‘zarb’. Dit gerecht is bedacht door bedoeïenen. Zij combineren kip en lamsvlees met specerijen, groenten en rijst en koken dit in een speciale aluminium pan urenlang onder de grond.

St. Maarten en feest

eten St.Maarten
eten St.Maarten
Fête de la Cuisine is de naam van het culinaire festival, dat van 4 tot en met 13 november 2011 wordt gehouden op St. Maarten. Zowel lekkerbekken als kookexperts kunnen hun hart ophalen tijdens de 5de editie van dit evenement in het Caribisch gebied. Onder leiding van John Beeren van restaurant De Bokkedoorns uit Overveen storten Nederlandse topchefs zich op de gastronomische rijkdom van St. Maarten.

Uiteraard kun je je ook uitleven op zee. Zo bestaat de mogelijkheid voor een dagje culinair catamaran, inclusief snorkelen & snacks en drank & diner. Het chique festival wordt afgesloten met een Caribische cocktailparty en een 6 gangen diner in het Holland House Beach Hotel. Daarbij zijn ook alle topchefs aanwezig, om vragen over hun kookkunsten te beantwoorden. Lerend genieten, zullen we maar zeggen.

Curaçao en wandelen

eten Curacao
eten Curacao
Als je meer wil weten over de lokale Caribische keuken, is het handig om mee te doen aan de culinaire wandeling van Angelica’s kitchen door Willemstad op Curaçao. De tocht eindigt op de authentieke Marshe Bieu (oude markt) met lokale specialiteiten als kabritu stoba (gestoofd geitenvlees), papaya stoba (gestoofde papaya) en yambó (een soep die wordt gemaakt van okra). Je kunt ook op de Floating Market ingrediënten kopen en onder het toeziend oog van Angelica zelf een lunch in elkaar zetten. ‘s Avonds kunnen tijdens een kookles verscheidene gangen worden gekookt.

Tip van Puur: Wie sjiek en biologisch wil combineren, kan ook terecht op Curaçao. Het Hyatt Regency Hotel Curaçao en de biologische boerderij Finca del Sol hebben de handen ineen geslagen om heel smakelijk eten te serveren. De farm-to-the-table-gerechten zijn in verscheidene restaurants te krijgen.

Barbados en bajan

bajan Barbados
bajan Barbados
Bajan is de keuken van dit Caribische eiland; een mengeling van Afrikaanse, Caribische, West-Indische en Europese invloeden. Vis is een onmisbaar ingrediënt. Tonijn, zalm, red snapper, maar ook garnalen, kreeft en krab worden in overvloed gebruikt. Maar de flying fish is favoriet. Deze vis - het nationale symbool - staat op bijna elke menukaart. Naast vis wordt ook veel kip, varkensvlees, kalkoen en eend gegeten. Een traditionele favoriet is CouCou: rijst met erwten en macaroni pie, een soort ‘macaroni and cheese’. Dit gerecht wordt aangevuld met groenten en tropische vruchten zoals papaya, cassave en mango.

De vele kanten van Utrecht

De vele kanten van Utrecht

Utrecht: stad van Dick Bruna en zijn nijntje, de Domtoren, het Rietveld Schröderhuis, Museum Speelklok, winkelcentrum Hoog Catharijne. Maar ook van studentencafés, restaurants in werfkelders, evenementen, wandelingen, boottochtjes over de grachten, sport. De vierde stad van Nederland kan zich in alles meten met de grote drie: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Lees verder

Camperbeurs Hardenberg in 2018 nog groter!

Camperbeurs Hardenberg in 2018 nog groter!

Camperen is niet voor niets stijgend populair: lekker rondreizen en verblijven in je eigen vertrouwde omgeving, geen zorgen over het opzetten van een tent of het vinden van het juiste hotel om te overnachten. Een camper biedt veel vrijheid én zekerheid. Ervaar dit en nog veel meer tijdens de Camperbeurs in Evenementenhal Hardenberg. En met de winactie van Puur op reis maak je kans op gratis entreekaarten.

Lees verder

Wellness Duitsland: voedsel voor lichaam en geest

Wellness Duitsland: voedsel voor lichaam en geest

Ontdek jezelf weer helemaal tijdens je wellnessbreak in Duitsland. Ervaar wie je bent en laat lichaam, geest en ziel verwennen. Wellness is zoveel meer dan een massage of een behandeling. Om je helemaal 'wel' te voelen heb je ook een actieve en gezonde lifestyle nodig. Met meer bewegen en licht en lekker eten.

Lees verder

7 Tips om langer een vakantiegevoel te houden

7 Tips om langer een vakantiegevoel te houden

Uit een enquete van VakantieDiscounter onder tweeduizend mensen blijkt dat we de zomervakantie gemiddeld waarderen met een 8,4. Een heerlijk vakantiegevoel dus, maar helaas blijkt dat prettige gevoel al na 3 dagen thuis weer te zijn verdwenen. Kun je dat gevoel een beetje rekken? We geven 7 tips.

Lees verder

Win entreekaarten voor de 50PlusBeurs

Win entreekaarten voor de 50PlusBeurs

De vakantie is (bijna) voorbij... de beurzen en evenementen gaan weer van start. Zo ook de 50PlusBeurs, al 26 jaar ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers. Struin een dag rond tussen de 550 stands boordevol informatie, entertainment en aanbiedingen. Thematisch ingedeeld met workshops, presentaties en vele optredens op podia met muziek, modeshow en theater. Niemand verlaat de 50PlusBeurs met lege handen. En wil je gratis of met korting naar de beurs, doe dan mee met onze prijsvraag!

Lees verder

Mooie magische plekken in Nederland

Mooie magische plekken in Nederland

Er is een reden dat zoveel buitenlandse toeristen jaarlijks naar Nederland komen. Natuurlijk staan de steden Amsterdam en Rotterdam hoog in de bezoek-top-tien, maar er zijn nog veel meer mooie en magische plekken te vinden in ons eigen land. Skyscanner zette er al eens tien op een rijtje, Puur op reis vulde deze lijst aan en we nodigen jullie uit om je eigen favoriete, magische plek aan de lijst toe te voegen.

Lees verder