Italië heeft nog lange weg te gaan naar herstel toerisme

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Italië

Net als Spanje, Griekenland en Frankrijk is ook Italië een populaire bestemming voor vakanties. Dit jaar zal er door de Covid-19 uitbraak een groot gat worden geslagen in de toeristische bodem van deze landen. Italië, dat een van de zwaarst getroffen landen van Europa is, wacht nog een lange weg voordat het toerisme weer (een beetje) op gang komt. Update 16 mei: Italië laat vanaf 3 juni weer reizen van en naar het buitenland toe.

Vanaf 3 juni staat Italië weer reizen van en naar het buitenland toe, zo is vandaag bepaald door de regering. Vanaf dezelfde datum mogen Italianen weer onbeperkt door het hele land reizen. De overheid heeft besloten om te wachten met de versoepeling van de coronamaatregelen tot na de nationale feestdag van 2 juni. Eerdere versoepeling zou wellicht leiden tot massale verplaatsingen in de aanloop naar deze dag en op de dag zelf. Italië kent sinds 10 maart een lockdown.

 Vakantiemogelijkheden in Italië

Natuurlijk geldt het voor alle landen: de gevolgen van de shut- en lockdowns hakken er flink in. Als we ons focussen op Italië: het land heeft tussen maart en mei al 30 miljoen toeristen verloren. In 2019 bezochten meer dan 216 miljoen toeristen Italië. Volgens cijfers van de World Travel & Tourism Council (WTTC) draagt het toerisme voor zo’n 13 procent bij aan het BBP van het land. Deze inkomstenbron is opgedroogd. Hotels en restaurants zijn leeg, airlines houden hun toestellen aan de grond en zo’n vier miljoen Italianen zijn hun baan in het toerisme, al dan niet voorlopig, kwijt. Aan het eind van het jaar worden naar verwachting zo’n 170 miljoen bezoekers geteld en dat is 60 procent minder dan in 2019. Het totale verlies in geld tegen het eind van dit jaar zal naar verwachting meer dan 200 miljard euro zijn.

Herstel pas vanaf 2021

Het herstel van het toerisme hangt af van de binnenlandse ontwikkelingen in de corona-pandemie, maar ook met die van de hele wereld. Een voorzichtig herstel wordt pas verwacht vanaf 2021, aldus Assoturismo, die de toeristische sector vertegenwoordigd.

Volgens ‘Wanted in Rome’ zal een van de strategieën om het toerisme weer wat op te pompen bestaan uit het stimuleren van de bevolking om hun vakantie in eigen land door te brengen. Of dat in de huidige economische omstandigheden haalbaar is moet nog maar worden afgewacht. En of de buitenlandse toeristen hun weg weer weten te vinden is ook nog een grote vraag. Wanted in Rome zegt dat de sociale afstandsmaatregelen zullen doorgaan. Dit betekent minder plaatsen in vliegtuigen en treinen en een verminderde capaciteit van hotels en andere accommodaties. Dat kan weer leiden tot verhoging van de prijzen. Sowieso is de animo van Nederlanders om de zomervakantie te boeken, zeker al minder. Maar heb je plannen? Kijk dan eens naar het aanbod.

Lees ook:

Kunnen we deze zomer nog naar Spanje?

Zit een zomervakantie in Frankrijk er in dit jaar?

Elke dag veel lopen, is echt gezond

Nederlander boekt amper voor de zomervakantie

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Coronavoucher... hoe zit het nou?

Coronacrisis leidt tot virtueel reizen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Mondkapjes in Europa: waar wel, waar niet

Onze reisreportages over Italië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder