Duitse wijn en wellness

0.69444444444444 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Wijnen
Wijnen
Veel Nederlanders weten dat Duitsland het wellnessland bij uitstek is. Maar wist je dat Duitsland ook heerlijke wijnen heeft. Veel wijndrinkers hebben vast al eens een wijntje gedronken van het druivenras Riesling, Silvaner, Rivaner of rode Spätburgunder. Duitsland telt 13 wijnbouwregio's, elk met hun eigen cultuur en traditie. Overigens genieten niet alleen wijnliefhebbers van de zonnige hellingen van de Duitse wijnregio's. De heuvelachtige landschappen, vaak doorsneden door rivieren en de talrijke wijndorpjes, zijn ook bij wandelaars en fietsers populair. Wellness, wijn, leuke steden, prachtige natuur en de ligging vlakbij Nederland maakt van Duitsland dan ook een ideale bestemming voor een korte of langere vakantie.


Uniek in Duitsland is de kleinschaligheid van de wijnbouw. Ook is het grotendeels handwerk en kun je vaak bij de wijnboerderijen een kijkje nemen. Dat maakt een 'reisje langs de wijn' nog eens extra genieten.
Van alle Nederlanders die naar Duitsland gaan blijft 26 procent een paar dagen of een weekend. Ruim 30 procent boekt een vakantie van 6 tot 10 dagen. Gemiddeld duurt een wijnreis 7,9 nachten. En wie van een feestje houdt: er zijn maar liefst zo’n 1000 wijnfeesten per jaar in Duitsland.

De Duitse wijnstreken

De Ahr

Duitsland
Duitsland
Het noordelijkste wijngebied van Duitsland en ook wel het altaar van Bacchus, ofwel het ‘rode wijnparadijs’ genoemd. De Romeinen hadden destijds al snel door dat het klimaat in dit dal zeer gunstig was en plantten hier de eerste wijnstokken. Bekende druivenrassen: de Spätburgunder (pinot noir) en de Frühburgunder.
Bezienswaardigheden: de Rotweinwanderweg; een wijnwandeling met proeverij in de oude bunker Mittelrhein. Wellness en genieten gaan hand in hand in de thermen van Bad Bodendorf en Bad Neuenahr

Baden
Baden is een uniek wijnbouwgebied dat wijnen van de allerhoogste kwaliteit levert. Door de beschutte ligging, tussen het Odenwald en het Zwarte Woud aan de ene kant en de Vogezen aan de andere kant, is dit de zonnigste en warmste regio van Duitsland. Dankzij dit milde, bijna mediterrane klimaat, en de goede bodem is Baden een van de beste wijnstreken van Europa. In Baden vind je per inwoner ook de meeste sterrenkoks van Duitsland.
Druivenras: de Burgunderdruif

Franken
Franken is een smeltkroes van middeleeuwse stadjes en dorpjes, schilderachtige landschappen, een bijna mediterraan klimaat en een eeuwenoude wijncultuur. Zelfs Goethe wist de wijnen uit Franken te waarderen: "Stuur mij nog wat flessen uit Würzburg, want andere wijn smaakt mij niet meer." Franken is ook een van de modernste wijnstreken met internationaal bekroonde topwijnen en moderne wijnarchitectuur.
Bezienswaardigheden: historische gebouwen en moderne vinotheken.

Hessische Bergstraße
In 1971 is de Hessische Bergstraße een zelfstandige wijnstreek geworden. Dit kleinste van de dertien Duitse wijnbouwgebieden bestaat eigenlijk uit twee gebieden die een stuk uit elkaar liggen. Het gebied Starkenburg ligt ten zuiden van Darmstadt met de plaatsen Alsbach, Zwingenberg, Bensheim en Heppenheim. Het Odenwälder Weininsel ligt in en rondom Groß-Umstadt en Roßdorf. Al in de 8e eeuw wordt de wijnbouw in dit gebied in de oorkonden in verband gebracht met de Abdij van Lorsch. 
Bezienswaardigheden: het Kloster Lorsch waar met de Lorscher Codex wijngeschiedenis werd geschreven. 

Midden-Rijn
Duitsland
Duitsland
120 kilometer rivier kronkelt tussen Bingen en Bonn door het historische landschap van de Midden-Rijn. De scheidslijn tussen de twee delen van het gebied wordt gevormd door het Siebengebirge en de Lorelei een 132 meter hoge rots met schitterend uitzicht langs de rechteroever van de Rijn bij het Duitse Sankt Goarshausen. Een volksverhaal vertelt dat bovenop de Lorelei een zingende nimf met gouden haren zat. Met haar gezang leidde ze de schippers af die daardoor tegen de rots voeren. Onder aan de Lorelei staat een standbeeld van de nimf. Het stuk Rijn tussen Koblenz en Bingen is UNESCO werelderfgoed, een van de 37 werelderfgoedlocaties die Duitsland rijk is. 

Moezel
Moezel, Saar en Ruwer kronkelen met scherpe bochten door een cultuurlandschap waarin de Kelten en Romeinen al 2000 jaar geleden wijndruiven teelden. De steile hellingen en terrassen liggen op het zuiden of zuidwesten. In dit microklimaat gedijen niet alleen de wijnstokken, maar ook zeldzame planten en dieren. 
Wijnsoort: de Moezel wordt ook wel het rieslingparadijs genoemd met wijnen die tot de beste ter wereld gerekend worden. Het is het oudste wijngebied van Duitsland met de steilste wijnbergen van Europa 

Nahe
Zacht groen, romantische rivierdalen en dramatische rotsformaties: dit is het beeld van de wijnstreek Nahe in het zuidwesten van Duitsland. Het milde klimaat zorgt ervoor dat de druiven vroeg rijp worden en een aangename zuurheid ontwikkelen.
Wijnsoort: de Riesling. Deze wordt in een designerfles gebotteld met daarop een edelsteen uit Idar-Oberstein.
Bezienswaardigheden: Nahe staat bekend als het proeflokaal van Duitsland. De 130 kilometer Naheweinstrasse biedt dan ook leuke wijndorpen, burchten en natuurschoon zoals de Rotenfels of het Trollbach-dal.

Pfalz
In het milde, haast mediterrane klimaat groeien behalve druiven ook amandelen, vijgen, citroenen en olijven. Deze wijnstreek is makkelijk met de fiets of te voet te ontdekken via de Duitse Weinstraße. Deze toeristische wijnroute is de oudste in zijn soort ter wereld, en vormt tussen Bockenheim in het noorden en Schweigen aan de Franse grens de verbinding tussen een groot aantal wijndorpen.
Druivenrassen: de witte druivenrassen Gewürztraminer en Scheurebe. De blauwe druivenrassen als de Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder (pinot noir) en Regent. 
Bezienswaardigheden: de Rad- und der Wanderweg. 

Rheingau
Er is een lange traditie van wijnbouw door de kloosters in de Rheingau. Hierdoor waren de wijngaarden uit de Rheingau met hun topwijnen altijd zeer welkom bij alle belangrijke adelshuizen. De Rheingau staat wereldwijd hoog in aanzien door de hogeschool voor de wijnbouw, de "Fachhochschule für Weinbau und Oenologie" in Geisenheim. Druivenrassen: Riesling en Spätburgunder (pinot noir).
Bezienswaardigheden: Kloster Eberbach, een futuristische wijnkelder in historisch klooster.

Vakantie naar Duitsland? Zoek en boek je autovakantie...

Rheinhessen
Met 26.000 hectare is Rheinhessen langs de Rijn het grootste grootste wijnbouwgebied van Duitsland. In de driehoek tussen Mainz, Worms en Bingen vind je veel dynamiek levendige netwerken van wijnliefhebbers, zoals "Message in a bottle". Voor innovaties zorgen organisaties als "Grosses Gewächs Rheinhessen", "Selection Rheinhessen", "Ecovin" of "Wein vom Roten Hang". Mainz en Rheinhessen vertegenwoordigen Duitsland in de internationale club van "Great Wine Capitals". 
Bezienswaardigheden: wijnproeven in een koeienstal, de Kuhkapellen. 

Saale-Unstrut
De ongerepte landschappen met wijnbergen, steile terrassen, eeuwenoude muren en romantische wijnberghuisjes zijn bepalend voor het wijnbouwgebied Saale-Unstrut. Het evenwichtige klimaat, de bodem, de gerichte regulering van de opbrengst en de ervaren handen van de wijnboeren leveren karakteristieke wijnen van hoogstaande kwaliteit op. Zoals Goethe al zei: “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken".
Bezienswaardigheden: de Goetheradweg, een fietsroute van 90 km door Sachsen-Anhalt en Thüringen. Het middeleeuwse cultuurlandschap en de dom van Naumburg zijn kandidaat 
voor de Werelderfgoedlijst Saale-Unstrut. 

Saksen
De Saksische wijnstreek aan de Elbe is de meest noordoostelijke en een van de kleinste van Europa. Er vindt al 850 jaar wijnbouw plaats. Heel bijzonder zijn de kleine terreintjes, waarop meer dan 3000 kleine wijnbouwers werken.
Druivensoorten: Saksen heeft een grote verscheidenheid aan druivenrassen. Uniek is de teelt van de Goldriesling. Het grootste deel van de Saksische wijnen wordt in de regio gedronken.
Bezienswaardigheden: Schloss Wackerbarth en Schloss Proschwitz.

Württemberg

Duitsland
Duitsland
Het gebied produceert als enige wijngebied meer rode dan witte wijnen (80 procent is rood) en is het laboratorium voor nieuwe wijnen. Het aandeel rode wijnen is 80 procent. Omdat 71 procent van de teeltoppervlakte uit hellingen met een stijgingspercentage tot 20 procent bestaat is het werk op de hellingen uiterst moeizaam.
Druivensoorten: Lemberger en Trollinger en Dornfelder.
Bezienswaardigheid: de Weinschule in Weinsberg 

Wijnsoorten wit
Riesling 
Silvaner 
Rivaner (Müller-Thurgau) 
Grauburgunder (Pinot Gris) 
Weissburgunder (Pinot Blanc) 

Wijnsoorten rood
Spätburgunder (Pinot Noir) 
Dornfelder 
Portugieser 
Trollinger 
Lemberger 

Rode wijngebieden: Ahr en Württemberg
Witte wijngebieden: Moezel, Mittelrhein en Rheingau

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder