Lekker eten, heerlijk koken

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

messenblok
messenblok
Jamie Oliver doet het in het zuiden van Italië, Herman den Blijker op een cruiseschip, Gordon Ramsay in Amerika. Aandacht vragen voor koken, want koken is hot, zeker op televisie. De reiswereld haakt in op deze trend, want menigeen wil in de vakantie naast lekker eten ook heerlijk leren koken. Puur op reis zet een aantal mogelijkheden op een rijtje. Op voorhand: bon appetit, buon prevecho, eet smakelijk.




Jamaica en jerk

jerk Jamaica
jerk Jamaica
We steken van wal met een absolute topper! In het ecologische hotel Mocking Bird Hill in Port Antonio kun je een cursus doen van 12 dagen, waarin je werkelijk alles leert over de lekkernijen van Jamaica. Je krijgt tekst en uitleg over de meest spannende gerechten, die hun oorsprong hebben in Spaanse, Britse, Chinese, Indische, West-Afrikaanse en Arawak-keukens; over kruidencombinaties en kooktechnieken. Vaak kook je op de plek waar de ingrediënten voor de maaltijd vandaan komen: zo verwerk je vers gevangen vis op een hagelwit strand en leer je de lekkerste ‘jerk’ bereiden bij de Maroon gemeenschap in de Blue Mountains.

Tip van Puur: Ga ontbijten, lunchen of dineren in Norma’s on the Beach, op het strand van Negril. Chefkok Norma Shirley, vele malen onderscheiden voor haar aanpak, werkt vooral met lokale producten.

Jordanië en mezze

mezzes Jordanië
mezzes Jordanië
Het land in het Midden-Oosten staat vooral bekend om de natuurlijke schatten als Dode Zee, Petra en Wadi Rum. Dat Jordanië ook een belangrijke eetcultuur heeft, is voor menigeen nog een geheim. Laten we beginnen met de mezzes; kleine hapjes van bijvoorbeeld gevuld olijfblad of pittige lamsgehakt, te vergelijken met de Spaanse tapa’s. Ook geitenkazen en dips als hummus en ghanouj - een dip van aubergine - vallen onder mezzes. Vork en mes zijn niet nodig, want niets is lekkerder dan eten met je handen en dippen met vers, warm brood!
Een must is het proeven van een Jordaanse ‘zarb’. Dit gerecht is bedacht door bedoeïenen. Zij combineren kip en lamsvlees met specerijen, groenten en rijst en koken dit in een speciale aluminium pan urenlang onder de grond.

St. Maarten en feest

eten St.Maarten
eten St.Maarten
Fête de la Cuisine is de naam van het culinaire festival, dat van 4 tot en met 13 november 2011 wordt gehouden op St. Maarten. Zowel lekkerbekken als kookexperts kunnen hun hart ophalen tijdens de 5de editie van dit evenement in het Caribisch gebied. Onder leiding van John Beeren van restaurant De Bokkedoorns uit Overveen storten Nederlandse topchefs zich op de gastronomische rijkdom van St. Maarten.

Uiteraard kun je je ook uitleven op zee. Zo bestaat de mogelijkheid voor een dagje culinair catamaran, inclusief snorkelen & snacks en drank & diner. Het chique festival wordt afgesloten met een Caribische cocktailparty en een 6 gangen diner in het Holland House Beach Hotel. Daarbij zijn ook alle topchefs aanwezig, om vragen over hun kookkunsten te beantwoorden. Lerend genieten, zullen we maar zeggen.

Curaçao en wandelen

eten Curacao
eten Curacao
Als je meer wil weten over de lokale Caribische keuken, is het handig om mee te doen aan de culinaire wandeling van Angelica’s kitchen door Willemstad op Curaçao. De tocht eindigt op de authentieke Marshe Bieu (oude markt) met lokale specialiteiten als kabritu stoba (gestoofd geitenvlees), papaya stoba (gestoofde papaya) en yambó (een soep die wordt gemaakt van okra). Je kunt ook op de Floating Market ingrediënten kopen en onder het toeziend oog van Angelica zelf een lunch in elkaar zetten. ‘s Avonds kunnen tijdens een kookles verscheidene gangen worden gekookt.

Tip van Puur: Wie sjiek en biologisch wil combineren, kan ook terecht op Curaçao. Het Hyatt Regency Hotel Curaçao en de biologische boerderij Finca del Sol hebben de handen ineen geslagen om heel smakelijk eten te serveren. De farm-to-the-table-gerechten zijn in verscheidene restaurants te krijgen.

Barbados en bajan

bajan Barbados
bajan Barbados
Bajan is de keuken van dit Caribische eiland; een mengeling van Afrikaanse, Caribische, West-Indische en Europese invloeden. Vis is een onmisbaar ingrediënt. Tonijn, zalm, red snapper, maar ook garnalen, kreeft en krab worden in overvloed gebruikt. Maar de flying fish is favoriet. Deze vis - het nationale symbool - staat op bijna elke menukaart. Naast vis wordt ook veel kip, varkensvlees, kalkoen en eend gegeten. Een traditionele favoriet is CouCou: rijst met erwten en macaroni pie, een soort ‘macaroni and cheese’. Dit gerecht wordt aangevuld met groenten en tropische vruchten zoals papaya, cassave en mango.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder