Sensationeel, de smaak van Japan

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Keukenteam Okura ©puuropreis.nl
Keukenteam Okura ©puuropreis.nl

Nederland kent een aantal heerlijke stukjes Japan. De Japanse Tuin in het landgoed Clingendael, op de grens van Den Haag en Wassenaar, is de bekendste als het gaat om zeldzaam groen. Wie wil ontdekken hoe zeldzaam lekker Japanners kunnen koken, gaat bij voorkeur naar de Amsterdamse wijk De Pijp.

In hotel Okura in de Ferdinand Bolstraat tovert chef-kok Masanori Tomikawa in restaurant Yamazato steevast de allermooiste gerechten op tafel, al sinds 2002 als drager van een Michelinster. Voor deze speciale gelegenheid gaan hij en zijn teamleden aan de slag met dorade en geelvinmakreel, die onder meer in de vorm van sashimi, sushi en tempura worden gepresenteerd. De proeverij is onderdeel van een ceremoniële plechtigheid in het Okura, dat zes restaurants in ons land zich voortaan Japanese Food and Ingredient Supporter Store mogen noemen.

Naast Yamazato – dat zal niemand verbazen – zijn ook Sazanka (eveneens Okura), EN in Amsterdam, Shiro in Den Bosch, Raku in Uithoorn en Hokkai Suisan in IJmuiden uitverkoren om ambassadeurs te zijn van prachtige en vooral duurzame producten uit Japan. Een dergelijke certificaat wordt door het Japanse ministerie van landbouw, bosbouw en visserij (MAFF) uitsluitend uitgegeven aan internationale restaurants en winkels, die proactief Japans voedsel en ingrediënten gebruiken.

japanese_food_okura
food_okura
Masanori_Tomikawa
japanese_food
okura_japanese_food
food_japan
okura_team
1/7 
start stop bwd fwd

Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 4000 zogeheten supporters stores in vijftig landen, waarbij Hongkong met 916, China met 737 en Thailand met 448 stuks de koplopers zijn. Maar ook de VS (355), Vietnam (285) en Singapore (228) doen op dit gebied al goed mee. In Europa behoren Frankrijk (172) en Italië (55) tot de voorhoede. De Japan External Trade Organization (JETRO) doet er echter alles aan die aantallen – in nauwe samenwerking met eerdergenoemd ministerie - in de naast toekomst verder uit de bouwen.

Boek hier om Japan zelf eens te ontdekken

Na al die informatie over Japan is het tijd om van Japan te proeven. De smaken zijn stuk voor stuk fenomenaal, de presentaties magistraal. Verse vis, gember, sake; de smaak van Japan is super. Tomikawa en de zijnen zetten in de Ferdinand Bolstraat fantastische, kleurrijke kunstwerken voor, en dat zal de naamgever van de straat deugd hebben gedaan. Echt sensationeel is het proeven van verse wasabi, die Masanori Tomikawa raspt van de delicate worstelstam van de Wasabia japonica. Dergelijke stammen zijn niet alleen bederfelijk, maar ook moeilijk te kweken en kennen een groeiperiode van minstens anderhalf jaar. Het is wel weer zo’n voorbeeld dat vers voorrang verdient…

Reactie toevoegen

Ook interessant...

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

Op Puur op reis vind je heel veel tips en artikelen met handige informatie onder ‘handig’ en ‘reisnieuws’. Omdat het bijna vakantietijd is hebben we 21 tips handige geselecteerd, van toepassing vóór, tijdens en na je vakantie. Heb je ook nog een handige tip? We vinden het fijn als je jouw tip of opmerking deelt. Translation in English available below tip number 21.

Lees verder