Modder en geneeskrachtig water in Karlovy Vary

0.7037037037037 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Elizabeth Baths
Elizabeth Baths
Tijdens een bezoek aan Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad, kan een echte kuur in geneeskrachtig water natuurlijk niet ontbreken. Niet voor niets is deze Tsjechische stad al meer dan 100 jaar bekend en populair als kuuroord. Dus maak ik een afspraak in de Elizabeth Spa, een van de bekendste kuur- en wellnessoorden van de stad.

 

In de grote hal van het majestueuze pand wacht ik, met een aantal medekuurders, op verdere instructies. Op mijn menukaart staat een half uur badderen in het geneeskrachtige water dat in Karlovy Vary uit 12 bronnen omhoog komt. Gewapend met mijn entreebewijs daal ik de statige trappen af en kom in een lange gang, die wel wat weg heeft van een ouderwets ziekenhuis. Niet zo verwonderlijk. Kuren is immers ook iets ‘medisch’.

Kookwekker

Badkuip
Badkuip
In de gang staan bruine stoelen. Ik ga zitten en kijk naar de mensen die in badjas van de ene kuur naar de andere sjokken. Dan gaat ergens gaat een deur open en hoor ik mijn naam. Op mijn 'yes' komt een dame in wit uniform naar me toe en vraagt  in een mengelmoes van Engels en Duits naar eventuele kwaaltjes en kwalen. Vervolgens loodst ze me een behandelkamer in. Ik stap honderd jaar terug in de tijd: hoge plafonds, witgekalkte muren met een randje gele tegeltjes, een kamerscherm, een geel douchegordijn. Dominant aanwezig een grote, metalen badkuip. Eenmaal uitgekleed en geïnstalleerd in het gelukkig reukloze water legt de Tsjechische uit dat ik in noodgevallen aan het touwtje boven mijn hoofd mag trekken. "Verder gewoon blijven liggen en zeker niet zelf uit bad stappen omdat je wat duizelig kunt zijn na de kuur", benadrukt ze nog eens. “Relax”, bast ze bijna dwingend terwijl ze een kookwekker instelt. Ze vertrekt. En daar lig ik. In een kale kamer met een rijtje gele tegeltjes. Hoeveel mensen hebben in de loop der tijd al in deze kamer, in dit bad, gelegen? Ik doe woeste relaxpogingen, maar als ik mijn ogen open doe is er pas tien minuten voorbij. Mijn gedachten dwalen af naar wat er ’s middags nog op de agenda staat. Zoals de optocht met Karel de IV, de stichter van Karlovy Vary. Deze traditionele optocht luidt elk jaar in mei de opening van het kuurseizoen in. Voorts wachten nog de culturele markt, waarvan ik al een glimp heb opgevangen en een bezoek aan 'vuurwaterfabriek' Becherovka, een kruidenbitter die als maagmedicijn verkocht werd.

Paardendeken

Ik haal adem, bedwing de neiging om aan het touw te trekken en probeer verder te relaxen. Toch nog onverwacht gaat de kookwekker af, en zonder dat ik haar heb horen binnenkomen, staat mijn persoonlijke assistente naast me met een grote badhanddoek. Ha. Fijn. Aankleden. Mis! Ze dirigeert me naar een het kamerscherm waar een brancard zonder wielen achter schuilgaat. Daar moet ik op gaan liggen in mijn natte handdoek. Ze drapeert een kriebelig uitziende deken daaroverheen, roept nog een keer ‘relax’, stelt de kookwekker in en zegt dat als hij over 20 minuten afgaat, ik me aan mag kleden en naar mijn volgende afspraak kan gaan. Oei. Nog meer ontspanning. Ik worstel me verder door de tijd, maar red het niet. Vijf minuten voor de wekker gaat verlaat ik aangekleed en wel de kamer. Op naar de volgende kuur.

Modderen

Modder
Modder
Voor de modderkuur moet ik een aantal lange gangen doorlopen. Ook nu weer wandelende mensen, en dit keer grijze stoelen langs de muur. Weer gaat een deur open en hoor ik mijn naam. Deze dame spreekt wel meer Engels. Ik volg haar een kamer in, net zo kaal, maar kleiner dan de kamer met de badkuip. Ook hier een brancard zonder wielen. Maar met een groot stuk plastic waar ik op moet gaan liggen. Uit een andere deur verschijnt een meisje met een grote emmer donkerbruine smurrie. Ha. De geneeskrachtige klei. Met handenvol wordt de klei op me gesmeerd en vervolgens wikkelen ze me als een rollade in het plastic. Er komt weer een kriebelende harige deken overheen. Ja. Ik mag opnieuw 20 minuten relaxen. Tot aan mijn nek ben ik ingepakt. En dat bevalt me niets. Uiteraard krijg ik enorme jeuk aan mijn neus. Ik wriemel mijn armen bloot. Zo, dat is relaxter. Ik modder wat door, bestudeer het plafon, hoor mensen praten in de gang en wacht tot ik weer uitgepakt wordt. Even afspoelen, aankleden en klaar is mijn kuurochtendje.

 

Weer buiten stort ik me in het feestgewoel van Karlovy Vary. Drink een lekkere kop koffie, zie de optocht voorbij komen en vermaak me prima in de gezellige stad. Al met al zijn de kuurbehandelingen zeker een bijzondere ervaring. Maar of ik er veel effect van heb weet ik eigenlijk niet. Of toch wel? Die nacht slaap ik namelijk als een roos...

Bron 

b_266_400_16777215_00_images_stories_tsjechie_karlovyvary_gang.jpg

 

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder