Caribische cruise met een Hollands tintje

2.4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

HAL
HAL
Ondanks dat de schepen van de Holland America Line in Amerikaanse handen zijn is het Hollands tintje nog onmiskenbaar aanwezig. Niet alleen varen de schepen onder de Nederlandse vlag, ook veel personeelsleden zijn Nederlands. En aan boord van de Eurodam, waar ik aan boord stap, vind je zelfs een puur Nederlands vlaggenschip: een avond per cruise wordt een menu aangeboden gebaseerd op het menu van het restaurant De Librije te Zwolle. En hoe het er aan toe gaat op zo'n Caribische cruise met Hollands tintje mocht ik zelf ervaren.

 

 

Welkom
Welkom
We beginnen de reis in Fort Lauderdale. Hier liggen de cruiseschepen van de diverse maatschappijen gezusterlijk naast elkaar te wachten tot hun passagiers zijn ingescheckt. Dat gaat overigens verrassend efficiënt: je meldt je bij de balie, krijgt je 'boardcard' en wacht in de grote hal tot je wordt afgeroepen. Omdat je je koffer al hebt afgegeven bij het inchecken ga je alleen met handbagage aan boord. Makkelijk. Je zoekt je hutnummer, gaat naar binnen, ritst je koffer, die al keurig voor je klaarstaat, open en trekt iets heerlijk zomers aan.
Dan is het ontdek je plekje. Etages tellen. Kijken wat waar is. Gelukkig hangen er overal plattegronden aan de muur!

Omdat het tegen lunchtijd is volg ik de grote massa naar het dek waar het grote Lido Selfservicerestaurant zit. Om uitbraken van diarree te voorkomen mogen de gasten de eerste 48 uur niet zelf opscheppen en is het dus eigenlijk een beetje een servicerestaurant. Die eerste maaltijd aan boord smaakt prima. Zelfs met mijn dieet: glutenvrij en zonder vlees, heb ik geen probleem. Ik heb vooraf op een lijstje allerlei producten ingevuld die ik tijdens deze reis graag wil eten, maar ook zonder dat lijstje is er volop keuze.

Vrienden maken in een minuut

Nieuw Amsterdam
Nieuw Amsterdam
Op het moment dat iedereen aan boord is, net voor het afmeren, krijgen we de verplichte drill. Alle passagiers zijn verplicht hieraan mee te doen en in de groep waar ik sta is de stemming opperbest. Hier maak ik ook mijn eerste vrienden.
Dat vrienden maken is aan boord heel eenvoudig. Contacten zijn zo gelegd. Ook als je alleen aan een tafeltje zit, hoef je, als je dat wilt, niet lang alleen te zitten. Ik ben niet alleen reizend, maar niet de hele tijd bij mijn reisgezelschap, en in de loop van de week zal ik veel reisvrienden maken. Echte singles kunnen andere vrijgezelle reizigers ontmoeten tijdens de speciale 'single uurtjes'.

Na de drill is het tijd voor de afvaart. We zwaaien naar de passagiers van de andere schepen die nog in de haven liggen en ons net zo vrolijk uitzwaaien. De scheepshoorn loeit, bijna alle gasten staan op dek om foto's te maken van de scheidende kustlijn, collega-schepen en het HAL-zusterschip Nieuw Amsterdam, en de al ondergaande zon. En dan kan het leven op zee beginnen.

Groot hutje, geen mutje

Aan boord
Aan boord
De Eurodam is een schip van 'gemiddelde' grootte waar zo'n 2200 passagiers een plekje vinden. Het lijkt veel, maar je blijkt in de praktijk zeker niet overal hutje-mutje te zitten en het lukt altijd wel om een plekje te vinden om je even af te zonderen. Uiteraard kan dat ook in de, verrassend ruime, hut. Ik bof met mijn balkon, waar het heerlijk koffiedrinken is. Die koffie haal ik op het bovenste dek in de koffiebar, waar ook een loungeruimte, uitgebreide bibliotheek en computercentrum huist. Na twee keer weet het meisje achter de koffiecounter precies mijn recept: een kleine latte machiato. Het is opvallend dat het personeel aan boord de meeste mensen al zo snel (her)kennen. Dat gebeurt mij bijvoorbeeld niet alleen in de koffiecounter, maar ook in het restaurant, waar ik bij de balie met het 'brood' al de derde ochtend begroet wordt met 'good morning miss glutenfree'. Ik neem die kwalificatie met een glimlach in ontvangst. Maakt mijn ontbijtjes een stuk gemakkelijker!

boom2
cruiseHAL 013
cruiseHAL 094
cruiseHAL 113
djembeles
eco
eten22
eurodamAA
gids1
grandturk2
halfmoncay5
halfmooncay1
halfmooncay2
halfmooncay3
juwelen
magneetje
nachtwacht
puertorico1
segway2
stjohnuitzicht2
stthomas
view
vrijdag
vrucht
vruchten
01/25 
start stop bwd fwd

 

Eten en drinken aan boord van de Eurodam

eten
eten
Holland America Line verzorgt ook op de Eurodam een keer per cruise in de Pinnacle grill het 'Taste of De Librije’ menu. Dit vijfgangenmenu brengt hulde aan Jonnie Boer, driesterrenchef van De Librije in Zwolle en lid van Holland America Line’s Culinary Council.De kleding van het personeel, de tafelschikking en de wijnkaart verwijzen naar het driesterrenrestaurant in Zwolle.
In de Pinnacle grill kun je verfijnd en luxueus, romantisch en intiem dineren. 
Het Tamarind restaurant zet een tongstrelende mix van culinaire tradities uit China, Japan en Zuidoost-Azië op tafel.
In het (selfservice) Lidorestaurant op het gelijknamige Lidodek vind je letterlijk alles: van sushi tot pizza en van saladebar tot sandwiches. Dit is het grootste restaurant aan boord. Neem je bordje eten mee naar buiten en geniet van een heerlijke lunch of lekker diner met uitzicht op zee.
Buiten is er ook nog een Terrace grill met patat, pizza's en hamburgers. Voor de lekkere snack tussendoor.
Handig om te weten: inbegrepen bij de service is het bezorgen van maaltijden in je hut. Voor als je lekker op je eigen terrasje wilt eten.

Reactie toevoegen

Beveiligingscode
Vernieuwen

Sprookjesachtige actie van Disneyland Parijs

Sprookjesachtige actie van Disneyland Parijs

Gratis overnachten en kinderen tot en met 6 jaar gratis. Het is geen sprookje, maar werkelijkheid bij Disneyland Paris. De aanbiedingen zijn te boeken tot en met 2 oktober. Mis het dus niet.

Lees verder

Culinaire route centraal in Centraal Amerika

Culinaire route centraal in Centraal Amerika

Cultuur, natuur maar ook culinair vind je alles wat je wilt in Centraal-Amerikaanse landen als Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Honduras en Belize. Elk land staat garant voor een explosie van smaken, verschillende tradities en invloeden van de Spaanse en Afrikaanse keuken. Liefhebbers van unieke gastronomie komen dan ook volop aan hun trekken via een culinaire route door Centraal-Amerika.

Lees verder

Ede staat weer bol van Pure Passie

Ede staat weer bol van Pure Passie

Landgoed Kernhem in Ede staat zaterdag 26 augustus weer in het teken van Pure Passie. Aan de Kerhemseweg 7 is die dag van 10 tot 19 uur hét buitenfestival van Ede met wellness, kunst, cultuur, vintage, straattheater, muziek, 130 inspirerende stands en good food, meldt edestad.nl.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Kampeergids voor beginners: handige tips

Kampeergids voor beginners: handige tips

Het is weer zomer, en zoals elk jaar probeer je hier weer het meeste uit te halen tijdens je vakantie. Voor velen is het de kans even weg te gaan uit de grote hectische stad en de serene rust in de natuur op te zoeken. Het moment om te gaan kamperen dus. Het team van ShopAlike heeft de beste tips en trucs voor je verzameld zodat jij kunt gaan kamperen als een echte expert.

Lees verder

RIVM activeert hitteplan voor deze week

RIVM activeert hitteplan voor deze week

Deze week worden tropische temperaturen verwacht. Reden voor het Gezondheidsinstituut RIVM om alvast het hitteplan te activeren. Vooral voor donderdag worden extreme temperaturen verwacht, vooral in Brabant en Limburg. Vanwege de aanhoudende droogte is er brandgevaar. Het  KNMI kondigde code oranje af  voor een groot deel van Limburg, Gelderland en Zeeland. Voor Brabant, Utrecht, Twente en het noorden van Noord-Holland geldt vanaf vandaag, maandag, code geel.

Lees verder