Op zoek naar hét gevoel van Midden Zweden

0.76785714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
zwedenmeerhoofd.jpg

We landen op Stockholm, maar laten voor deze reis de Zweedse hoofdstad links liggen. Dat komt wellicht een volgende keer. Ons reisdoel nu ligt een kleine 200 kilometer noordelijker, in het midden van Zweden waar we, als het goed is, het  Zweedse gevoel ontdekken in de nog relatief onbekende gebieden Hälsingland en Gästrikland. We zijn benieuwd of Zweden het voor ons heeft. En of Zweden het gevoel ook geeft.


Nadat we de huurauto hebben opgehaald vertrekken we zo’n 200 kilometer  in noordelijke richting. Het is eind september en het lijkt bijna alsof we door een schilderij rijden: een lange, bijna eindeloze weg, omlijst door bomen. Ontelbaar veel bomen waaraan je al een beetje kunt zien  wat de term ‘Indian Summer’ betekent: een mengeling van groen, met voorzichtig al wat geel en af en toe een plukje rood. Op de bijna lege weg krijg  je al snel de neiging om het gaspedaal wat harder in te trappen. Door de cruisecontrol te gebruiken voorkomen we waarschijnlijk een tsunami aan snelheidsbekeuringen. Wat een ruimte. En hoeveel meren zijn hier wel niet...

Ervaren en nog eens ervaren

Puur op reos

Onderweg bedenken we wat dat 'Zweedse gevoel' moet zijn. We noemen woorden als ‘rust’ en ‘ruimte’ en ‘cultuur’. Ook ‘genieten’ past naar ons idee prima. Maar ervaren betekent ook een aantal dingen doen. Zoals nachtje slapen in KABIN, een huisje op onbewoond eiland in het Fjärdenmeer, zonder elektriciteit en alleen per boot bereikbaar. Paddenstoelen plukken in een bos, onder begeleiding van een expert die ons tussen neus en lippen door de namen van onze pluksels doceert. Een niet te vergeten tocht met bosnimf, paard en wagen in Björnmyran. En voor de verwennerij en het ‘genietengevoel‘ worden we verwacht in Orbaden Spa & Resort. 

Rood gekleurd werelderfgoed

Puur op reis: Erik AndersAl deze ervaringen zullen worden gelardeerd met werelderfgoed in de vorm van de prachtig gedecoreerde boerderijen, waar het gebied bekend door is. Volgens informatie zijn die van buiten rood gekleurde ‘farmhouses’ een bezoek meer dan waard, maar helaas blijken de boerderijen op onze route al gesloten te zijn omdat het seizoen al ten einde is. Maar niet getreurd want gelukkig wacht ons een nachtje in  een bed & breakfast in Asta, Söderala, naast de nog wel geopende boerderij met de naam Erik Anderson.

 

Gevoel gaat mee

Puur op reisNa een klein uur rijden lijkt het hectische Nederlandse leven al ver achter ons te liggen. En hoe weinig kunnen we ons tijdens die heenreis voorstellen hoe we de terugreis zullen maken. Wanneer we ondergedompeld zijn geweest in het Zweedse gevoel. Waarvan we nu weten dat daar geen etiket aan te hangen is. Dat het iets is dat je niet met simpele woorden kunt omschrijven. Gewoon omdat je het moet ervaren. Na een paar dagen rijden we weer richting Stockholm. Onderweg lijken de bomen ineens net een tikje geler. We stoppen nog even in het gezellige stadje Gävle voor een laatste Zweeds kopje koffie en wanneer we inchecken op de luchthaven nemen we behalve onze bagage, ook het gevoel van Midden Zweden mee. Zweden heeft het. Zweden geeft het.

Lees hier onze belevenissen op Kabin.


Meer info over Zweden

 
 

Reacties  

 
#1 Chris W. 18-10-2015 04:27
Mooi Mooi !!! Staat op m'n lijstje voor 2016.
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#2 Sammy 19-10-2015 18:16
wauw, wat een mooie reis lijkt me dat. ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen op het onbewoond eiland. EN die bosnimf. Zet de bestemming ook op mijn lijstje.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder