Croeso i Gymru: welkom in Wales

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Welkom in Wales
Welkom in Wales
Heuvels, bossen en bergen. Een kilometers lange kuststrook, pittoreske dorpjes, stille meren, dertien miljoen schapen, duizenden draken, aardige mensen... dat alles vind je bij elkaar in Wales op 20.720 km2 , een oppervlakte half zo groot als Nederland. Van de drie miljoen mensen die in Wales wonen leven er twee miljoen in en rond Cardiff.  

 


  •  
  • Tweetalig 
Tweetalig bord
Tweetalig bord
Het Welsh is een zangerige taal en bestaat, net als 'ons' alfabet, uit 26 letters. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Zo ontbreekt de 'K' en kent het Welsh alfabet een dubbele 'Ll'. Het Welsh is een van de weinige oude talen die, ondanks overheersing en onderdrukking, nog steeds wordt gesproken en als taal erkend. Sterker nog, Welsh spreken wordt steeds populairder, ook onder jongeren. De beeldende taal zie je terug in bijvoorbeeld de plaatsnamen. Zo betekent Aber 'riviermond' en Ystwyth de rivier. En dan krijg je simpelweg het dorpje Aberystwyth. Geen nood als je de taal niet nel beheerst: alles, van straatnaamborden tot menukaarten, is tweetalig.

Historie

Overheersing door Romeinen, Engelsen...het heeft de mentaliteit van de Welsh niet gebroken. Toch merk je nog steeds wat verbittering of in ieder geval licht hartzeer wanneer er gesproken wordt over de 'inlijving' bij Groot-Brittanië. 

Symbolen in Wales 

Zeg Wales en je zegt symboliek. De rode draak is het bekendste symbool van Wales. Een van de theorieën is dat de oude Keltische Britten de draak als afbeelding op hun legervaandel gebruikten na afloop van de Romeinse bezetting. Het argument voor deze theorie is dat het Engelse woord 'dragon' en het Welshe woord 'draig' van dezelfde Latijnse stam 'draco' zijn afgeleid. Je komt het draakje echt overal tegen: in wapens, op schilden, in logo's en zelfs in de kroeg, want een populair drankje is de biersoort ‘de Adem van de Draak’.
Een ander symbool is de prei. Volgens een populaire legende heeft St. David, beschermheilige van Wales, de Welshe boogschutters die in 1415 met Hendrik V meevochten tijdens de Slag van Agincourt in 1415 geadviseerd om een prei op hun hoed te spelden om elkaar zo te kunnen onderscheiden. Daarom worden nog steeds preien gedragen op St. David's Day.


Poppy
Poppy
De klaproos is het symbool van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 op de 11e dag van de 11e maand om 11 uur. Iedereen in Wales draagt dan ook in de periode rond 11 november een klaproos op zijn kleren om de slachtoffers te herdenken. Op 11 november is iedereen om 11.00 uur ook één minuut stil.
Als teken van liefde gaven jonge mannen een door hen zelf uitgesneden houten lepel aan hun droommeisje. De lepel kon versierd zijn met symbolen, of juist heel eenvoudig. Nu hoef je geen moeite meer te doen om je liefde in het hout te kerven: je koopt je liefdeslepel gewoon in een souvenirwinkel.

Het weer in Wales

kleuren van wales
Kleuren van Wales
Ga je naar Wales? Neem dan vooral je paraplu mee! Maar ook je zonnebril want kan het in Nederland dagen achtereen ongelofelijk miezerig regenen, in Wales kun je verrast worden door een fikse plensbui en een uur later in de stralende zon lopen. De maanden april, mei en juni zijn de beste fiets- en wandelmaanden. Van september tot en met november geniet je in Wales van de Indian Summer. Het lijkt wel alsof iemand met een penseel de heuvels afwisselend groen, rood, goud en bruin heeft geverfd. De combinatie van deze herfsttinten is adembenemend.

Hoe kom je in Wales

Er is een directe vlucht van Amsterdam naar Cardiff. Vanaf de hoofdstad kun je Wales verder ontdekken met de auto, de trein of met de bus. Let wel: de kleine dorpjes zijn niet altijd even gemakkelijk en snel te bereiken. Goedkope buspassen vind je op national express. Met je eigen auto of camper per boot over en dan doorrijden naar Wales is uiteraard ook een optie. Kom je met het vliegtuig dan kun je een auto huren en zelf op ontdekkingstocht gaan. Wil je een dag of meerdere dagen door Wales met een zeer boeiende gids die over elk onderwerp wel iets weet en op alles ook een antwoord heeft? Bel dan gewoon Mike Davies.  

Blote duik

Okay, er is wat naturistische moed voor nodig, maar volgens skinnydipping kenner Kate Rew, auteur van 'Wild Swim', moet je echt een blote duik nemen in de waterval Lady Falls. De Sgqd Gwladys, zoals de waterval in het Welsh heeft, ligt in Breacon Bracons park. De omgeving is bijna mythisch en dat trekt ook veel wandelaars naar het gebied. Om het koele bergwater op je blote vel te voelen moet je dus wel een snelle duik nemen. Je vind de Lady Falls op ongeveer 6,5 kilometer vanaf de Angel Pub in Pontneddfechan langs de weg tussen Neath en Merthyr Tydfil. Meer blote duikmogelijkheden? Bekijk de Skinny Dip top 11.

Wales in feiten 

  • Wanneer je Wales plat zou kunnen maken is het groter dan Engeland.
  • In Wales wonen 13 miljoen schapen. Meer dan er mensen zijn. In eerste instantie voor de wol, later voor het vlees. 95 procent wordt geëxporteerd.
  • Wales zou eigenlijk geen hoofdstad mogen hebben maar sinds honderd jaar Cardiff vanwege de ligging aan een haven waardoor het leisteen uit de kolenmijnen gemakkelijk vervoerd kon worden. Cardiff is een bezoek zeker waard.
  • Veel stadjes en dorpjes hebben het woord 'Abe' in hun naam. Abe betekent: 'riviermond'.
  • De drie delen van Wales hebben ieder hun eigen landschappelijke kenmerken. Noord-Wales wordt overheerst door de ruige en machtige bergketen van Snowdonia. Met 1085 meter is Mount Snowdon, Yr Wyddfa in het  Welsh, niet alleen de hoogste bergtop van Wales, maar ook van Engeland. In Midden-Wales vind je de heuvels en hooglanden en de grote baaien aan de kust. Zuid- en West-Wales is prachtig vanwege de nationale parken Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast.

 

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder