De vele kanten van Utrecht

1.0769230769231 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
De bekende skyline van Utrecht ©0805edwin-pixabay
De bekende skyline van Utrecht ©0805edwin-pixabay

Utrecht: stad van Dick Bruna en zijn nijntje, de Domtoren, het Rietveld Schröderhuis, Museum Speelklok, winkelcentrum Hoog Catharijne. Maar ook van studentencafés, restaurants in werfkelders, evenementen, wandelingen, boottochtjes over de grachten, sport. De vierde stad van Nederland kan zich in alles meten met de grote drie: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Op meer dan één gebied torent Utrecht zelfs boven genoemde steden uit. Soms figuurlijk, soms letterlijk, zoals met de Domtoren. Met een hoogte van 112 meter hebben we te maken met de hoogste kerktoren van ons land en bovendien het hoogste gebouw van de stad. Niet voor niets beklimmen jaarlijks duizenden mensen uit binnen- en buitenland – al dan niet met een ervaren gids - de 465 traptreden om boven van het fenomenale uitzicht over Utrecht en regio te genieten. Het gotische gebouw bepaalt al sinds het jaar 1382 (!) de skyline.

Bouwkundig hoogstandje

Liefhebbers van bouw en –stijlen komen in Utrecht sowieso aan hun trekken. Van het Academiegebouw uit 1891 (te vinden aan het Domplein) tot ZIMIHC (Zat Ik Maar In Hoog Catharijne), het in 1993 geopende theater aan de Bouwstraat, ondergebracht in een voormalige Nederlands Hervormde Gemeente School. In de Prins Hendriklaan, in de buurt van het Wilhelminapark, staat een icoon als het gaat om moderne architectuur. Het Rietveld Schröderhuis uit 1924 is volgens velen het hoogtepunt van kunststroming De Stijl. Opdrachtgeefster Truus Schröder woonde er van 1925 tot haar dood in 1985; eerst met haar drie kinderen, later met architect Gerrit Rietveld samen. De creatie staat sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De woning is te bezoeken, maar in verband met de beperkte ruimte is vooraf boeken noodzakelijk.

Speelplezier in het museum

Dat laatste hoeft weer niet in Nederlands ‘allerleukste museum voor peuters en kleuters’, zoals het nijntje museum in het Museumkwartier zichzelf omschrijft. Kruipen, zoeken, ruiken, dansen; het kan allemaal aan de Agnietenstraat. En dat allemaal dankzij Dick Bruna (1927-2017, die met recht één van de belangrijkste Utrechtenaren mag worden genoemd. Hij creëerde namelijk nijntje, die zou uitgroeien tot het beroemdste konijn ter wereld. Bruna schreef en illustreerde liefst 124 prentenboeken. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen vertaald en in totaal zijn er wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren van verkocht. Maar dat hoeven de peuters en kleuters natuurlijk allemaal nog niet te weten, zij kunnen in dit bijzondere museum vooral heerlijk spelen en ravotten.

Vrolijke muziek en wielrenners

Lars Boom in de proloog van de Tour 2015 in UtrechtHeel anders gaat het eraan toe aan de Steenweg, in het hartje van de binnenstad. In Museum Speelklok mag je ook veel dingen aanraken en gebruiken, maar je moet wel een beetje voorzichtig doen. Hier vind je namelijk een prachtige collectie muziekinstrumenten, van het kleinste speeldoosje tot de grootste dans- en draaiorgels. Kortom, vrolijke muziek wordt hier gegarandeerd! En dan kun je nog naar… Neen, op die manier wordt de lijst veel en veel te lang. We willen afronden met de bijzondere band tussen Utrecht en de wielersport. Fietsfans kwamen twee keer in groten getale naar de Domstad: in 2010 toen een etappe in de Ronde van Italië door de stad kwam en in 2015 bij de start van de Tour de France (foto). En wellicht wordt de drie-eenheid volgemaakt, want er zijn plannen om in 2020 de Ronde van Spanje naar Utrecht te halen.

Veel mensen willen daar niet op wachten, Utrecht is nu al interessant genoeg. Het aantal hotelgasten nam in de afgelopen jaren bijvoorbeeld stevig toe, aldus cijfers van het CBS. Zo bezochten in april 2017 rond de 44.000 gasten de stad, terwijl dat er in dezelfde maand van 2015 nog 33.000 waren. Utrecht als heerlijke stedentrip, steeds meer mensen doen het.

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder