Bloggen over eten

0.80769230769231 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Eten @ Puur op reis
Eten @ Puur op reis
'Blog jij wel eens over eten?' Deze vraag werd me van de week gesteld toen ik vertelde dat ik net naar Amsterdam geweest was en daar spontaan een hapje gluten- en vleesvrij had gegeten. Het antwoord daarop is 'ja'. Maar eigenlijk alleen als ik ook daadwerkelijk iets te melden heb. 'En hoe doe je dat op reis?' was de volgende vraag.

Tja, dat is altijd even een dingetje. Want als ik op persreis ga moet ik echt wel vooraf melden dat ik glutenvrij (geen keus) en geen vlees (eigen keus) eet. En nee, dat betekent niet dat ik vegetarisch ben, want ik eet wel vis. Dit omdat het anders soms bijna onmogelijk wordt iets te verzinnen dat zowel glutenvrij als vlees- en visloos is. En ik wil het anderen niet al te moeilijk maken. Een ander 'dingetje' zijn (pers)bijeenkomsten met hapjes of pers- of relatielunches. Ook daar laat ik altijd weten dat ik een dieet volg, meestal met een smakelijk resultaat.

Even melden hoe en wat. Het hoort erbij. Verrassend genoeg blijkt het meestal dus geen enkel probleem te zijn. Nu maak ik er zelf geen drama van als ik twee keer per dag een bordje sla te eten krijg. Aangevuld met een glutenvrije cracker, die ik altijd bij me heb, is dat prima eten. Maar grappig genoeg krijg ik juist vaak super lekkere gerechten. Zo smakelijk en fantasievol dat het gezelschap met water in de mond naar mijn bordje staart terwijl zij voor hun neus het zoveelste vleeshompje hebben liggen. Dan ben ik de bofkont. Echt.

Wel of geen punt

Over dat vlees. Een andere vraag is vaak of ik er een probleem mee heb dat andere mensen dat eten. Welnee. Daar zeg ik ook nooit iets over omdat het mijn keus is om het niet te doen omdat ik het a. niet zo lekker vind, en b. vanwege de dieren en hoe we daarmee omgaan. Maar het is ook de keus van anderen om het wel te eten. Dat is voor mij geen enkel punt.

Wat ik wel een punt vind is als mensen denken dat die croutons wel even van mijn sla afgehaald kunnen worden. Nee. Helaas. Dat heet kruisbesmetting en dat is voor mij niet zo goed. En ook die friet, gebakken in de frituurpan met snacks, kan ik jammer genoeg niet eten.  En ijs... ook niet altijd glutenvrij. Net als drop, sauzen en soepen. Ook kan ik niet 'delen' met boter, jam en ander beleg. Daar moet ik wel een punt(je) van maken en dat leg ik dan ook graag even uit omdat het misschien wat 'hebberig' overkomt als je als eerste spullen van een schaal pakt.Echt. Dat heeft een reden.

Menukaart spellen

eten @ Puur op reis
eten @ Puur op reis
Ga ik niet op persreis en wil ik spontaan ergens uit eten dan moet ik echt de menukaart spellen, elk ingrediënt navragen en de keuken op het hart drukken mijn visje niet op dezelfde plank te kruiden als die waar al een ander in de bloem gewenteld exemplaar heeft gelegen. En nootjes zijn geen probleem. Melk ook niet. En kaas... mmm, lekker!  

En dat bloggen: nu dus. Of wanneer ik ergens bijzonder verrassend en lekker heb gegeten, zoals in Riga en op Malta en Gozo. Want over die pareltjes onder de zwijnen heb ik het graag.

Reactie toevoegen

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

Op Puur op reis vind je heel veel tips en artikelen met handige informatie onder ‘handig’ en ‘reisnieuws’. Omdat het bijna vakantietijd is hebben we 21 tips handige geselecteerd, van toepassing vóór, tijdens en na je vakantie. Heb je ook nog een handige tip? We vinden het fijn als je jouw tip of opmerking deelt. Translation in English available below tip number 21.

Lees verder