Wales, van budget naar wellness

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

soep
soep
Huilen. Niet van ellende, maar bij het snijden van de uien voor de Cawl.  Want op de 'budgetavond' in Wales moeten we na het boodschappen doen ons eigen potje koken. En met uien, kool, wortelen, aardappelen en vlees als belangrijkste ingrediënten van deze soep uit Wales valt er voor acht man heel wat te hakken en snijden. Maar buiten de uientranen valt er verder niets te huilen tijdens de van budget naar wellness trip naar Wales. En de soep? Die smaakt voortreffelijk!

 

 

free venue in Wales
free venue in Wales
Wales in al zijn facetten en voor elk budget. Dat is het thema van deze vijfdaagse reis naar Wales. Per dag ‘graden’ we geleidelijk op van budgetaccommodatie naar 5-sterren wellness. Zo zie je nog eens wat!
Na landing op het vliegveld van Cardiff, niet duurder dan de ferryboot en gezien beschikbare tijd en afstand net wat handiger, begint het low-budget deel van de reis. We pakken de bus, kosten ongeveer 3,50 euro per persoon, richting Cardiff centrum. Met de auto duurt de reis ongeveer 30 minuten, met de bus ruim een uur, omdat we stoppen in alle twaalf leuke en pittoreske dorpje die we onderweg tegenkomen. Ze hebben onuitspreekbare namen omdat in het Welsh veel medeklinkers aan elkaar geplakt worden. Omdat  zowel het Welsh als het Engels officiële talen zijn is echt alles, van menukaarten tot verkeersborden, tweetalig en heb je geen taalprobleem. 

Cardiff en film

Cardiff castle
Cardiff Castle
Eenmaal in Cardiff hebben we een paar uur om de stad te ontdekken. Ook low budget natuurlijk, dus we beginnen in het National Museum van Wales. Gratis entree en met verschillende tentoonstellingen. Ook leuk: het Wales Millennium Centrum en Cardiff Bay. Niet gratis, maar absoluut de moeite waard is Cardiff Castle waar we slechts tijd hebben voor een blik op de binnenplaats omdat we nog doormoeten naar Borth, aan de Cardigan Coast, de westkust van Wales, een autoreis van 2,5 uur. De trip is per bus te maken, maar dat kost je wel een hele dag.
Mike Davies, is onze gids en blijkt een wandelend, of eigenlijk rijdend geschiedenisboek. Wanneer we langs Pontypridd, een mijnstadje 25 km ten noorden van Cardiff komen zegt ons dat niets. Tot Mike zegt dat hier 'Sexbomb, sexbomb' zanger Tom Jones  is geboren. Kijk. Dat weten we dan weer wel. Omdat het al donker is in Borth gaan we snel boodschappen doen. Het is bijna een invasie in de twee lokale supermarktjes. Na een uurtje schillen, hakken, snijden en pruttelen mag het resultaat er zijn en staat onze Cawlsoep op tafel. De avond brengen we door in de gemeenschappelijke huiskamer van het YHO Borth Budget hostel waar we, met de benen omhoog, kijken naar een oude film. 

Middeleeuwen en eco

Maclylleth
Maclylleth
De zon schijnt als we naar het marktplaatsje Machynlleth rijden, dat volgens Mike wordt gezien als de originele middeleeuwse hoofdstad van Wales. Het 2000 inwoners tellende stadje staat bekend als excentriek, met veel kunstenaars, handwerklieden, prachtige vergezichten over de dalen en historische plekjes. De traditionele woensdagmarkt wordt gehouden op dezelfde plek als tijdens de middeleeuwen. 

Net buiten Machynlleth vind je het CAT. In dit Centrum voor alternatieve Technology merk je dat het land iets achter loopt op Europa als het gaat om alternatieve energie. Zijn bij ons spaarlampen heel gewoon, aan de overkant van de Noordzee staat het gebruik nog in de kinderschoenen. CAT heeft een interessant bezoekerscentrum.

 

Paddenstoelen en regen

Uitleg over paddenstoelen
Uitleg over paddenstoelen
In Rhayader wacht Daniel Butler. Het is de bedoeling dat we samen met hem wilde paddenstoelen gaan zoeken. Helaas regent het nu net pijpenstelen zodat we onze poging al snel staken en meegaan naar zijn zeer bijzondere en eigengebouwde huis. Daar horen we alles over de paddenstoelen die we niet geplukt hebben! Slapen doen we die avond mid-budget in het Gaer Farm Bed & Breakfast.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder