Snufjes genieten op Gozo

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
blulagoongroot.jpg

Van Malta is het maar vijf kilometer varen naar Gozo, het eiland met een heel eigen gezicht. Waar het geweld van een beukende zee op grillige rotsen wordt afgewisseld met geduldige golven op goudgele stranden. Waar een gierende wind kan omslaan in een gulle verkoelende bries. Waar groene landschappen zich glooiend plooien om slaperige stadjes. Waar eeuwenoude ruïnes worden omarmd door moderne mensen met selfiesticks. Gozo. Waar genieten op straat én op je bord ligt.

puur op reisZoals ik al zei, het is maar een klein stukje varen vanaf Malta naar Gozo vanaf de moderne ferryterminal in Cirkewwa We hebben maar één dag om het kleine zusje van Malta te ontdekken en het worden dan ook 'snufjes' Gozo. Reden om vroeg aan boord te stappen.  De boottocht voert ons langs de Blue Lagoon die we helaas niet met een kleiner bootje konden bezoeken. Vanaf de ferry en later vanaf een uitkijkpunt op Gozo zien we in ieder geval wel waarom de lagune de naam 'Blue Lagoon' draagt.

 

Een snufje cultuur

We beginnen met een snufje cultuur. En wel met de oudste door mensen gemaakte vrijstaande gebouwen ter wereld: de Ġgantija tempels, die tot het Werelderfgoed van Unesco behoren. De tempels vlakbij het plaatsje Xagħra werden in 1827 opgegraven.Over historie gesproken: alle overheersingen in de loop er eeuwen ten spijt zijn de ruïnes wonderwel bewaard gebleven. De tempelruïnes zijn kleiner dan ik dacht, maar het blijft wonderlijk hoe men het zo'n 3600-2500  voor Christus het voor elkaar kreeg om die grote stenen op elkaar te stapelen. Nog steeds is niet helemaal duidelijk hoe men dat toen heeft gedaan. Wat we wel weten wordt prima uitgelegd in het naast de tempels gelegen museum. Hier vindt je ook veel gebruiksvoorwerpen die in de tempels gevonden zijn.

Puur op reis

Een snufje natuur

Hebben we onderweg de waterwereld al bewonderd, nu is het tijd voor de natuur van het eiland. Het blijkt onverwacht heuvelig en we maken af en toe dan ook een forse klim naar boven.  De olijfbomen in de velden zijn in aantallen nog maar een fractie van hoeveel er ooit waren. De Engelsen waren op een bepaald moment van mening dat  het landschap prima geschikt was voor de verbouw van katoen. Dat was een misrekening en kostte vele olijfbomen het leven. De rotsachtige omgeving zorgt ook voor prachtig verscholen baaien en baaitjes. We stoppen voor een pittige afdaling naar een paradijselijk stukje strand. Wat naar beneden gaat moet ook weer naar boven en dapper zwoeg ik het pad op. Dat mijn conditie niet helemaal top is merk ik wel, maar het was absoluut de moeite waard.

Puur op reis

Een snufje genieten

Puur op reisNa al die inspanning ontspanning. Op het terras van Kantra Restaurant in Mġarr ix-Xini waar we, voorzien van verkoelende bries en prachtig uitzicht op de zee en een baaitje, verser dan vers visjes eten. Het plekje is ook populair bij duikers en snorkelaars. Ik neem een kijkje op het kleine strandje van waar ze de zee in plonzen. Het ziet er heerlijk uit, maar een voorzichtige teen in het water leert dat de watertemperatuur bij lange na nog niet 'Madeleine geschikt' is.

Puur op reis Puur op reis Puur op reis Malta

Een snufje ontspanning

We rijden door diverse slaperige stadjes. Helaas ontbreekt het aan tijd om te stoppen want we hebben een afspraak in hotel Kempinski Hotel San Lawrenz. Waar wellness hoog op de menukaart prijkt. Eigenlijk oogt het hele hotel behoorlijk zen: de zwembaden liggen in een prachtige tuin, de kamers hebben een relaxte sfeer en zelfs de gangen in het hotel ademen rust en ontspanning. En inderdaad, het wellnesscomplex ziet er bijzonder aantrekkelijk uit.  Een afspraak om hier nog een keer terug te komen voor een paar dagen genieten maak ik dan ook met plezier. Als afsluiter van de rondleiding wacht ons een voortreffelijke high-tea die op het terras wordt geserveerd. En terwijl de zon langzaam zakt, zakt ook het gejaagde gevoel van de boot te moeten halen. Die nemen we gewoon een paar uurtjes later.

bloemen1
bluelagoon2
gozolandschap
hightea1
infogozo
neolitisch
neolitisch1
stenen
strandbloem
tempel
tempel1
uitzicht1
01/12 
start stop bwd fwd

Een snufje grilligheid

Puur op reisDe ondergaande zon en de grillige zee bij de Azur Window bij Dwerja Point zijn de perfecte afsluiters van de dag. Met deze natuurlijke brug van ruim vijftig meter hoog toont het eiland haar ware gezicht..Zo dichtbij Malta, maar zo anders. Groener, rustiger, ruiger, ongerepter. De Gozitanen hebben hun eigen specifieke karakter en identiteit en andere levensstijlen, accenten en dialecten. Ze zijn vriendelijk en gastvrij en ontzettend trots op hun eiland. Er zijn zelfs bewoners die het eiland nog nooit hebben verlaten omdat ze er alles vinden wat ze nodig hebben.  Dat zou mij net even te ver gaan, maar de snufjes Gozo smaken wel naar volgende flinke teug, want hoe klein het eiland ook is, het is groots als het gaat om genieten. Bekijk hier het filmpje!

Weetjes

  • Gozo betekent vreugde in het Spaans.
  • Het eiland heeft een oppervlakte van zo'n 6 kilometer en een bevolking van ongeveer 30.000 mensen.
  • In tegenstelling tot Malta heeft Gozo geen natuurlijke verdedigingswerken en havens waardoor het eiland regelmatig werd geplunderd en overvallen door zeerovers en andere vreemde mogendheden.
  • De hoofdstad van Gozo is het middeleeuwse Rabat, dat op de top van een heuvel is gebouwd. De stad is ook bekend als Victoria.
  • In veel dorpen en stadjes lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Toch ontbreekt het moderne leven niet en kun je op Gozo voortreffelijk eten, drinken en leuke dingen kopen in de vele kleine shopjes en op gezellige markten.
  • In Rabat zijn twee (elkaar beconcurrerende) operatheaters. (Op het drie keer zo grote Malta is er geen een).

Tips

Calypso's grot

Puur op reisPuur op reis: GozoEen van de mooiste stranden van Gozo is Ramla il-Ħamra, ook bekend als Ramla Bay. De naam betekent zoveel als 'rood zandstrand' en wanneer je er bent snap je waarom. Bij de baai bevindt zich ook Calypso's grot waarvan de ingang hoog op een rots ligt. Er wijzen veel borden naar de grot, die wordt genoemd in Odysseus van Homerus. Volgens de legende bleef Odysseus hier zeven jaren nadat Calypso hem met haar gezang naar binnen had gelokt. Helaas blijkt de grot vanwege instortingsgevaar voor altijd gesloten te zijn voor publiek en kun je alleen een blik werpen op het trapje naar beneden. Wel heb je vanaf het uitzichtpunt vlakbij de ingang van de grot een prachtig uitzicht over de baai en het strand waarop een groot Mariabeeld is geplaatst.

Fort Rinella
Deze Victoriaanse vesting werd gebouwd door de Britten tussen 1878 en 1886. Het fort is opengesteld voor publiek en er zijn diverse rondleidingen.

Boek een reis naar Malta/Gozo bij
Eliza was here
Kras

 

Reacties  

 
#1 Johan 12-06-2016 12:53
Heel interessant. Ik was op Gozo en vond er eig...ijk niet zo heel veel aan. Maar ik denk dat ik misschien beter huiswerk had moeten doen vooraf. Er is zo te lezen meer te zien dan ik heb gezien. Madeleine wil terug. Ik nu ook.
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#2 Denise - Follow my footprints 14-06-2016 12:04
Leuk! Mooie intro. En verder ook heel herkenbaar uiteraard. Gozo is absoluut een aanrader! Als ik tijd genoeg had zou ik over elke 'highlight' apart wel een blog willen schrijven...
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#3 Yvonnevanderlaan.nl 02-07-2016 14:27
Lijkt me een geweldig mooi eiland, in...binatie met Malta, heerlijk afwisselend. En dat het zonnetje er bijna altijd schijnt is ook erg fijn... zeker na al die regen die we hier de afgelopen tijd hebben gehad!
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder