Scooteren over de Westfriese Omringdijk

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Scooteren
Scooteren
Je kunt op veel manieren het Westfriese landschap ontdekken: te voet, per fiets, met de auto en zelfs vanaf het water. Puur op reis deed het nog weer anders en stapte op de scooter. Zo'n kek modelletje waar je zonder helm op mag. Met de wind, en af en toe de regen, in ons haar tuften we over de Westfriese Omringdijk. Bezochten een echte Nederlandse wijnmaker, gingen even naar de gevangenis, stapten in een elektrisch busje en pikten tot slot nog een staartje mee van de Westfriese Waterweken in Hoorn. Hoorn? Ja, want hoewel de naam anders doet vermoeden ligt de Westfriese Omringdijk in de provincie Noord-Holland.

Verhalen van de dijkkenner

 

Bankje Westfriese Omringdijk
Puur op reis: bankje Westfriese Omringdijk
We beginnen in Zwaag, waar onze scooters al keurig in het gelid klaar staan. Na de nodige uitleg van Chantal Ruckers, eigenaresse van het scooterverhuurbedrijf maken we een proefrondje om vertrouwd te raken met het vervoermiddel. Al snel hebben we de slag te pakken en geven zelfverzekerd gas om via de I-Tour de route over de Westfriese Omringdijk te volgen. Op de dijk ontmoeten we 'dijkkenner' Willem Messchaert. Hij werkt bij het Hoogheemraadschap en is een bron van verhalen over de Omringdijk. We horen het verhaal van Zwarte Lies. “In 1758 ging ze met haar geliefde op dievenpad ging. Het duo pikte de bouten en ijzer van de dijk. Dit ondermijnde de dijk op die plekken behoorlijk waardoor ze op doorbreken stond. Op het stelen van dijkmateriaal stond dan ook de doodstraf en in de 'Galgenbocht' hing de galg al klaar. Hoe ze het voor elkaar kregen mag de geschiedenis weten maar het stel werd niet opgehangen en kwam er relatief goed vanaf met slechts een geseling, brandmerk en verbanning.” Op de plek waar we Willem vertelt over ‘Zwarte Lies’ staat een bankje waarop een door Willem bedachte tekst die over deze gebeurtenis verhaalt. Er zijn meerdere van dit soort ‘tekstbankjes’ te vinden op de dijk en in Hoorn. Allemaal voorzien van Willems pennenvruchten.

Nederlandse wijn behoeft geen krans

 

Druiven
Puur op reis: Druiven
We stappen weer op de scooter richting Wijngaard Saalhof in Wognum, Al sinds 1920 worden hier druiven gekweekt. Sinds 2006 zijn Siem en Ada Loos, ervaren wijnmakers, de eigenaren van Saalhof. Vroeger stonden hier kassen” vertelt Ada. “Helaas moesten we die slopen omdat ze ernstig vervallen waren. Nu staan onze druiven in de buitenlucht. Dat brengt risico’s met zich mee, soms heb je een slechte oogst.” De wijnen van Saalhof worden volgens biologische richtlijnen gemaakt en vallen geregeld in de prijzen. Zo is de ‘Johanitter 2011’ met brons onderscheiden. Natuurlijk moeten we de Saalhofwijn ook proeven en deze wordt samen met een heerlijke biologische lunch geserveerd in het bij de wijngaard behorende restaurant Saalig. En voor de goede orde: wijn en lunch waren 'Saalig'.

Elektrisch richting de gevangenis

 

Citytours Hoorn
Puur op reis: Citytours Hoorn
We brengen de scooters weer terug naar Zwaag, en gaan naar Hoorn voor een rondleiding in het elektrisch toeristenbusje. Het busje is een pilotproject. Het traject loopt tussen het station, de haven en de Rode Steen. Instappen is niet alleen vervoer, maar ook genieten: voorin zit, naast de chauffeur, ook een gids die je van alles vertelt over de bezienswaardigheden onderweg en de geschiedenis van Hoorn. Ons rondje eindigt bij de voormalige gevangenis op het Oostereiland, een prachtig gerestaureerd pand waar nu ondermeer een Cinema en het Museum van de Twintigste Eeuw onderdak vinden. We wandelen door de zalen waar vroeger gevangenen sliepen en waar nu interieurs van vroeger opgesteld staan. Veel oh’s en ah’s bij de vitrines waarin honderden herkenbare objecten uit de vorige eeuw tentoongesteld worden. Vanaf het Oostereiland is het een korte wandeling naar het hart van Hoorn, waar ons nog een vaartochtje wacht op een van de authentieke Hoornse Schouwen. De tocht begint rustig, maar eenmaal op het water slaat het weer definitief om en de kabbelende golven worden woester en woester. Tijd om terug te varen naar de haven. We lopen nog een rondje door de stad en pakken tot slot nog een klein, en regenachtig staartje van de Westfriese Waterweken mee.

Westfriese Omringdijk
Westfriese Omringdijk
Havendagen Hoorn
Havendagen Hoorn
Huis
Huis
Scooters
Scooters
Schip
Schip

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant...

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder