Relaxmode voor lichaam en geest

0.79310344827586 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Salama AyurvedaAh, hoe heerlijk klinkt het: even weg uit en van de drukte. Je hoofd leegmaken en lichaam en geest - laten - verwennen met ontspanning, massages, yoga en heerlijk eten. Genieten van uitzicht op bergen, luisteren naar het ruisende water van een riviertje en helemaal bijkomen in een sfeer waarin verstand en gevoel weer in balans komen. En om het feest helemaal compleet te maken, hoef je je ook nog eens geen zorgen te maken of het weer wel goed is, want de zon schijnt er altijd. Ik ging naar Marokko!

 

 

 

Bergen en natuur in Marokko
Bergen en natuur in Marokko
Natuurlijk zijn er ook in Nederland leuke plekjes te vinden waar je helemaal tot rust kunt komen, maar in ons land blijkt de temperatuur vaak een spelbreker voor ontspannen in de buitenlucht. Maar in Ayurveda is dat helemaal geen probleem. Het ligt op een mooie locatie met prachtige ruimten en terrassen waar je lessen kunt volgen in yoga, mindfulness en meditatie en dat in een omgeving waar je weer helemaal één wordt met de natuur.
Yoga, meditatie, hammam en massage zijn dan ook de speerpunten van Ayurveda.

Zorg en aandacht

Aranolieproducerende vrouwen in Marokko
Arganolie producerende vrouwen in Marokko
De Ayurvedische levensfilosofie vind je zeker nu ook al terug in de rust en vooral ook de persoonlijke aandacht die een heerlijk gevoel van welzijn geven. Iedereen wordt met zorg en aandacht omringd en dat is te merken: het eten is vers, biologisch en met liefde en aandacht klaargemaakt. Ik begin de ochtend met een yogasessie, ga op excursie naar het Ourikadal. Hier ontmoet ik vrouwen die een coöperatie zijn gestart om arganolie te verwerken. Het geeft hen onafhankelijkheid en ik ben diep onder de indruk van de zwaarte van het werk: voor 1 liter arganolie is 1 vrouw 6 volle dagen bezig! Wandelend langs de rivierbedding in het dal, met de vele terrassen, neem ik alle kleuren en geuren in me op. Bij Ayurveda wacht een heerlijke late lunch. En voor ik 's avonds de bijzondere hammam van Jamila ervaar maak ik samen met een gids nog een wandeling, maar dan in de directe omgeving van de accommodatie. Op een bergpas aan de overkant van het riviertje waar we langs komen loopt een herder met zijn kudde, en wanneer we later door het even verderop gelegen dorpje slenteren, begroet iedereen ons met een grote glimlach. Hoe simpel kan een 'rijk' leven zijn.

Een tijdloze ervaring

Massagebank
Massagebank
Weer terug bij  Ayrurveda wacht Jamila. Krijg je in een 'westerse'  hammam vaak de indruk dat tijd geld is, de badbeurt door Jamila is een ervaring die ik niet eerder had. In de houtgestookte hammam, sfeervol verlicht met kaarsen, gaat ze aan de slag in een sessie, waarbij ik de tijd volledig kwijtraak en die, zo bleek achteraf, een klein uurtje duurde.

Nadat ik op het krukje ga zitten zegt ze me dat ik verder helemaal niets hoef te doen, behalve af en toe staan om afgespoeld te worden. Ze begint met me helemaal insoppen met zwarte zeep van arganolie, spoelt me af met warm water en gaat dan aan de slag met een sisalhandschoentje om alle dode huidcellen te verwijderen. Ze boent en schrobt, zonder dat ik de neiging krijg om van ellende op te staan. Heb ik in eerdere hammamsessies vooral ervaren dat er snel wat over rug en benen gepoetst wordt, Jamila neemt zelfs mijn kleine tenen onder handen en slaat werkelijk geen plekje over. Het resultaat is een velletje dat al jaren niet meer zo glad is geweest. En het  is nog niet voorbij. Er volgt weer een sopbeurt, dit keer met een soort spons van zachte zijden draadjes waardoor het doucheschuim wollig zacht op je lichaam komt. Dit wordt gevolgd door weer een spoelbeurt met warm water.

Ook mijn haar wordt op een vakkundige manier gewassen en gespoeld. Dan krijg ik een badjas aan en loop naar de massagebank voor nog een heerlijke rug-, been- en hoofdmassage. Het is twee uur later als ik na deze out of this world ervaring de wereld weer in stap. En hoe fijn is het om dat te doen in een omgeving waarin je nog steeds out of this world bent. En hoe heerlijk is het om dan een gezonde en overheerlijke maaltijd opgediend te krijgen Het ontspannende feestje is compleet: dineren op een terras, met kaarsjes aan en uitzicht op de bergen en de rust en stilte op de achtergrond. Een perfecte afsluiting van een perfecte dag.

Over de accommodatie:

Terras
Terras
Ayurveda ligt ongeveer drie kwartier buiten Marrakech aan een weg waar slechts weinig verkeer langskomt. De terrassen kijken uit op de bergen. De kamers zijn eenvoudig maar compleet, met eigen douche en toilet. Op de verschillende terrassen en plekjes aan het water kun je heerlijk in de zon ontbijten, lunchen of dineren. Zwemmen kan in het natuurbad en pootje baden in het riviertje aan de voet van de heuvel waarop Ayurveda is gebouwd. Naar keus kun je twee keer per dag deelnemen aan yoga- en meditatiesessies. Massages worden ook gegeven in de open lucht.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder