Lekker eten, heerlijk koken

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

messenblok
messenblok
Jamie Oliver doet het in het zuiden van Italië, Herman den Blijker op een cruiseschip, Gordon Ramsay in Amerika. Aandacht vragen voor koken, want koken is hot, zeker op televisie. De reiswereld haakt in op deze trend, want menigeen wil in de vakantie naast lekker eten ook heerlijk leren koken. Puur op reis zet een aantal mogelijkheden op een rijtje. Op voorhand: bon appetit, buon prevecho, eet smakelijk.




Jamaica en jerk

jerk Jamaica
jerk Jamaica
We steken van wal met een absolute topper! In het ecologische hotel Mocking Bird Hill in Port Antonio kun je een cursus doen van 12 dagen, waarin je werkelijk alles leert over de lekkernijen van Jamaica. Je krijgt tekst en uitleg over de meest spannende gerechten, die hun oorsprong hebben in Spaanse, Britse, Chinese, Indische, West-Afrikaanse en Arawak-keukens; over kruidencombinaties en kooktechnieken. Vaak kook je op de plek waar de ingrediënten voor de maaltijd vandaan komen: zo verwerk je vers gevangen vis op een hagelwit strand en leer je de lekkerste ‘jerk’ bereiden bij de Maroon gemeenschap in de Blue Mountains.

Tip van Puur: Ga ontbijten, lunchen of dineren in Norma’s on the Beach, op het strand van Negril. Chefkok Norma Shirley, vele malen onderscheiden voor haar aanpak, werkt vooral met lokale producten.

Jordanië en mezze

mezzes Jordanië
mezzes Jordanië
Het land in het Midden-Oosten staat vooral bekend om de natuurlijke schatten als Dode Zee, Petra en Wadi Rum. Dat Jordanië ook een belangrijke eetcultuur heeft, is voor menigeen nog een geheim. Laten we beginnen met de mezzes; kleine hapjes van bijvoorbeeld gevuld olijfblad of pittige lamsgehakt, te vergelijken met de Spaanse tapa’s. Ook geitenkazen en dips als hummus en ghanouj - een dip van aubergine - vallen onder mezzes. Vork en mes zijn niet nodig, want niets is lekkerder dan eten met je handen en dippen met vers, warm brood!
Een must is het proeven van een Jordaanse ‘zarb’. Dit gerecht is bedacht door bedoeïenen. Zij combineren kip en lamsvlees met specerijen, groenten en rijst en koken dit in een speciale aluminium pan urenlang onder de grond.

St. Maarten en feest

eten St.Maarten
eten St.Maarten
Fête de la Cuisine is de naam van het culinaire festival, dat van 4 tot en met 13 november 2011 wordt gehouden op St. Maarten. Zowel lekkerbekken als kookexperts kunnen hun hart ophalen tijdens de 5de editie van dit evenement in het Caribisch gebied. Onder leiding van John Beeren van restaurant De Bokkedoorns uit Overveen storten Nederlandse topchefs zich op de gastronomische rijkdom van St. Maarten.

Uiteraard kun je je ook uitleven op zee. Zo bestaat de mogelijkheid voor een dagje culinair catamaran, inclusief snorkelen & snacks en drank & diner. Het chique festival wordt afgesloten met een Caribische cocktailparty en een 6 gangen diner in het Holland House Beach Hotel. Daarbij zijn ook alle topchefs aanwezig, om vragen over hun kookkunsten te beantwoorden. Lerend genieten, zullen we maar zeggen.

Curaçao en wandelen

eten Curacao
eten Curacao
Als je meer wil weten over de lokale Caribische keuken, is het handig om mee te doen aan de culinaire wandeling van Angelica’s kitchen door Willemstad op Curaçao. De tocht eindigt op de authentieke Marshe Bieu (oude markt) met lokale specialiteiten als kabritu stoba (gestoofd geitenvlees), papaya stoba (gestoofde papaya) en yambó (een soep die wordt gemaakt van okra). Je kunt ook op de Floating Market ingrediënten kopen en onder het toeziend oog van Angelica zelf een lunch in elkaar zetten. ‘s Avonds kunnen tijdens een kookles verscheidene gangen worden gekookt.

Tip van Puur: Wie sjiek en biologisch wil combineren, kan ook terecht op Curaçao. Het Hyatt Regency Hotel Curaçao en de biologische boerderij Finca del Sol hebben de handen ineen geslagen om heel smakelijk eten te serveren. De farm-to-the-table-gerechten zijn in verscheidene restaurants te krijgen.

Barbados en bajan

bajan Barbados
bajan Barbados
Bajan is de keuken van dit Caribische eiland; een mengeling van Afrikaanse, Caribische, West-Indische en Europese invloeden. Vis is een onmisbaar ingrediënt. Tonijn, zalm, red snapper, maar ook garnalen, kreeft en krab worden in overvloed gebruikt. Maar de flying fish is favoriet. Deze vis - het nationale symbool - staat op bijna elke menukaart. Naast vis wordt ook veel kip, varkensvlees, kalkoen en eend gegeten. Een traditionele favoriet is CouCou: rijst met erwten en macaroni pie, een soort ‘macaroni and cheese’. Dit gerecht wordt aangevuld met groenten en tropische vruchten zoals papaya, cassave en mango.

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

Langere vliegreizen, zeker als het nachtvluchten zijn, wil je zo goed en comfortabel mogelijk doorkomen. Een uurtje slapen helpt daarbij. Zelf vind ik lange vliegreizen vervelend omdat ik er heel slecht tegen kan om de hele reis met mijn benen naar beneden te zitten. Vaak lees je de tip om ‘zelf’ je stoel uit te kiezen, maar dat kan met de huidige voorwaarden van veel vliegtuigmaatschappijen behoorlijk wat geld kosten. Bovendien is dat zeker geen garantie dat je dan wel slaapt. Dat is afhankelijk van meer factoren. Nee, ik ben bang dat slapen in een vliegtuig me nooit zal lukken, maar met deze tips doezel ik wel een beetje weg.

Lees verder

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Zeker bij een buitenlandse vakantie kun je bijna niet meer zonder een creditcard. Je boekt er je vliegtickets mee en hebt (bijna) altijd een creditcard nodig om een huurauto te reserveren. Ook voor het boeken van een hotelkamer heb je meestal een creditcard nodig. Waar moet je op letten als je een creditcard gebruikt en hoe zit dat als er een bedrag wordt afgeschreven waar je het niet mee eens bent?

Lees verder

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Stakingen, vertragingen, annuleringen. Het zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt als je je vliegvakantie hebt geboekt. Maar het komt wel voor, en niet altijd geeft de betreffende vliegmaatschappij je dan de service of compensatie waar je recht op hebt. Wat zijn de regels?

Lees verder

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

Winterwandelen groeit aan populariteit, zeker nu skigebieden meer en meer winterwandelroutes uitzetten. Dit met het doel je even weg te voeren van de drukke pistes. Zo kun je genieten van de rust en de stilte van een winters natuurlandschap, terwijl de sneeuw zachtjes onder je voeten knarst. Met deze tips maak je van een winterwandeling een succes.

Lees verder

Tips voor een kampeervakantie

Tips voor een kampeervakantie

Nederlanders zijn gek op kamperen en elk jaar trekken er weer veel mensen met tent, vouwwagen, caravan of camper de wijde wereld in voor het vrije vakantiegevoel. Lekker in de buitenlucht, op één plek, of juist rondtrekken. De een is gelukkig in een simpel tentje, de ander kiest voor een kant-en-klare accommodatie op een camping

Lees verder