Lekkernijen aan het Lipnomeer

2.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Landschap in Zuid-Bohemen
Landschap in Zuid-Bohemen
Een betrekkelijk simpele ingreep van de mens heeft Zuid-Bohemen een toeristische magneet opgeleverd. Achter de stuwdam – in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd om de wispelturige Moldau aan banden te leggen – is in Tsjechië een reservoir ontstaan, waar waterliefhebbers hun vingers bij aflikken. Op het Lipnomeer, in de eigen taal Lipenské jezero, kun je elke vorm van watersport beoefenen, mits ongemotoriseerd. En niet alleen in de zomer is de enorme plas in trek. ’s Winters rijdt menig schaatser er tegen een feeëriek decor, gadegeslagen door skiërs op de flanken van het skigebied Kramolín.

Natuurlijke kustlijn 

Als je langs de oevers rijdt, zie je nauwelijks herinneringen aan de menselijke ingreep, inmiddels een halve eeuw geleden. De kustlijn is grillig, de haventjes in de dorpen ogen natuurlijk. Ruimte is er overal volop; per slot van rekening is het meer 42 kilometer lang en op sommige plekken 16 kilometer breed. De toeristische ontwikkeling van het Lipnomeer kent parallellen met de politieke veranderingen in Tsjechië.
Het toerisme is geconcentreerd langs de noordelijke oever, in dorpen als Lipno nad Vltavou, Frymburk, Horní Planá en Cerna v Posumaví. Aan de zuidkant vind je vooral natuur, met hier en daar bebouwing. Ten tijde van het communisme was dit gebied namelijk niemandsland; verboden voor onbevoegden. Na de val van de Muur in 1989 zijn er ook in Tsjechië veranderingen op gang gekomen, zodat je nu bijvoorbeeld de ongerepte, beschermde natuur tussen het Lipnomeer en Oostenrijk kunt ontdekken.

Zomer en winter

Een goede uitvalsbasis voor dergelijke uitstapjes is Lipno nad Vltavou. Het voormalige dorp van houtbewerkers ligt direct aan het meer, op een hoogte van 776 meter. Je vindt hier ook de 7 liften van het skigebied Kramolín, dat 10 kilometer piste heeft voor zowel beginnende als gevorderde alpineskiërs en bijna 40 kilometer loipe voor langlaufers. Veel accommodaties langs het Lipnomeer zijn erop gericht om gasten zowel ’s zomers als ’s winters te behagen.
Zo vind je in Lipno nad Vltavou, aan de voet van de skihellingen, het bekende vakantiepark Landal Marina Lipno van Landal Green Parks. Er is onder meer een haven voor 144 zeiljachten, een overdekt zwembad, een tennishal en mogelijkheden voor squash en bowling. Het is slechts een voorbeeld, want rond het meer vind je werkelijk een keur aan overnachtingsmogelijkheden. Campings zijn er volop, evenals pensions en hotels. Steeds meer mensen ontdekken echter de voordelen van het huren van een (vrijstaand) huis, waardoor je nog meer kunt genieten van de rust en ruimte rond het Lipnomeer.

Český Krumlov

Český Krumlov
Český Krumlov
De geschiedenis van het meer is onlosmakelijk verbonden met die van Český Krumlov, een kleine 25 kilometer verderop. De Moldau, die het stadje al sinds de 13de eeuw met een lus omsluit, zette bij tijd en wijle de historische binnenstad onder water. Met de stuwdam kwam er rust over Český Krumlov, al was ook die betrekkelijk. In het communistische tijdperk werd er nauwelijks iets aan de stad gedaan, die meer en meer in verval raakte. Na 1989 is er sprake geweest van een razend herstel, want al twee jaar later plaatste UNESCO de stad op de lijst van werelderfgoederen.
Sindsdien wordt Český Krumlov – met name in de zomermaanden – overlopen door toeristen uit binnen- en buitenland. In de smalle kronkelige straten, belegd met natuurstenen bestrating, kom je de hele wereld tegen. Van groepen Japanners, die in het luxueuze Hotel Růže verblijven, tot Europese rugzaktoeristen, die ergens in de stad een goedkoop adresje hebben opgeduikeld zoals Pension Ingrid. Waar ook de nacht is doorgebracht, overdag lijk je ze allemaal terug te zien: of in de oude binnenstad of bij het beroemde kasteel met vijf binnenhoven, de mooie zalen, het baroktheater en de slottuin.

Omstreden schilder 

schiele museum
schiele museum
Die eeuwenoude pracht en praal is prachtig, maar doet je na een paar uur snakken naar iets modernistisch. Gelukkig is dat er ook! Er is een museum gewijd aan Egon Schiele (1890-1918). De omstreden expressionistische kunstschilder uit Oostenrijk woonde tussen 1911 en 1915 in de stad, waar zijn moeder was geboren. De schilder moest in 1915 echter vluchten, omdat de inwoners hem kwalijk namen dat hij ongehuwd leefde met de jonge Wally Neuzil. Dat, en nog veel meer, kom je te weten in het Egon Schiele Art Centrum aan Široká 71. Het is zo’n kleine ontdekking, die de grote afwisseling aangeeft van Zuid-Bohemen.

Tips van Puur:

  • Wil je Česky Krumlov bezoeken koop dan de speciale Česky Krumlov Card waarmee je drie musea en de internationaal bekende kasteeltoren kunt bezoeken voor de helft van de normale toegangsprijzen.
  • Voor de Tsjechische autosnelwegen is een tolvignet verplicht. Het is te koop aan Tsjechische grensovergangen, postkantoren en sommige benzinestations. Er zijn vignetten voor 10 dagen en 1 maand.

 

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Voor iedereen die er graag op uittrekt en houdt van het buitenleven staat de Kampeer en Caravan Jaarbeurs weer in de agenda: tussen 9 en 13 oktober is het zo ver. Met bijna 60.000 m2 kampeermiddelen is de Kampeer en Caravan Jaarbeurs de grootste beurs in Nederland die volledig in het teken staat van kamperen. En bij Puur op reis kun je kaarten winnen voor de beurs.

Lees verder

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Een masterclass Japans lakwerk, houtsnijden, een haak smeden en nog veel meer. De Hallen in Amsterdam staan zaterdag 28 en zondag 29 september bol van het ambacht, tijdens de zevende editie van het festival Ambacht in Beeld. Tijdens het evenement, dat in het teken staat van ambachtelijk meesterschap, delen meer dan vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en ervaring met het publiek.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder