Zeeland is veel meer dan strand

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zeeuwse kust©Hansiline-Pixabay
Zeeuwse kust©Hansiline-Pixabay

‘Ochtend in Zeeland, de zon van de zeekant; ontvouwt een dag van lokkend leven’ zongen Saskia & Serge in Zomer in Zeeland, hun ode aan de provincie aan de Noordzee. En daarmee vertolkt het duo de mening van velen, getuige de immense populariteit van Zeeland bij toeristen uit binnen- en buitenland.

Vakantiegangers uit eigen land kom je er eigenlijk het hele jaar tegen, bezoekers uit het buitenland kiezen vooral voor de periode april tot en met oktober, zo blijkt uit jaarlijks onderzoek van CBS en NBTC-NIPO Research. Bijna de helft van de gasten kiest voor een verblijf van twee tot vier dagen, ruim een derde vermaakt zich er vijf tot acht dagen, leert het jongste ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO Research.

Maar wat is er zo aanlokkelijk aan Zeeland? Dat het de Nederlandse provincie is met de meeste zonuren speelt uiteraard mee, maar een heel belangrijke trekker is de kustlijn, die volgens VVV-Zeeland 650 kilometer is. Een op de drie Nederlanders komt namelijk naar de provincie voor een echte strandvakantie, bijvoorbeeld in Renesse, Ouddorp, Domburg, Cadzand of Oostkapelle. De Noordzeestranden staan te boek als veilig én schoon; niet voor niets wappert bij menig strandopgang een Blauwe Vlag.

Niet iedereen brengt de dagen in Zeeland echter lui door. Wandelen, fietsen, surfen en funshoppen staan hoog op de activiteitenkalender, evenals lekker uit eten gaan. Die ontdekkingen doen Nederlandse gasten vooral vanuit een vakantiebungalow, -huisje of -villa . zoals op Bungalow/vakantiepark Hof van Zeeland (34 procent), terwijl een op de vijf landgenoten (22 procent) de voorkeur geeft aan een kampeerterrein.

De meeste accommodaties liggen echter zodanig, dat tijdens een dag-uitstapje één of meerdere hoogtepunten van Zeeland kunnen worden bezocht. Een paar voorbeelden? Het vestingstadje Sluis, de monumentenstad Zierikzee, het vissersplaatsje Yerseke, het pittoreske Veere of de historische steden Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee. Of zetten we toch maar koers naar Oostkapelle, dat zich voor het tweede jaar op rij het Schoonste Strand van Nederland mag noemen. Of om opnieuw met Saskia & Serge te spreken: ‘Zomer in Zeeland, een spoor in het duinzand; een stukje grond in groen verborgen’.

3 tips voor jouw bezoek aan Zeeland!

1. Deltawerken

Zeeland heeft een van de indrukwekkendste waterweringen van de Deltawerken; de Oosterscheldekering. Dit ‘achtste wereldwonder’ heeft schuiven die bij extreem hoog waterpeil neer beneden worden gelaten. De kering is met een gids te bezoeken, die je ook een kijkje biedt in een van de gigantische pijlers van het systeem.

2. Nationaal Park Oosterschelde

Een park zonder hekken, maar volledig omsloten door het water van de Oosterschelde. Op een rondvaartboot kun je er zeehonden of bruinvissen spotten. Bij laag water liggen de zeehonden op zandbanken te zonnen. Bruinvissen laten zich moeilijker ontdekken, bij deze walvisachtige is alleen de rugvin te zien als hij voorbij komt zwemmen.

3. Eet smakelijk

Zeeland is dé plek om te genieten van zilte zaligheden als mosselen, oesters, garnalen, krab en Oosterscheldekreeft. Minder luxe, maar zeker zo lekker: gewoon een harinkje happen bij een viskraam. En die vind je bij wijze van spreken in Zeeland op elke straathoek!

Liever naar een dichtbij buitenland?

Luxemburg

Denk dan eens aan Luxemburg. Bekend niet alleen vanwege de schitterende natuur, bossen, heuvels en bergen, maar ook geliefd om de prachtige steden zoals Luxemburg en pittoreske dorpjes als Clervaux, Vianden, Diekirch en Echternach. In Luxemburg kunnen zowel liefhebbers van outdoormogelijkheden als citytrips hun hart ophalen. En even bijkomen van een dag wandelen, fietsen of slenteren door een stad doe je op het terras van je eigen vakantiewoning op La Sapiniere.

Duitsland

Ferienpark Grafschaft Bentheim is de ideale bestemming voor een vakantie buiten Nederland, maar toch dichtbij. Bentheim ligt net over de grens en de Nederlands aandoende regio  met wind- en watermolens staat bekend om de fietsmogelijkheden. Rode fietspaddestoelen wijzen je de weg en geven de afstanden aan. Maar laat je niet misleiden: je bent wel degelijk in Duitsland. Dat zie je aan de glooiende heuvels en de Duitse huizenbouw. En ben je in de regio dan is een bezoek aan de historische stad Bad Bentheim een must.

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder