Feest rond Franse keuken
Frankrijk gaat weer een jaarlijks feestje vieren. Naast de Tour de France in de maand juli en het Fête de la Musique, dat steeds op 21 juni wordt gehouden, besloten de Fransen ook elk jaar stil te gaan staan bij het eten tijdens een gastronomisch eetfeest. De eerste editie van het Fête de la Gastronomie is vrijdag 23 september, zo maakte staatssecretaris Frédéric Lefebvre (toerisme) bekend.
Als nationaal en feestelijk evenement moet het Feest van de Gastronomie – net als het Feest van de Muziek - een aaneenschakeling zijn van evenementen in heel Frankrijk. De nieuwe festiviteit is vooral bedoeld om de Franse cuisine, haar producten en de kunst van het dineren te vieren, met als doel de rijkdom en de diversiteit van de gastronomie te laten zien.
Zo gaan chef-koks de straat op om te koken en worden er speciale menu’s aangeboden. De inwoners moeten ook meedoen: zij gaan voor deze gelegenheid gasten uitnodigen, recepten uitwisselen en ook andere manieren van koken ontdekken.
Het feest kent bovendien de acties ‘Tous au restaurant – uw gast is mijn gast’ (19-25 september) en ‘Cuisines en fête’ (23-25 september). Het Fête de la Gastronomie krijgt ook een jaarlijks thema. Voor 2011 is gekozen voor La Terre, de aarde. Dit element is in alle evenementen op vrijdag 23 september terug te vinden. In de nazomer heerlijk eten in het zuiden?