Třeboň, de waarde van water

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Třeboň
Třeboň
Eén pub per 100 inwoners. Het is een luxe, die wereldwijd waarschijnlijk alleen de 8000 inwoners van Třeboň kennen. Het stadje in Zuid-Bohemen is, als we voor het gemak de 80 drinkgelegenheden even buiten beschouwing laten, een kopie van veel dorpen en steden in de zuidelijke regio van Tsjechië. Een marktplein met historische panden, een slot of kasteel, resten van eeuwenoude muren, een stadhuis met toren: je vindt het er allemaal. En toch heeft Třeboň iets karakteristieks: water, heel veel water.


Karpers

beelden en vijver
beelden en vijver
Het meest in het oog springend zijn de kweekvijvers voor vis, waarmee de middeleeuwse stad wordt omringd. Daarbij moet je niet denken aan rechthoekige, betonnen bakken, maar aan meren die heel natuurlijk in de moerassige omgeving zijn geïntegreerd. Dat hebben de Rosenbergs, de adellijke stichters van de stad, mooi gedaan. In de loop der eeuwen is een ware mozaïek van vijvers en kanalen ontstaan. De Rožmbersky rybník, vernoemd naar de familie, is met een oppervlakte van 1100 hectare de grootste vijver. Tot op de dag van vandaag wordt er karper gekweekt, het belangrijkste ingrediënt van het Tsjechische kerstdiner. Alle informatie over de lokale viskweek vind je op een expositie in het slot van Třeboň, dat er overigens ook op initiatief van de Rosenbergs is gekomen. 

Body peeling 

Nog meer water, maar dan van een heel ander soort, kom je tegen in de twee grote wellnesscentra van de stad. Zowel Aurora Spa als Berta’s Spa heeft zich gespecialiseerd in behandelingen op basis van de heilzame werking van het water uit de omliggende moerassen. Omwille van de tijd kies ik voor de celotělový s aplikací samoopalovaciho in ons hotel, Zlatá Hvězda. De body peeling, op basis van een crème van rode zeewieren, gevolgd door het aanbrengen van een zelfbruinende mousse past – evenals de hot stone massage van mijn reisgenote - bij het niveau van onze slaapgelegenheid. De Gouden Ster, letterlijk vertaald, draagt namelijk vier sterren op de renaissance gevel. En voor het geld hoef je het niet te laten: mijn reinigende behandeling kost 560 Tsjechische kronen, bijna 23 euro, de andere een paar euro meer.

Een route van Puur

route Trebon
route Trebon
Het korte relaxprogramma zorgt voor extra ruimte om de directe omgeving van Třeboň eens goed te verkennen. We nemen de (huur)auto, maar het vlakke gebied leent zich ook goed voor een ritje op de motor of de fiets. De eerste stop is Branná, een vlek ten zuiden van onze uitvalsbasis. Na het meer van Ruda komen we in Hrachoviste, waar we linksaf slaan in de richting van Cep. De gele weg op onze kaart maakt plaats voor een witte; buiten neemt de kleur groen het heft in handen.
Nergens is de natuur overweldigend, maar het gevoel van rust en ruimte vergoedt een kleine 15 kilometer alles. Kort voor Kosky botsen we op E49/R24, de doorgaande weg naar Oostenrijk. Onze keuze is eerst linksaf, dan rechtsaf, naar Chlum u Třeboně. De gemeente met nauwelijks 2100 inwoners is omgeven door meren en inmiddels uitgegroeid tot een toeristische trekker van formaat, met navenant veel campings en andere accommodaties.

Monumentaal 

We houden onze gele route aan tot na Lutová, en pakken links weer een wit weggetje met als doel Stříbřec. Het landschap verandert monumentaal: meren links en rechts, tot zover het oog reikt. De ondergaande zon, we treffen het bijzonder, trekt door de bomen langs de oevers lijnen die je bijna niet voor mogelijk houdt. Onder de indruk van zoveel natuurschoon – waarvan een groot deel in dit gebied een beschermde status heeft - rijden we door naar Stará Hlína, waar we de R34 nemen naar Třeboň. Aan de rechterhand ligt de Rožmbersky rybník, de grootste vijver van de regio. En daar moet je zo’n ritje van een kleine 50 kilometer eigenlijk mee afronden: al is het alleen maar om te weten waar de karper voor het aanstaande kerstdiner heeft gezwommen.

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Kaarten winnen voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Voor iedereen die er graag op uittrekt en houdt van het buitenleven staat de Kampeer en Caravan Jaarbeurs weer in de agenda: tussen 9 en 13 oktober is het zo ver. Met bijna 60.000 m2 kampeermiddelen is de Kampeer en Caravan Jaarbeurs de grootste beurs in Nederland die volledig in het teken staat van kamperen. En bij Puur op reis kun je kaarten winnen voor de beurs.

Lees verder

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Amsterdam staat twee dagen bol van het ambacht

Een masterclass Japans lakwerk, houtsnijden, een haak smeden en nog veel meer. De Hallen in Amsterdam staan zaterdag 28 en zondag 29 september bol van het ambacht, tijdens de zevende editie van het festival Ambacht in Beeld. Tijdens het evenement, dat in het teken staat van ambachtelijk meesterschap, delen meer dan vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en ervaring met het publiek.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder