Sensationeel, de smaak van Japan
Nederland kent een aantal heerlijke stukjes Japan. De Japanse Tuin in het landgoed Clingendael, op de grens van Den Haag en Wassenaar, is de bekendste als het gaat om zeldzaam groen. Wie wil ontdekken hoe zeldzaam lekker Japanners kunnen koken, gaat bij voorkeur naar de Amsterdamse wijk De Pijp.
In hotel Okura in de Ferdinand Bolstraat tovert chef-kok Masanori Tomikawa in restaurant Yamazato steevast de allermooiste gerechten op tafel, al sinds 2002 als drager van een Michelinster. Voor deze speciale gelegenheid gaan hij en zijn teamleden aan de slag met dorade en geelvinmakreel, die onder meer in de vorm van sashimi, sushi en tempura worden gepresenteerd. De proeverij is onderdeel van een ceremoniële plechtigheid in het Okura, dat zes restaurants in ons land zich voortaan Japanese Food and Ingredient Supporter Store mogen noemen.
Naast Yamazato – dat zal niemand verbazen – zijn ook Sazanka (eveneens Okura), EN in Amsterdam, Shiro in Den Bosch, Raku in Uithoorn en Hokkai Suisan in IJmuiden uitverkoren om ambassadeurs te zijn van prachtige en vooral duurzame producten uit Japan. Een dergelijke certificaat wordt door het Japanse ministerie van landbouw, bosbouw en visserij (MAFF) uitsluitend uitgegeven aan internationale restaurants en winkels, die proactief Japans voedsel en ingrediënten gebruiken.
Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 4000 zogeheten supporters stores in vijftig landen, waarbij Hongkong met 916, China met 737 en Thailand met 448 stuks de koplopers zijn. Maar ook de VS (355), Vietnam (285) en Singapore (228) doen op dit gebied al goed mee. In Europa behoren Frankrijk (172) en Italië (55) tot de voorhoede. De Japan External Trade Organization (JETRO) doet er echter alles aan die aantallen – in nauwe samenwerking met eerdergenoemd ministerie - in de naast toekomst verder uit de bouwen.
Boek hier om Japan zelf eens te ontdekken
Na al die informatie over Japan is het tijd om van Japan te proeven. De smaken zijn stuk voor stuk fenomenaal, de presentaties magistraal. Verse vis, gember, sake; de smaak van Japan is super. Tomikawa en de zijnen zetten in de Ferdinand Bolstraat fantastische, kleurrijke kunstwerken voor, en dat zal de naamgever van de straat deugd hebben gedaan. Echt sensationeel is het proeven van verse wasabi, die Masanori Tomikawa raspt van de delicate worstelstam van de Wasabia japonica. Dergelijke stammen zijn niet alleen bederfelijk, maar ook moeilijk te kweken en kennen een groeiperiode van minstens anderhalf jaar. Het is wel weer zo’n voorbeeld dat vers voorrang verdient…