Een bijzonder weekendje Friesland

2.9 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Scheve torenEen weekendje Leeuwarden waarbij water centraal staat? In een waterrijke provincie als Friesland alleen maar logisch toch. Dus zeiden we 'ja' en gingen op pad. We ontdekten Leeuwarden vanaf het water en stapten op de e-bike voor een fietstocht in de omgeving van Earnewald. En ook dat was een waterige aangelegenheid. Maar dan met water van boven.

We parkeren onze auto bij hotel Oranje, waar we ook overnachten, en gaan op pad. Lopend. Want Leeuwarden is een verrassend compacte stad waarin alles eenvoudig te voet bereikbaar is. Of met de paardentram, die, zo horen we, recent met haar rondje door de stad is begonnen. Kijk, en dat willen we natuurlijk ook wel even beleven. De opstaphalte is bij Wearegrutsk, waar we eerst nog een verrukkelijke kop rozenthee drinken. Het is dat we net gegeten hebben bij Brasserie Spiegelaar, anders waren we zeker ook gevallen voor de lokale lekkernijen van Wearegrutsk.

Rondrit met kwinkslagen

PaardentramDe paardentram wordt getrokken door twee paarden en onze gids is Fokke Pander. Hij begroet zijn gasten uiterst joviaal en vertelt de wetenswaardigheden met de nodige kwinkslagen. Zo meldt hij dat de 115 meter hoge, beeldbepalende Achmeatoren, als bijnaam 'De fallus van Abe' heeft. De toren, ontworpen door architect Abe Bonnema, heeft vier liften die met een snelheid van bijna 22 kilometer per uur omhoog en naar beneden schieten. "Ze gingen eerst met bijna 33 kilometer per uur omhoog, maar de meeste mensen kwamen kotsmisselijk de lift uit, dus dat hebben ze maar aangepast", weet Fokke. De koetsier ment de paarden behendig over de Museumkade waar aan één kant van de kade historische schuiten en schepen liggen.


Fries museumOver het Fries Museum horen we van Fokke dat de inwoners van Leeuwarden in eerste instantie helemaal niet te spreken waren over het bijzondere ontwerp. "En zoals dat hier gaat riep iedereen om het hardst 'het is niks en het wordt nooit wat'. Maar we zijn er nu aan gewend en vinden het zelfs wel mooi." Gniffelend wijst hij iedereen op het oudste officiële legale bordeel van Nederland om vervolgens over de De Oldehove, scheve toren, een ander beeldbepalend gebouw in Leeuwarden, te vertellen dat deze bovenin wel 2  meter uit het lood staat.Scheve toren "De bouw van de toren was een competitie met de stad Groningen omdat de Leeuwarders net zo'n hoge kerk wilden als de Martinitoren. Helaas zat het tegen met de bouw en lukte het niet om de toren recht te krijgen en af te bouwen." De 40 meter hoge toren leent zich uitstekend voor een klim naar boven met een mooi uitzicht over de stad. Door naar de Prinsentuin waar, zo wordt gezegd, de mooiste jachthaven van Nederland is. En dan zijn we na drie kwartier weer op het beginpunt van de paardentram: de brug bij Weargrutsk. De geplande fietstocht gaat helaas niet door, maar Wearegrutsk regelt een leuk alternatief: een rondvaart door de Leeuwardense grachten en wateren.
De leukste hotels vind je hier
 


 

De pijpen van Leeuwarden

RitskeVoor die tocht op het water stappen we aan boord bij Ritske Merkus, samen met zijn collega de eigenaar van Greenjoy Leeuwarden. Met een vernuftig systeem huur je ter plekke via je telefoon, bij de VVV of een van de hotels in Leeuwarden, een van de elektrische fluisterbootjes waarmee je een uur, of langer, door de stad kunt varen. Omdat alle bootjes verhuurd zijn geeft Merkus ons een persoonlijke rondvaart. "Want", zegt hij stellig, "Leeuwarden moet je gezien hebben vanaf het water." We beginnen met een van de drie routes die ook met de fluisterboot te maken zijn. Komen door de kenmerkende 'pijpen', zoals de vaste bruggen van Leeuwarden worden genoemd, en zien alle gebouwen die we vanuit de paardentram zagen, vanaf het water.

b_269_275_16777215_00_images_stories_Nederland_Friesland_fietsuitwaterhalen.jpgEn passant vissen we nog een fiets uit de gracht en geven die terug aan de wanhopige eigenaresse die haar fiets door de harde wind in het water zag belanden. Toevallig net voor wij eraan kwamen."Je ziet, er gebeurt altijd wat op het water", zegt Merkus. Omdat het buitengewoon gezellig is varen we nog een stukje over de Dokkumer Ee en het Haringsma kanaal. Hier zijn de bruggetjes zo laag dat we letterlijk plat op de bodem moeten liggen. "Deze route staat niet op de kaart van de fluisterbootjes", lacht Ritske.  Het is twee en een half uur later als we terugkomen bij de steiger van de fluisterbootjes. Snel naar het hotel, even omkleden en de dag afsluiten met een diner in visrestaurant Le Sandre.

 

 

Trek maar aan de bel

BelDe fietsroute voor de volgende dag is zo'n kleine 60 kilometer. Helaas zijn de weersvooruitzichten voor de dag volgens buienradar niet gunstig. Zo snel mogelijk op de pedalen dan maar, ook al is het nog onduidelijk of we die 60 kilometer wel kunnen halen met het gebruik van de trapondersteuning. Met windkracht 5 heb je wel wat extra power nodig! Met wat kleine omzwervingen, want opgebroken wegen, komen we bij het pontje. Simpel systeem: even bellen en de schipper komt eraan. Kind kan de was doen. Eenmaal aan de overkant negeren we de eerste lichte spetters. Echt veel spannende dingen zien we dat eerste stuk niet en met de regenwolken boven ons hoofd fietsen we snel door naar Stania State in Oentsjerk, halverwege de route. Hier wacht een picknickmand, en koffie, op ons. Al doen we het picknicken niet in het park, maar gewoon binnen, want we hebben de fiets nog niet op slot gezet of de hemel breekt open. Pas twee uur later is het weer wat droger en vervolgen we de route naar deTegeltjesbrug.

Foto's van schaatsers

ElfstedenDit Elfstedenmonument bestaat uit ruim vierduizend tegeltjes waarop foto's van Elfstedenrijders staan afgebeeld. Alle portretjes samen vormen de beeltenis van schaatsers. We kijken een minuut of 10 rond en dan is het uit met de pret. Het regent weer. En het houdt niet meer op. We slaan de pittoreske molen op de route over en beginnen aan de 25 kilometer terug. Doorweekt tot op het bot leveren we rond 4 uur de fietsen in. We kleden ons snel om en duiken, een half uur voor sluitingstijd, de erg leuke musea van het bezoekerscentrum Nationaalpark De Alde Feanen in. Van de omgeving zien we verder niet veel meer. Jammer, daar moeten we dan nog maar een keer voor terug. En ook voor Leeuwarden, want er valt nog veel te ontdekken in deze Culturele Hoofdstad 2018.

KleddernatOp weg naar huis maken de ruitenwissers van de auto overuren. "Leeuwarden moet je gezien hebben vanaf het water". We horen het Ritske Merkus nog zeggen. Nou Ritske, dat water hebben we gezien! En gelukkig ook veel moois.

 

 

 

 

 

 

Tips

Leeuwarden op het land:

  • Natuurmuseum Fryslân
  • Fries Museum
  • De Choco Kathedraal, het kleinste winkeltje van Nederland van net een meter breed.
  • De Oldehove (het is even klimmen, maar dan heb je ook wat).
  • De Grote- of Jacobijnerkerk met een verrassend combinatie van moderne inrichting en oude elementen.
  • Vintage- en andere bijzondere winkels zoals de Grutterswinkel.

Leeuwarden op het water:

  • Greenjoy fluisterbootjes vanaf 15 euro per uur.
  • Rondvaart met een praam met schipper en gids: 5 euro per persoon.

Earnewâld:

  • Skûtsjemuseum.
  • Landbouwmuseum Earnewâld.
  • Het bezoekerscentrum en natuurgebied Nationaalpark De Alde Feanen.

Vijf tips voor een dagje natuur

Enthousiast geworden over Friesland? Boek een hotel in Leeuwarden.

 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder