České Budějovice, de smaak van geel

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

budejovice
budejovice
Je hoeft in Ceské Budějovice niet ver te zoeken naar kleur. Vooral geel is in deze hoofdstad van Zuid-Bohemen oververtegenwoordigd, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de bekendste brouwerij van Tsjechië: Budweiser. Het predicaat 'České' (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van 'Moravské' Budějovice. Budějovice is 'Budweis' in het Duits, dat verklaart gelijk de naam van het Budweiser bier dat alleen in deze stad gebrouwen wordt. Jaarlijks wordt er per hoofd van de bevolking zo'n 160 liter gerstenat weggedronken. Dat je opvallend veel Tsjechische mannen met een bierbuikje ziet is dan ook niet zo verwonderlijk!

Perfect plein

samsonfontein
samsonfontein
Wat je in Tsjechië ook veel ziet zijn grote, grijze gebouwen, een erfenis uit de communistische periode toen kleur uit den boze was. De Tsjechen werken hard om deze grauwsluier uit te wissen en zijn noest met kwast aan de gang om de grote grijze woonkazernes van een kleurtje te voorzien. Zo'n verfbeurt hebben de gebouwen die aan het Premysl Otakar II plein in Ceské Budějovice liggen echter niet nodig. Deze veelal van oorsprong barokke gebouwen zijn in perfecte staat, hebben allemaal een arcade en vormen een harmonische omlijsting van het perfect vierkante plein van 133 bij 133 meter.
De 18de eeuwse weelderige Samsonfontein neemt een centrale plaats op het plein in. Niet ver van de fontein ligt de 'steen der dwaling'. Hierover gaan twee verhalen: de eerste vertelt dat op deze plek in 1478 tien jonge mannen zijn geëxecuteerd, het andere verhaal is dat hier vroeger een galg stond. Wat het juiste verhaal ook is, de afloop is hetzelfde: wie 's avonds over de steen loopt of hem aanraakt, komt volgens overlevering niet meer thuis. Oppassen dus! 

 Eerste trein op Europees vasteland

Moldau
Moldau
Bij Ceské Budějovice komen de rivieren Moldau en Malse samen en daardoor was de stad lange tijd een handelscentrum van grote betekenis. Dat werd nog eens versterkt toen in de 16de eeuw de Moldau vanaf de stad bevaarbaar gemaakt werd. Toen de stad in 1751 een provincieplaats werd won de al lang bestaande handelsroute met het Oostenrijkse Linz nog meer aan betekenis. In de 19de eeuw waren beide steden met elkaar verbonden door een paardentrein. Deze was aangelegd in 1832 en daarmee de eerste van zijn soort op het Europese vasteland. De restanten van het stationsgebouwtje staan er nu nog, maar zijn bijna opgeslokt door de gebouwen die in de tijd van de industrialisatie in de 19de eeuw uit de grond gestampt werden. Dat was ook de periode waarin de potlodenfabriek Koh-i-Noor zich in de stad vestigde.

 Fiets of auto

Budejovice
Budejovice
Architect Hyrs ontwikkelde Ceské Budějovice in een bijna perfecte ovaal rondom het marktplein. Slenterend door de straten merk je dat verdwalen in het stadscentrum bijna onmogelijk is. Wel moet je rekening houden met veel eenrichtingsverkeer en fietsstraten. De kans dat je per ongeluk ineens op een fietspad rijdt is groot. Ben je de drukke stad even beu? Loop dan naar de oevers van één van de twee rivieren of relax in het grote, openbare park. Wij sliepen in hotel Klika. Dit gezellige hotel ligt direct aan de rivier de Malse, op loopafstand van het centrum. Het hotel heeft verschillende nieuw gereconstrueerde stijlvol ingerichte kamers, en serveert in het restaurant - met zicht op de rivier - heerlijke kip- en vleesgerechten die bereid worden volgens het recept van D. Retigova, een van de meest beroemde Tsjechische koks.

Bezienswaardigheden:
De 17de eeuwse St. Nicolaaskerk, gebouwd in barokstijl.
De Cerna Vez, de Zwarte Toren uit de 16de eeuw. Gebouwd in renaissancestijl
Renaissancestijl Stadhuis
Belle Epoque treinstation

Tips van Puur

restaurant
restaurant
Masne Kramy: waanzinnig lekker eten in een prachtig oud pand waarvan de naam zoveel betekent als 'vleeswinkels'.
Budweiser: een rondleiding door de brouwerij. Kijk hier voor een korte impressie.


Uitstapjes

Hluboka
Hluboka
Hluboka: nabij České Budějovice staat het gelijknamige suikerzoet gekleurde kasteel Hluboka, vroeger bewoond door de in regio Zuid-Bohemen beroemde Schwarzenbergerfamilie. Bijna overal in het gebied vind je wel op de een of andere manier een verwijzing naar deze familie.
Lipnomeer: het grootste kunstmatig stuwmeer van Tsjechië en een bekend vakantiegebied.
Český Krumlov: het 'kromme dorp', met een kasteel, schitterende oude straatjes en veel leuke musea. 
Praag: in de Tsjechische hoofdstad hoef je je geen minuut te vervelen. Ook hier weer bier: in de bierspa.

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Voor iedereen die er graag op uittrekt en houdt van het buitenleven staat de Kampeer en Caravan Jaarbeurs weer in de agenda: tussen 9 en 13 oktober is het zo ver. Met bijna 60.000 m2 kampeermiddelen is de Kampeer en Caravan Jaarbeurs de grootste beurs in Nederland die volledig in het teken staat van kamperen. En bij Puur op reis kun je kaarten winnen voor de beurs.

Lees verder

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Een masterclass Japans lakwerk, houtsnijden, een haak smeden en nog veel meer. De Hallen in Amsterdam staan zaterdag 28 en zondag 29 september bol van het ambacht, tijdens de zevende editie van het festival Ambacht in Beeld. Tijdens het evenement, dat in het teken staat van ambachtelijk meesterschap, delen meer dan vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en ervaring met het publiek.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder