VAE: een jong land van 7 emiraten

1.0833333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Moskee Abu Dhabi
Moskee Abu Dhabi
De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven samenwerkende emiraten die zich verenigd hebben, samenwerken en zo één land vormen, met ruimte voor onderlinge verschillen. Hoewel de oudste nederzettingen binnen de emiraten al van eeuwen voor onze jaartelling stammen, is de Verenigde Arabische Emiraten als zelfstandig land relatief jong. Op 2 december 1971 werd de VAE na jaren Brits bewind, een zelfstandige staat. Jaarlijks wordt deze onafhankelijkheid uitbundig gevierd. Tot 1972 bestond de VAE uit zes staten, te weten het grootste emiraat Abu Dhabi, het bekendste emiraat Dubai en de kleinere emiraten Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn en Fujairah. In 1972 sloot ook Ras al-Khaimah zich bij de VAE aan.

VAE in het kort:

Zicht op Dubai
Zicht op Dubai
Het staatshoofd is president Khalifa bin Zayed Al Nahayan van de Al Nahyan-stam van Abu Dhabi.
Regeringsleider is minister-president Mohammed bin Rashid Al Maktoem van de Maktoem-stam uit Dubai.
Het parlement bestaat uit één kamer, de  Majlis al-Ittihad al-Watani. De helft van de leden wordt aangewezen door de emirs. De andere helft werd op 16 december 2006 voor het eerst gekozen door de mannelijke inwoners. De majlis heeft slechts een adviserende rol.
De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten te bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah.
In de VAE heerst geen politieke vrijheid.
Door de grote olievoorraad van het land betalen de inwoners geen belasting. De overheid betaalt de ziektekosten en de kosten van een universitaire studie, ook voor burgers van de VAE die in het buitenland studeren.
De totale oppervlakte van de Verenigde Arabische Emiraten is 83.600 km² . Er wonen bijna 5 miljoen mensen.
Spreektalen: Engels en Arabisch.
Munteenheid is de dirham.

Geloof

De Islam is de staatsgodsdienst en tevens de grootste religie van het land (76 procent). Het Hindoeïsme wordt beleden door 15 procent van de totale bevolking en ruim 9 procent hangt het Christelijk geloof aan.

Olie en andere inkomstenbronnen

 

Markt
Markt
Uiteraard is aardolie een belangrijke bron van inkomsten voor de Emiraten. Daarnaast zijn zeker Abu Dhabi en Dubai enorm in ontwikkeling en dragen grote bouwprojecten, zich uitbreidende industrieën, een snel groeiende dienstensector en een zeer snel groeiende toeristenindustrie bij aan een diversere economie. De toeristenindustrie wordt gekoesterd en er wordt van alles uit de kast gehaald om het de vakantiegangers en bezoekers naar de zin te maken. De sociale regels zijn soepeler, en in hoog tempo worden hotels en projecten om toeristen te vermaken uit de grond gestampt. Toch heeft de recessie van 2007 ook toegeslagen op vooral de ontwikkelingen in Dubai. Vanaf 2010 is er weer een kentering ten goede en stijgt het aantal toeristen. 

Visum en paspoort

Je hebt voor een bezoek of vakantie aan de Verenigde Arabische Emiraten een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 3 maanden geldig is. Een visum krijg je bij aankomst op de luchthaven: een gratis stempel in je paspoort dat een maand geldig is.
Let op: heb je een stempel van Israël in je paspoort dan kan de toegang tot de VAE worden geweigerd. Er bestaat de mogelijkheid om een tweede paspoort aan te vragen bij je gemeente. Dit is echter maar twee jaar geldig. 

Veiligheid

Schoenen
Schoenen
De Verenigde Arabische Emiraten zijn heel veilig. De wetten zijn streng, de boetes hoog . Wij wilden in Dubai de weg oversteken op een plek waar dat niet is toegestaan. Direct kwam er een verkeersregelaar naar ons toe die ons hielp om op een andere plek over te steken en ons ervoor waarschuwde dat als de politie ons zou betrappen op een overtreding als deze, dat dit een boete van omgerekend 100 euro zou zijn.  Ook is er vrijwel geen criminaliteit. Wij zagen in de Dubai Mall hoe een vrouw haar tas op een bankje legde en doodgemoedereerd een eindje verderop met iemand ging praten. Niemand bekeek de tas of probeerde hem te pakken. Als vrouw kun je, ook alleen, heel goed reizen in de Emiraten. Ben je alleen, dan kun je ervoor kiezen om in een speciale ‘vrouwentaxi’ te stappen. Ook heeft de metro in Dubai een speciale wagon waar alleen vrouwen in mogen. Het zijn niet alleen Arabische vrouwen die hier gebruik van maken, maar nodig is het absoluut niet. 

Boek deze, of een andere cruise bij Cruisetravel. 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder