Zorgen om medische hulp op vakantie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

vakantie
vakantie
Uit een onderzoek van Health Tracker onder ruim 600 Nederlanders blijkt dat zeven van de tien vakantiegangers zich zorgen maken over de medische voorzieningen in het buitenland. Angst voor onbegrip vanwege een taalbarrière scoort het hoogst met 42 procent. Direct daarna zijn hygiëne en deskundigheid van het medisch personeel de belangrijkste punten van zorg.

Jongeren blijken zich vaker zorgen te maken dan ouderen. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 29 jaar maakt slechts 15 procent zich nooit zorgen terwijl bij vakantiegangers van 30 jaar en ouder 30 procent zich niet druk maakt over de medische zorg en hulp.
Bij klachten onderweg gaat één op de drie Nederlanders niet in het vakantieland naar de dokter, maar wacht tot men thuis is.

Slecht voorbereid
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat ruim te helft van de ondervraagden denkt
goed voorbereid te zijn op gezondheidsrisico’s in hun vakantieland. De praktijk wijst echter uit dat deze voorbereiding een stuk beter zou kunnen. Ruim 16 procent informeert nooit naar de gezondheidssituatie op de vakantiebestemming. Wel worden vakanties buiten Europa  beter voorbereid dan vakanties binnen Europa.

Voor informatie over inentingen en hygiëne wordt het eerst de GGD geraadpleegd, gevolgd door het reisbureau/de touroperator en de ANWB. Andere informatiebronnen zijn de overheid en eigen apotheek.
De medicijndoos voor onderweg blijkt wel goed gevuld. 86 procent heeft pijnstillers bij zich, zonnebrand wordt meegenomen door 82 procent. Verbandmiddelen scoort 73 procent, gevolgd door middelen tegen insectenbeten en diarree. 

Week van de teek 2019

Week van de teek 2019

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Lees verder

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

7 Tips om (een beetje) te slapen in het vliegtuig

Langere vliegreizen, zeker als het nachtvluchten zijn, wil je zo goed en comfortabel mogelijk doorkomen. Een uurtje slapen helpt daarbij. Zelf vind ik lange vliegreizen vervelend omdat ik er heel slecht tegen kan om de hele reis met mijn benen naar beneden te zitten. Vaak lees je de tip om ‘zelf’ je stoel uit te kiezen, maar dat kan met de huidige voorwaarden van veel vliegtuigmaatschappijen behoorlijk wat geld kosten. Bovendien is dat zeker geen garantie dat je dan wel slaapt. Dat is afhankelijk van meer factoren. Nee, ik ben bang dat slapen in een vliegtuig me nooit zal lukken, maar met deze tips doezel ik wel een beetje weg.

Lees verder

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

Zeker bij een buitenlandse vakantie kun je bijna niet meer zonder een creditcard. Je boekt er je vliegtickets mee en hebt (bijna) altijd een creditcard nodig om een huurauto te reserveren. Ook voor het boeken van een hotelkamer heb je meestal een creditcard nodig. Waar moet je op letten als je een creditcard gebruikt en hoe zit dat als er een bedrag wordt afgeschreven waar je het niet mee eens bent?

Lees verder

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Vlucht vertraagd? Claim je vergoeding

Stakingen, vertragingen, annuleringen. Het zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt als je je vliegvakantie hebt geboekt. Maar het komt wel voor, en niet altijd geeft de betreffende vliegmaatschappij je dan de service of compensatie waar je recht op hebt. Wat zijn de regels?

Lees verder

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

5 tips voor een succesvolle winterwandeling

Winterwandelen groeit aan populariteit, zeker nu skigebieden meer en meer winterwandelroutes uitzetten. Dit met het doel je even weg te voeren van de drukke pistes. Zo kun je genieten van de rust en de stilte van een winters natuurlandschap, terwijl de sneeuw zachtjes onder je voeten knarst. Met deze tips maak je van een winterwandeling een succes.

Lees verder