Sicilië is top. Van bodem tot top

3.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zwarte sneeuw op de Etna
Zwarte sneeuw op de Etna
Wadend door een metersdiepe kloof, slenterend over druivenvelden, wandelend door de stadjes en dansend op de top van een vulkaan. Het kan allemaal op Sicilië. Ik stapte in mijn wandelschoenen, glipte in lieslaarzen en ging op pad.

Onze ontdekkingstocht begint op, hoe kan het ook anders, de wijngaarden die overal aan de voet van de Etna gedrapeerd liggen. De Etna, niet te missen op Sicilië. Een bron van leven, maar ook van dood. Want hoe vruchtbaar de vulkanische aslaag na afkoeling is, niets is meedogenlozer dan een vulkaan die een kolkende lavalaag uitspuwt.

Topwijn en dronken kaas

wijnglas
wijnglas
 Wijngaarden genoeg dus, maar wij beginnen onze proeverij bij Cantine Benanti waar we door eigenaar Agatino Benanti hartelijk worden ontvangen. Uiteraard met wijn, maar ook met lekkere hapjes als olijven en kaas. Tijdens zijn rondleiding door zijn wijngaarden vertelt hij over de vele prijzen die hij met zijn wijnen heeft gewonnen en wijst ons op een aantal druivenstokken, die al meer dan honderd jaar oud zijn. Opvallend: voor de vele rijen rode en witte druiven staan schitterende rozen. Bijbaantje? "Nee hoor", lacht Agatino. Aan de rozen kunnen we zien of de grond goed is. Rozen zijn heel gevoelig voor verstoringen."  Leuke afsluiting bij Cantine Benanti is het naastgelegen museum! 

Dronken kaasjes
Dronken kaasjes
 Ook bij wijnproeverij Patria worden de glazen volgeschonken. Opvallend hier is het Amphitheater, dat in 2004 gebouwd is. "Een schitterende plek voor concerten", horen we van de general manager. Een bijzonder product van Patria is de Castiglione de Sicilië: een honderd procent alcoholvrije wijn met de toepasselijke naam 100 procent. De smaak is verrassend goed, en zeker niet de limonade die we eigenlijk verwachtten.
Om ons 'proefdagje' compleet te maken gaan we naar Syracuse waar we snel foto's maken van het 'entreeportaal'  van de Etna voor we gaan snoepen van de caciocavallo. Dit beroemde bolvormige kaasje wordt in netten opgehangen zodat het goed kan rijpen. Hier horen we ook het verhaal van de 'dronken kaasjes'. Volgens de eigenaar het beste van het eiland in één product: een Siciliaans kaasje, ingelegd in Siciliaanse wijn.

Siciliaanse topmannen

Mannen in de zon
Mannen in de zon
Het staat niet op de agenda, maar we komen ze overal tegen, de Italiaanse, of liever Siciliaanse topmannen. Zelfs onderweg naar de kaaswinkel in Syracuse. De mannen zitten buiten in het zonnetje en we kunnen zo goed niet zijn of we maken een foto van hen. Mooi. Dat is precies de aanleiding die ze nodig hebben om met  handen en voeten een gesprek te beginnen en ons binnen te vragen in hun 'heiligdom'. Lees veredeld soort huiskamer waar ze hun dagen doorbrengen met
Carmelo
Carmelo
 kaartspelletjes. Meedoen? Nee, daarvoor hebben we helaas geen tijd volgens onze persoonlijke Siciliaanse topman Carmelo, die ons  zachtaardig naar buiten dirigeert. Deze stoere chauffeur, annex wandelende agenda, annex fotograaf, zo blijkt als we door de Antarakloof waden, zou als bodygard niet misstaan. En eigenlijk adopteren wij hem ook een beetje als zodanig. Want zeg nou zelf. Iemand met zijn grijnzende maar waakzame hoofd,  zwarte haar, massieve figuur gehuld in zwart pak, met  reflecterende zonnebril en 'oortje' waarmee hij  met de buitenwereld in gesprek is, die noem je toch geen  'begeleider'!  En dat we hem voor het gemak de bijnaam 'Calimero' geven doet niets daar niets aan af!

Tijd voor topactie

Kloof
Alcantarakloof
Van diep naar hoog: het ligt op Sicilië naast elkaar. We beginnen in de diepte, en wel in de 20 meter diepe Alcantara-kloof. 'Onze' Carmelo ontpopt zich dus als fotograaf als ik hem mijn camera geef om van bovenaf foto's te maken van onze glij- en stuntelpartijen door de woeste rivier. In oncharmante, maar stevige en waterdichte -hopen we-  lieslaarspakken lopen we achter onze gids aan. Ook hij is een toppertje en leidt ons met veel geduld over de gladde stenen. We moeten zijn instructies volgen om een droog lieslaarzenpak te houden. Ondanks dat we dit braaf doen glijdt er toch iemand uit en gaat kopje onder. Niet gewond gelukkig! We lopen een uurtje, houden pauze en genieten even van het schitterende uitzicht. Even zwaaien naar Carmelo, die ons nauwlettend in de gaten houdt, en dan de hele weg door het water terug. Een topervaring. O, en er wordt gezegd dat er een beloning wacht voor wie een duik waagt in het tien graden koude water: mannen krijgen meer geluk in de liefde, vrouwen krijgen hun maagdelijkheid terug...succes!

autootje
cap
catania-plein
chocoladetaart-met-slagroom
etna
etnasneeuw
huisonderlava
kloof2
kloof3
kloof4
mannen-onder-de-bogenin-Canatina
mannetjes2
mannetjes6
pakken2
pakken4
uitzicht-met-etna1
01/16 
start stop bwd fwd

Naar de top

Etna
Etna
En dan...op naar de top. Eindelijk ontmoeten we  'de vulkaan'. Helaas waait het zo hard dat de kabelbaan uit de running is, maar geen nood. We stappen in een rammelende auto, rijden door zwarte sneeuw en stappen uit om in een stevige wind ademloos naar boven te lopen. Het is een ervaring die je niet mag missen als je op Sicilië bent. Lees hier alles over 'dansen op de vulkaan' en de verwoestende kracht van lava.

 

Terug voor meer

Drie dagen is kort. Veel te kort om alles te zien en te doen wat Sicilië te bieden heeft. Ik wil in ieder geval zeker een keer terug. Voor nog een ritje naar de top van de Etna, maar nu met de kabelbaan. Voor nog een ijsje op de markt. Om nog een keer te genieten van het uitzicht op de zee, op de vulkaan, op de heuvels. Om nog meer bloemen te zien en te ruiken. Om dingen te zien die ik nog niet gezien heb. Terug voor meer.  Carmeloooooo......

Toptips en links

Vismarkt
Vismarkt
Naast de vulkaan, de kloof, de wijn en de kaasjes zijn er nog veel meer niet te missen toppertjes.
Zo MOET je echt naar de markt  van Catania. Niet alleen om kaasjes en wijn te kopen, maar ook om te te vergapen aan de vele vissen die je hier op de beroemde vismarkt ziet. Exemplaren van groot tot klein worden vakkundig gefileerd en in mootjes gehakt. Ringetjes inktvis proeven? Geen probleem. Oestertje eten? Voor een euro heb je er een die verser is dan vers.
Vergeet niet om ook even een ijsje te halen op het plein van Catania. Met zoveel ijssalons en evenzoveel smaken is de keus wel heel erg moeilijk.

bwd  Serie 1/2  fwd

 

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder