Caribische cruise met een Hollands tintje
Artikelindex
Ondanks dat de schepen van de Holland America Line in Amerikaanse handen zijn is het Hollands tintje nog onmiskenbaar aanwezig. Niet alleen varen de schepen onder de Nederlandse vlag, ook veel personeelsleden zijn Nederlands. En aan boord van de Eurodam, waar ik aan boord stap, vind je zelfs een puur Nederlands vlaggenschip: een avond per cruise wordt een menu aangeboden gebaseerd op het menu van het restaurant De Librije te Zwolle. En hoe het er aan toe gaat op zo'n Caribische cruise met Hollands tintje mocht ik zelf ervaren.
We beginnen de reis in Fort Lauderdale. Hier liggen de cruiseschepen van de diverse maatschappijen gezusterlijk naast elkaar te wachten tot hun passagiers zijn ingescheckt. Dat gaat overigens verrassend efficiënt: je meldt je bij de balie, krijgt je 'boardcard' en wacht in de grote hal tot je wordt afgeroepen. Omdat je je koffer al hebt afgegeven bij het inchecken ga je alleen met handbagage aan boord. Makkelijk. Je zoekt je hutnummer, gaat naar binnen, ritst je koffer, die al keurig voor je klaarstaat, open en trekt iets heerlijk zomers aan.
Dan is het ontdek je plekje. Etages tellen. Kijken wat waar is. Gelukkig hangen er overal plattegronden aan de muur!
Omdat het tegen lunchtijd is volg ik de grote massa naar het dek waar het grote Lido Selfservicerestaurant zit. Om uitbraken van diarree te voorkomen mogen de gasten de eerste 48 uur niet zelf opscheppen en is het dus eigenlijk een beetje een servicerestaurant. Die eerste maaltijd aan boord smaakt prima. Zelfs met mijn dieet: glutenvrij en zonder vlees, heb ik geen probleem. Ik heb vooraf op een lijstje allerlei producten ingevuld die ik tijdens deze reis graag wil eten, maar ook zonder dat lijstje is er volop keuze.
Vrienden maken in een minuut
Op het moment dat iedereen aan boord is, net voor het afmeren, krijgen we de verplichte drill. Alle passagiers zijn verplicht hieraan mee te doen en in de groep waar ik sta is de stemming opperbest. Hier maak ik ook mijn eerste vrienden.
Dat vrienden maken is aan boord heel eenvoudig. Contacten zijn zo gelegd. Ook als je alleen aan een tafeltje zit, hoef je, als je dat wilt, niet lang alleen te zitten. Ik ben niet alleen reizend, maar niet de hele tijd bij mijn reisgezelschap, en in de loop van de week zal ik veel reisvrienden maken. Echte singles kunnen andere vrijgezelle reizigers ontmoeten tijdens de speciale 'single uurtjes'.
Na de drill is het tijd voor de afvaart. We zwaaien naar de passagiers van de andere schepen die nog in de haven liggen en ons net zo vrolijk uitzwaaien. De scheepshoorn loeit, bijna alle gasten staan op dek om foto's te maken van de scheidende kustlijn, collega-schepen en het HAL-zusterschip Nieuw Amsterdam, en de al ondergaande zon. En dan kan het leven op zee beginnen.
Groot hutje, geen mutje
De Eurodam is een schip van 'gemiddelde' grootte waar zo'n 2200 passagiers een plekje vinden. Het lijkt veel, maar je blijkt in de praktijk zeker niet overal hutje-mutje te zitten en het lukt altijd wel om een plekje te vinden om je even af te zonderen. Uiteraard kan dat ook in de, verrassend ruime, hut. Ik bof met mijn balkon, waar het heerlijk koffiedrinken is. Die koffie haal ik op het bovenste dek in de koffiebar, waar ook een loungeruimte, uitgebreide bibliotheek en computercentrum huist. Na twee keer weet het meisje achter de koffiecounter precies mijn recept: een kleine latte machiato. Het is opvallend dat het personeel aan boord de meeste mensen al zo snel (her)kennen. Dat gebeurt mij bijvoorbeeld niet alleen in de koffiecounter, maar ook in het restaurant, waar ik bij de balie met het 'brood' al de derde ochtend begroet wordt met 'good morning miss glutenfree'. Ik neem die kwalificatie met een glimlach in ontvangst. Maakt mijn ontbijtjes een stuk gemakkelijker!
Eten en drinken aan boord van de Eurodam
Holland America Line verzorgt ook op de Eurodam een keer per cruise in de Pinnacle grill het 'Taste of De Librije’ menu. Dit vijfgangenmenu brengt hulde aan Jonnie Boer, driesterrenchef van De Librije in Zwolle en lid van Holland America Line’s Culinary Council.De kleding van het personeel, de tafelschikking en de wijnkaart verwijzen naar het driesterrenrestaurant in Zwolle.
In de Pinnacle grill kun je verfijnd en luxueus, romantisch en intiem dineren.
Het Tamarind restaurant zet een tongstrelende mix van culinaire tradities uit China, Japan en Zuidoost-Azië op tafel.
In het (selfservice) Lidorestaurant op het gelijknamige Lidodek vind je letterlijk alles: van sushi tot pizza en van saladebar tot sandwiches. Dit is het grootste restaurant aan boord. Neem je bordje eten mee naar buiten en geniet van een heerlijke lunch of lekker diner met uitzicht op zee.
Buiten is er ook nog een Terrace grill met patat, pizza's en hamburgers. Voor de lekkere snack tussendoor.
Handig om te weten: inbegrepen bij de service is het bezorgen van maaltijden in je hut. Voor als je lekker op je eigen terrasje wilt eten.
Zeedagen en landactiviteiten
Op deze route langs de oostelijk Caribische eilanden zijn er twee zeedagen en meren we in vier havens aan. Voor elke haven heb ik een activiteit gekozen. De zeedagen zijn in te vullen naar eigen wens en voorkeur. Gelukkig heb ik mijn loopschoenen ingepakt. Handig, want je kunt lekker rondjes over een van de bovenste dekken lopen of je conditie opvijzelen in de gym. Daar staan en liggen loopbanden, hometrainers en allerlei andere apparaten te wachten op gebruikers. Die er volop blijken te zijn. Je zou het niet verwachten, maar verbazingwekkend veel Amerikanen blijken toch interesse te hebben in beweging, want de apparaten worden goed bezet. En niet alleen door de jongere gasten. Een Amerikaanse met looprekje schuifelt de gym binnen, legt haar handdoek op een tafeltje, klimt op een loopband en traint, met uitzicht op een strak blauwe zee, haar spieren en botten. Even ben ik bang dat ze zal vallen, maar ze is duidelijk gewend aan de apparatuur.
Entertainment
Meer sportieve activiteiten kun je ondernemen op het basketbalveldje of in een van de twee zwembaden. Na het trainen neem ik een douche, bekijk het activiteitenprogramma van de dag en ga op onderzoek uit. Er is volop entertainment aan boord. In de kookworkshop krijgen gasten uitgebreid uitleg over de bereiding van sushi. Omdat ik niet zo'n kookster ben loop ik verder en stuit op de eerste aflevering van 'Dancing with the stars', in dit geval 'dancing on board'. Elke dag kun je een workshop dansen volgen. Uit de deelnemers wordt een aantal winnaars gekozen die het uiteindelijk tegen elkaar opnemen in de grote finale. Die wordt gehouden op de laatste avond aan boord en de winnaar krijgt een gratis cruise. Het dansuurtje is populair. In de finale aan het eind van de week blijkt een 17-jarige jongen de winnaar te worden. Op de voet gevolgd door een vrouw die met gemak zijn oma had kunnen zijn. Niet alleen cruisen, ook dansen is voor alle leeftijden.
Tip: de keukentoer! Elke cruise kun je een rondleiding door de keukens van het cruiseschip maken. Een echte aanrader om de wereld achter de schermen te ontdekken.
Behandeling met bamboestokken
Het is vrij prijzig, maar erg lekker: een behandeling in de Greenhouse Spa en Salon. Op de menukaart verwennerijen staat ook een bamboemassage. Met de toevoeging dat ik misschien tijdens de behandeling liever overga op een 'gewone' massage boek ik die massage met stokken. Een beetje huiverig vlei ik me (eigenlijk plof ik neer) op de behandeltafel. Zacht raakt de masseuse me aan. Hmm, dat valt mee denk ik nog, tot ik doorkrijg dat ze de vervaarlijk uitziende hardhouten stokjes nog niet heeft gepakt. Maar wat een heerlijke ervaring. Ze rolt het bamboe over vastzittende spierknoopjes, harde schouders en pijnlijke onderrug. Ik realiseerde me niet dat ook mijn kuiten wat 'strak' stonden tot de bamboeroller er overheen gleed. Als herboren stap ik (rol ik) 50 minuten later van de tafel en neem een duik in het zwembad. Het zal je niet verbazen dat ik die avond in de disco pijnloos heb staan dansen.
Landrotten
Na een zeedag is het leuk om van boord te gaan en een van de exotische bestemmingen. In de lange lijst excursies heb ik gekozen voor een segwaytour op Grand Turk, een wandeling en kookworkshop in San Juan op Puerto Rico, een bustour naar het nationale park St. John en een ecobike- en wandeltocht op Half Moon Cay, het 'eigen' eiland van de Holland America Line. Elke excursie heeft zijn eigen charme en afhankelijk van de tijd waarop je de uitstap hebt is er voor, of na de excursie nog tijd om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Het is heel aanlokkelijk omdat we in het voorseizoen zijn en het dan ook nog niet zo bloedverziekend heet is.
Bye bye
En dan, na een week waarin ik heb leren relaxen (hoe moeilijk om gewoon op een ligbedje niets te doen), ongelofelijk veel mensen heb gesproken, genoot van heerlijk eten en leuke activiteiten en wende aan het cruiseleven, komen we terug in Fort Lauderdale. De avond ervoor moesten we de koffers al buiten de hut zetten en bij het van boord gaan merk je dezelfde efficiëncy als bij het aan boord komen: je neemt je handbagage, pikt later je koffer op en verlaat de terminal. Na wel even een half uurtje wachten bij de douane, maar dat is nou eenmaal standaard in de VS.
Voor ik de hutdeur voor de laatste keer achter me sluit neem ik met een beetje weemoed afscheid van mijn varende hotelkamer. Ik ben zeker geen hardcore cruiser, zoals het echtpaar dat in maart al aan de derde cruise van het jaar bezig was, maar een bijzondere ervaring was het zeker. En ik kan me voorstellen dat er nog heel veel mooie bestemmingen, zoals Alaska, met een cruise te ontdekken zijn. Daar kan ik vast ook aan wennen. In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat de gasten die na mijn in 'mijn' hut zullen slapen het absoluut naar hun zin krijgen.
Deze, of een andere cruise van Holland America Line maken? Kijk hier voor het aanbod!
7 mythes over cruisen. Worden ze ontkracht?