Sleeën, wellness en shoppen

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Cavaglia
Cavaglia
Natuurlijk sporen we niet alleen door Graubünden, maar stappen geregeld ook uit de trein! Er is immers genoeg genoeg te zien en te doen in dit Zwitserse kanton. Je kunt allerlei prachtige en gezellige dorpjes en stadjes bezoeken en wie even actief bezig wil zijn of juist wat onstpannen heeft ook keus genoeg: van sneeuwschoenwandelen tot sleeën, en van shoppen tot dobberen in een buitenzwembad met de bergen als uitzicht.

 

 

Suizend onder een werelderfgoed door

Albulapas
Albulapas
Sleetje rijden kan in Bergün waar in de winter de beroemdste sleebaan van de Alpen ligt: de afgesloten Albulapas. Het dorpje ligt op bijna 1400 meter maar voor het begin van de sleebaan moet je met de trein nog een stukje naar boven. Die tocht is al zeer bezienswaardig: je rijdt met de trein over een viaduct heen dat niet voor niets op de lijst van Unesco werelderfgoederen staat. Leuk: tijdens de afdaling met de slee ga je onder dit viaduct door. In totaal is de sleebaan zo'n 6 kilometer. Het is al donker als we bij de baan aankomen. Voor de afdaling is dat geen probleem want het parcours zelf is goed verlicht. Ondanks het late uur is het druk: een schoolklas komt joelend bij de finish...stoere jongeren naderen met een bloedvaart het eind van het parcours. De toeschouwers moeten af en toe een sprong opzij maken om de snel naar beneden zoevende slees te ontwijken. De sleebaan is daarom zowel voor kijkers als glijders een speciaculaire belevenis.

 

Relaxen aan de voet van de berg

Zwembad Engadin
Zwembad Engadin
De Rijn ontspringt in Graubünden. Maar dat is niet het enige water in dit gebied. Er zijn tientallen bergmeren waar je in kunt zwemmen en in het gebied ontspringen zo'n 20 geneeskrachtige bronnen.  Geneeskrachtig water wordt ook gebruikt in het sauna- en zwembadcomplex in Engadin Bad Scuol.  In 1876 werd hier het eerste hotel van de regio gebouwd en nu, vele verbouwingen en hotels later is de spa via een lange interne tunnel vanuit een aantal hotels te bereiken.  Ook de spa heeft een ingrijpende verandering ondergaan. De oude spa was aan vervanging toe en is op verzoek van de bewoners van Engadin in 1993 herbouwd op de huidige locatie. Kosten van het hele project: 50 miljoen Zwitserse Franken. Maar de investering was succesvol. Was het gebied bij skiërs al populair, door de spa trekken er nog eens extra Zwitsers, Italianen en Duitsers naar het pittoreske dorp. Zwemmen in het buitenzwembad, gevuld met water uit een van de 20 bronnen...het is een bijzondere ervaring. Leunend op de rand van het bad heb je aan een kant een prachtig uitzicht op de bergen terwijl je aan de andere kant de kerk en wat huizen van Engadin ziet. Het is bijna surrealistisch om zo letterlijk midden in het dorp te zwemmen. Het water dat uit de grond komt is 6 tot 8 graden en wordt verwarmd naar 34 graden waardoor je het hele jaar door gewoon buiten kunt zwemmen.

Outletshopping

Alpenvillage
Alpenvillage
Voor een paar uurtjes outletshoppen moet je uitstappen op het station van Landquart. Naast het station vind je de Alpenrhein Outlet Village waar vooral veel Zwiterse merken verkocht worden. Echt heel veel goedkoper dan in Nederland is het misschien niet maar ook al heb je geen spulletjes nodig, de winkeltjes waar je de 'enige echte' Zwitserse chocolade kunt kopen zijn zeker de moeite waard.

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Voor iedereen die er graag op uittrekt en houdt van het buitenleven staat de Kampeer en Caravan Jaarbeurs weer in de agenda: tussen 9 en 13 oktober is het zo ver. Met bijna 60.000 m2 kampeermiddelen is de Kampeer en Caravan Jaarbeurs de grootste beurs in Nederland die volledig in het teken staat van kamperen. En bij Puur op reis kun je kaarten winnen voor de beurs.

Lees verder

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Een masterclass Japans lakwerk, houtsnijden, een haak smeden en nog veel meer. De Hallen in Amsterdam staan zaterdag 28 en zondag 29 september bol van het ambacht, tijdens de zevende editie van het festival Ambacht in Beeld. Tijdens het evenement, dat in het teken staat van ambachtelijk meesterschap, delen meer dan vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en ervaring met het publiek.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder