Weg met het wegwerpplastic

2.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Afvalberg
Foto: Ben Kerckx via Pixabay

Vroeger, toen vliegen nog leuk was (zie het filmpje op onze homepage), kreeg je aan boord je eten geserveerd op borden en met ‘echt’ bestek. Dat in de loop der tijd om allerlei redenen allemaal vervangen door plastic. Wegwerpplastic. Ontzettend slecht voor het milieu, maar daar hadden de airlines destijds geen oog voor. En we hadden er wellicht ook wat minder weet van. Dat het roer om moet met al dat plastic in de wereld mag zo ondertussen wel duidelijk zijn. En dat geldt ook voor het plastic in de lucht.

Deze week maakte United Airlines bekend dat ze de ‘milieuvriendelijkste vlucht ter wereld hebben uitgevoerd. Naast de recyclebare producten aan boord vloog de Boeing 737-900ER tussen Chicago en Los Angeles op een mix van 30 procent biobrandstof en 70 procent kerosine. Een reductie van de broeikasgassen met zo’n 60 procent, zo zegt de Amerikaanse maatschappij. Aan boord werd eten en drinken geserveerd in bakjes en bekers van recyclebaar materiaal en waren roerstokjes gemaakt van bamboe.

Ook Air France doet mee aan milieuvriendelijker initiatieven. Het wegwerpplastic gaat in de ban en wordt vervangen door recyclebare materialen. Dat betekent zo’n 100 miljoen plastic bekertjes, 85 miljoen stukken bestek en 25 miljoen plastic roerstaafjes minder. De eerste vlucht zonder plastic van Air France was op 5 juni tussen Parijs en Detroit.

Allemaal prima initiatieven om het ook in de lucht volledig plasticvrij te maken.

Minder vliegen?

Blijft natuurlijk de vraag of we dan ook niet minder moeten gaan vliegen. Het antwoord daarop kan natuurlijk ‘ja’ zijn als er alternatieve manieren om te reizen zijn. Een trein tussen Rotterdam en Parijs is net zo snel of sneller dan de vlucht Amsterdam naar Parijs. Goedkoper is het vaak niet. Maar misschien moeten we dan de treintickets goedkoper maken in plaats van de vliegtickets duurder.

Het antwoord is ‘nee’ als het gaat om langere vluchten of vluchten naar gebieden waar je niet op een andere manier naar toe kunt. Moeten we dan minder vliegen? Kan. Maar niet altijd is dat mogelijk. Als je bijvoorbeeld familie wilt bezoeken in het buitenland. Of zij jou. Roepen ‘minder vliegen’ is makkelijk, maar niet altijd een optie. Vliegen op biobrandstof is dat wel. En dat je daarvoor iets meer betaalt is dan wat mij betreft geen probleem.

Wat aan boord van vliegtuigen gebeurt is de verantwoordelijkheid van de vliegtuigmaatschappijen en alle lof om daar het plastic gebruik te verminderen.
Maar dat plastic. Dat wereldwijde probleem van plastic soep in de oceanen. Plastic afval op de straten, plastic flesjes en ander plastic in de bermen, in bossen en op de stranden. Weet je wie daarvoor verantwoordelijk zijn?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder