Tips voor het boeken van een (goedkope) vakantie

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: Vliegtuig in de wolkenHeerlijk, vakantie. Er lekker tussenuit. Naar bos, strand, zee, of misschien een stedentrip. Een paar dagen, een paar weken… het is aan jou. Het bepalen van je bestemming, het boeken van je vakantie en het inpakken van je koffer, alles is een deel van de voorpret. Om de voorpret ook pret te laten zijn geven we je wat tips voor het boeken van een (goedkope) (vlieg)vakantie. Zodat je onbezorgd op pad kunt en op de plek van bestemming alleen nog maar hoeft te genieten.

Reviews, beoordelingen

Altijd handig om te zien wat anderen van het hotel, de stad, het pretpark, de luchtvaartmaatschappij of het museum vonden. Je kunt reviews lezen (en zelf ook schrijven) op diverse sites.

Boeken via internet

  • Wanneer je via internet boekt let er dan op dat alle adresgegevens, het telefoonnummer en bezoekadres van de reisaanbieder op de website staan. Dit is wettelijk verplicht.
  • Kijk of de aanbieder van de reis of het vliegticket is aangesloten bij ANVR en Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Zo voorkom je dat je bij faillissement van de reisorganisatie je geld kwijt bent.
  • Reisorgansaties en luchtvaartmaatschappijen moeten bij het boeken de totaalprijs vermelden, dus inclusief administratiekosten of toeslagen.
  • Houd bij veilingssites in de gaten of je niet verplicht bent bij je goedkoop geboekte hotel een duur diner te gebruiken.
  • Bij veilingen is annulering niet mogelijk.
  • Vergelijk tickets, hotels en vakanties op verschillende websites. Kijk ook naar de voorwaarden. Soms moet je op de ene site een paar euro meer betalen voor een hotelkamer, maar is annuleren wel gratis!
  • Normaal gesproken heb je bij het kopen van producten via internet een wettelijke bedenktijd. Dit geldt NIET voor het boeken van reizen.
  • Print alle informatie uit op het moment dat je de reis boekt! Informatie kan aangepast worden en met een print heb je bewijs van wat er afgesproken is.
  • Betaal met iDEAL of creditcard alleen via een verbinding die beveiligd is: https:// in de adresbalk. Kijk onderaan in de pagina of in de adresbalk ook of je een hangslotje ziet.

Reisdocumenten, visa, vaccinaties

Kijk goed welke voorwaarden er zijn voor paspoort en/of visa het vakantieland waar je heen wilt. Dit geldt ook voor voor vaccinaties.

Verzekeringen

Sluit altijd een reisverzekering af. Ga je vaker per jaar op reis dan kan een doorlopende reisverzekering voordelig zijn. Ook een annuleringsverzekering kan handig zijn. Die moet je wel afsluiten binnen een week na het boeken van de reis. Ook kun je kiezen voor de combinatie doorlopende reisverzekering/doorlopende annuleringsverzekering.
Kijk ook of je zorgverzekering dekking geeft tijdens de reis. Welke andere verzekeringen (ticketverzekering, omboekverzekering, wintersportdekking) nog nodig zijn hangt af van je wensen.

Bespaartips voor je vliegvakantie/hotelboeking

  • Houd rekening met je budget. De reis en je accommodatie is één deel van je reis.
  • Last-minutes zijn niet altijd het goedkoopst. Zeker voor losse tickets geldt dat hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het ticket is.
  • Boek je hotelkamer niet ter plekke bij de receptie. Deze ‘walk in rates’ zijn vaak veel duurder. Het is goedkoper om via je mobiele telefoon via hotelsites als Booking.com en Trivago te boeken. Desnoods doe je dat voor de deur van het hotel!
  • Het kan vaak behoorlijk in prijs schelen of je buiten het weekend, hoogseizoen, vakantieperiodes of feestdagen op vakantie gaat. Ben je toch verplicht om in het hoogseizoen te gaan, boek dan vroeg en profiteer van vroegboekkortingen of gezinsacties.
  • Het kan voordelig zijn om vanaf een andere luchthaven dan Schiphol te vliegen.
  • Kijk of je vakantie voordeliger is als ‘pakket’, of door alle onderdelen apart te boeken. Houd in dat geval ook rekening met bijkomende kosten.
  • Het kan goedkoper zijn om heen te vliegen op woensdag, donderdag en zaterdag. Terug zijn de tarieven vaak lager op zondag, dinsdag en woensdag.
  • De voordeligste dag voor het boeken van tickets is op dinsdag en woensdag.
  • Sommige landen staan er om bekend goedkoop te zijn. Binnen Europa zijn dat bijvoorbeeld Hongarije, Tsjechië, Polen, Kroatië en Slowakije. Buiten Europa zijn landen als Thailand of Indonesië nog redelijk betaalbaar.

Heb jij nog (bespaar)tips?

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder